Εύκολο και χειροποίητο σνακ για την παραλία


Σπίτι
2/08/2021

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η θάλασσα, μας ανοίγει την όρεξη. Από τη μία πλευρά οι βουτιές στη θάλασσα και από την άλλη, το παιχνίδι στην άμμο. Μέχρι να επισκεφτούμε οικογενειακώς, λοιπόν, το αγαπημένο μας ταβερνάκι δίπλα στο κύμα ή να επιστρέψουμε στο σπίτι, γνωρίζουμε με σιγουριά πως θα έχουμε πεινάσει τόσο εμείς οι μεγάλοι, αλλά κυρίως τα παιδιά.

Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι φορές που τα παράπονα των παιδιών κατά τις εξορμήσεις μας στις πλαζ, πηγάζουν αποκλειστικά από την πείνα και όχι από την κούραση, μιας και το διασκεδαστικό παιχνίδι στην άμμο, οι ρακέτες με τον μπαμπά και τα ακροβατικά μέσα στη θάλασσα, δεν είναι ποτέ αρκετά. Σύσσωμη η οικογένεια, λοιπόν, χρειάζεται εκείνο το σνακ που θα «ανακόψει» το αίσθημα της πείνας και θα κρατήσει μικρούς και μεγάλους ακούραστους μέχρι το απόγευμα, όταν ο ουρανός θα γεμίσει μενεξεδιά χρώματα και ο ήλιος θα δύσει.

Αν θέλουμε, λοιπόν, να ετοιμάσουμε κάτι εύκολο, γρήγορο και γευστικό για την παραλία, χωρίς να αφιερώσουμε πολύ χρόνο στην κουζίνα, τότε αυτά τα χειροποίητα, τραγανά κριτσίνια, θα «απογειώσουν» γευστικά την οικογενειακή βόλτα στη θάλασσα και την ίδια ώρα, θα μας βοηθήσουν να είμαστε σίγουροι πως φροντίζουμε να ακολουθούμε μία ισορροπημένη διατροφή και εκτός σπιτιού.

Δοκιμάζουμε υγιεινά κριτσίνια με άρωμα πορτοκαλιού

Για εμάς που θέλουμε να προσφέρουμε στην οικογένειά μας υγιεινά σνακ, ακόμη και όταν βρισκόμαστε στην παραλία, αυτή η συνταγή είναι ιδανική και σίγουρα θα ξετρελάνει και τα παιδιά. Φτιάχνουμε, λοιπόν, τα δικά μας σπιτικά κριτσίνια, εύκολα και γρήγορα, για να προσφέρουμε στον οργανισμό μας ό,τι χρειάζεται κατά τη διάρκεια μιας γεμάτης ημέρας στην παραλία. Για να πραγματοποιήσουμε τη συνταγή θα χρειαστούμε:

  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο ή σησαμέλαιο
  • 1/2 φλ. λευκό, ξηρό κρασί
  • 1/2 φλ. φρέσκο χυμό πορτοκάλι
  • 1 φλ. χαρουπάλευρο
  • 2 φλ. αλεύρι βρώμης ή κριθάρι
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. σόδα
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • Σουσάμι αναποφλοίωτο

Ξεκινάμε βάζοντας σε ένα μπολ το λάδι, το κρασί και το αλάτι και στη συνέχεια, τα ανακατεύουμε με σύρμα χειρός. Διαλύουμε τη σόδα στον χυμό και το προσθέτουμε στο λάδι, ανακατεύοντας καλά. Στη συνέχεια, αναμειγνύουμε το χαρουπάλευρο με το μπέικιν πάουντερ, το προσθέτουμε στα υγρά υλικά και ανακατεύουμε με μία σπάτουλα. Τέλος, προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε απαλά μέχρι η ζύμη μας να είναι μαλακή και να πλάθεται εύκολα. Σε αυτό το σημείο, σκεπάζουμε και αφήνουμε να «σταθεί» για 15 λεπτά. Όταν είναι έτοιμη η ζύμη, πλάθουμε λεπτά, μακρόστενα κριτσίνια, τα κυλάμε στο σουσάμι και τα απλώνουμε σε ένα ταψί ή τη λαμαρίνα ψησίματος του φούρνου, αφού πρώτα τοποθετήσουμε αντικολλητικό χαρτί. Ψήνουμε στους 160 βαθμούς Κελσίου στον αέρα και στη μεσαία σχάρα για 25 λεπτά, μέχρι να γίνουν τραγανά. Αφού κρυώσουν, είναι καλό να τα φυλάξουμε σε αεροστεγές κουτί και είναι έτοιμα για την απόδρασή μας στην παραλία.

Ψήνουμε τραγανά κριτσίνια με καρότο ή σπανάκι

Αν είμαστε λάτρεις πιο ιδιαίτερων γεύσεων, τότε σίγουρα θα θέλουμε να εντάξουμε λίγο χρώμα στη συνταγή μας, βάζοντας το σπανάκι ή το καρότο στη ζύμη μας και δημιουργώντας ένα σνακ γευστικό και απολαυστικό. Άλλωστε, ιδιαιτέρως για τους μικρούς της παρέας, η εμφάνιση μετράει και το πορτοκαλί ή το πράσινο χρώμα που θα έχουν τα συγκεκριμένα κριτσίνια, σίγουρα θα τραβήξει την προσοχή τους. Για τη συγκεκριμένη συνταγή, βάζουμε στο καλάθι των αγορών μας τα εξής:

  • 300 γρ. λευκό κρασί
  • 300 γρ. ηλιέλαιο
  • 2 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 2 φακελάκια μπέικιν πάουντερ
  • 800 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
  • 2 μεγάλα καρότα τριμμένα ή 300 γρ. σπανάκι σωταρισμένο και κρύο

Εκτελούμε τη συνταγή τοποθετώντας όλα τα υλικά -εκτός από το αλεύρι, το καρότο ή το σπανάκι- σε μια λεκάνη. Στη συνέχεια, τα ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το αλάτι και η ζάχαρη και μετά, προσθέτουμε το αλεύρι. Ζυμώνουμε μέχρι να είναι σχετικά μαλακό το ζυμάρι. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη, εάν θέλουμε να φτιάξουμε και τα δύο είδη κριτσινιών, αλλιώς επιλέγουμε είτε το καρότο, είτε το σπανάκι. Στη συνέχεια, θα χρειαστεί να πασπαλίσουμε με λίγο αλεύρι το καρότο και το σπανάκι. Πλάθουμε σε πάχος μεγέθους μικρού δαχτύλου και ψήνουμε στους 160 βαθμούς Κελσίου, για 25 λεπτά. Τα κριτσίνια μας είναι έτοιμα!

Καρότο

Όποια από τις παραπάνω συνταγές και αν ταιριάζει καλύτερα με τα διατροφικά γούστα της δικής μας οικογένειας, ένα είναι το σίγουρο: Αυτό το καλοκαίρι η απόλαυση θα συνδυαστεί απολύτως με την ισορροπημένη διατροφή. Σε κάθε περίπτωση, προσθέτοντας ή αφαιρώντας συστατικά από τις λαχταριστές συνταγές που παραθέσαμε, θα δημιουργήσουμε το δικό μας καλοκαιρινό σνακ που θα κάνει τη βόλτα στην παραλία γευστική και άκρως απολαυστική.