Εύκολη συνταγή για τσίλι κον κάρνε για ένα απολαυστικό γεύμα


Σπίτι
1/10/2021

Για τις περισσότερες από εμάς, ο χρόνος που περνάμε στην κουζίνα ετοιμάζοντας τα ημερήσια γεύματά μας, είναι συχνά και ο πιο δημιουργικός της ημέρας. Είναι μία ευκαιρία να ξεδιπλώσουμε τη δημιουργικότητά μας και να «παίξουμε» με τα υλικά που υπάρχουν στο ψυγείο, ώστε να δημιουργήσουμε ένα πιάτο που θα ευχαριστήσει εμάς και τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Ωστόσο, υπάρχουν φορές που θέλουμε να γίνουμε λίγο πιο τολμηρές, διευρύνοντας τους γευστικούς μας ορίζοντες και ανακαλύπτοντας νέα γαστρονομικά «μονοπάτια». Ακριβώς για αυτό, θέλοντας να μετατρέψουμε ένα καθημερινό γεύμα σε μία πρωτόγνωρη εμπειρία, επενδύουμε σε πρωτότυπα πιάτα που μας χαρίζουν μία μικρή γεύση από την παράδοση ενός μακρινού πολιτισμού.

Ένα από αυτά τα πιάτα είναι και το δημοφιλές τσίλι κον κάρνε (chili con carne), δηλαδή το τεξανό πικάντικο στιφάδο, το οποίο συνήθως περιλαμβάνει πιπεριές, μπόλικες δόσεις τσίλι και άλλων καρυκευμάτων, φασόλια, ντομάτα, κρέας και κρεμμύδι. Πρόκειται για ένα λαχταριστό πιάτο που έχει κατακτήσει τον κόσμο, αφού πλέον παρασκευάζεται σε πολλά μέρη εκτός από το Τέξας, ενώ κάθε μέρος έχει δημιουργήσει μία δική του παραλλαγή για την chili con carne συνταγή, η οποία διαφοροποιείται ως έναν βαθμό από την αυθεντική και πιο παραδοσιακή εκδοχή.

Παρακάτω, λοιπόν, έχουμε συγκεντρώσει τα βήματα που χρειάζεται να ακολουθήσουμε για να ετοιμάσουμε εύκολα και γρήγορα τη σπιτική τσίλι κον κάρνε συνταγή και να φέρουμε στο τραπέζι μας τον «αέρα» του αμερικανικού Νότου.

Σπιτική τσίλι κον κάρνε συνταγή με μοσχάρι, ντομάτα και φασόλια

Όπως ήδη αναφέραμε, υπάρχουν πολλές εκδοχές της τσίλι κον κάρνε συνταγής, που μπορούμε να δοκιμάσουμε. Κάποιοι προτιμούν το τσίλι κον κάρνε με χοιρινό κιμά, άλλοι με μοσχαρίσιο, ενώ αρκετοί το τρώνε με κιμά κοτόπουλου ή γαλοπούλας. Η συνταγή για chili con carne που έχουμε καταγράψει παρακάτω περιλαμβάνει κιμά μοσχαρίσιο, καθώς είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό κρέας, «πλούσιο» σε βιταμίνη D, ψευδάργυρο, πρωτεΐνη και σίδηρο.

Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι ενώ το τσίλι κον κάρνε είναι ένα γευστικό πιάτο που θα ετοιμάσουμε γρήγορα και εύκολα, ίσως δυσκολευτούμε να καθαρίσουμε τα υπολείμματα που θα αφήσουν στην κατσαρόλα μας το κρέας και η σάλτσα. Καλό θα ήταν, λοιπόν, να εξοπλίσουμε τον νεροχύτη μας με το Fairy Platinum Extra Hygiene απορρυπαντικό πιάτων, τον απόλυτο «σύμμαχό» μας για το πλύσιμο πιάτων στο χέρι. Διότι το Fairy απορρυπαντικό πιάτων δρα ενάντια στα επίμονα λίπη και τους σκληρούς λεκέδες, ενώ χάρη στην ειδική σύνθεσή του, δημιουργεί «πλούσια» σαπουνάδα, εισχωρεί άμεσα και διασπά τα υπολείμματα των τροφών, προσφέροντας έναν βαθύ και υγιεινό καθαρισμό στα σκεύη μας.

Για να πραγματοποιήσουμε την τσίλι κον κάρνε συνταγή, λοιπόν, θα χρειαστούμε στον πάγκο της κουζίνας μας τα εξής υλικά:

  • 500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
  • 300 γρ. κόκκινα φασόλια
  • 100 γρ. καλαμπόκι
  • 2 κόκκινες πιπεριές
  • 1 κόκκινη πιπεριά τσίλι
  • 2 ξερά κρεμμύδια
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 200 γρ. ζωμό βοδινού
  • 250 γρ. χυμό ντομάτας
  • 200 γρ. ντομάτα κονκασέ
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • ½ κ.γ. τσίλι
  • ¾ κ.γ. κύμινο
  • 1 κ.γ. πάπρικα
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • 40 γρ. κουβερτούρα
  • 30 γρ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι

Θα ξεκινήσουμε τη συνταγή για τσίλι κον κάρνε προετοιμάζοντας τα υλικά που θα χρειαστούμε. Θα τεμαχίσουμε τις πιπεριές σε μικρά καρέ και θα ψιλοκόψουμε τα κρεμμύδια και τις σκελίδες σκόρδου. Έπειτα, θα ρίξουμε λίγο λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι, θα τοποθετήσουμε το τηγάνι πάνω στο μάτι της κουζίνας σε δυνατή φωτιά και μόλις το λάδι ζεσταθεί επαρκώς, θα ρίξουμε το κρέας και θα το σωτάρουμε μέχρι να ροδίσει. Θα προσθέσουμε τα μπαχαρικά, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τις πιπεριές και το σκόρδο, σωτάροντας το περιεχόμενο του τηγανιού για 5 λεπτά. Στη συνέχεια, θα προσθέσουμε τη ζάχαρη και τον ζωμό βοδινού.

Τσίλι σε σκόνη και πιπεριές

Όταν ο κιμάς αρχίσει να βράζει, θα χαμηλώσουμε την ένταση της φωτιάς και θα ρίξουμε στο τηγάνι τον χυμό της ντομάτας και τις ντομάτες, ενώ θα πασπαλίσουμε με λίγη ρίγανη και αλάτι. Καθώς η σάλτσα θα σιγοβράζει, θα κόψουμε την κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια. Λίγα λεπτά πριν «δέσει» η σάλτσα και αφαιρέσουμε το τηγάνι από το μάτι της κουζίνας, θα ρίξουμε την κουβερτούρα, τα φασόλια και το καλαμπόκι. Θα ανακατέψουμε καλά το περιεχόμενο, ώστε να λιώσει η κουβερτούρα και τα υλικά να αναμειχθούν επαρκώς μεταξύ τους, χωρίς όμως να βράσουμε το καλαμπόκι και τα φασόλια. Συνεπώς, καλό θα ήταν να τραβήξουμε έγκαιρα το τηγάνι από το μάτι.

Τσίλι σε μπωλ

Κλείνοντας, οι επιλογές των συνοδευτικών για το τσίλι κον κάρνε είναι αμέτρητες! Μπορούμε να το συνοδεύσουμε με βρασμένο ρύζι, πατάτες τηγανητές, πουρέ πατάτας ή αβοκάντο, τραγανά τάκος ή απλά, να το τυλίξουμε μέσα σε τορτίγιες. Το σίγουρο είναι πως έχοντας στην κουζίνα μας το Fairy Platinum Extra Hygiene απορρυπαντικό πιάτων, δηλαδή τον «σύμμαχό» μας για το πλύσιμο πιάτων στο χέρι, μετά την ετοιμασία του πιάτου, τα σκεύη μας θα αστράφτουν από καθαριότητα.