Εύκολες συνταγές με μπακαλιάρο που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι


Σπίτι
1/04/2021

Η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου είναι η ιδανική αφορμή για να ξεφύγουμε λίγο από τη ρουτίνα της καθημερινότητας και να απολαύσουμε τον ελεύθερο χρόνο μας παρέα με τα μικρότερα μέλη της οικογένειας. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, λοιπόν, το μεσημεριανό, γιορτινό τραπέζι της ημέρας επιτάσσει παραδοσιακά το γευστικό ντουέτο «μπακαλιάρο-σκορδαλιά», ένα ελληνικό έθιμο που καθιερώθηκε στα μέσα του 15ου αιώνα και τελικά, έμεινε στις ζωές μας!

Σύμφωνα με τους ιστορικούς, οι λόγοι που έφεραν τον μπακαλιάρο στο τραπέζι της 25ης Μαρτίου ήταν κυρίως οικονομικοί. Οι ηπειρωτικές περιοχές της χώρας μας που δεν είχαν άμεση πρόσβαση στη θάλασσα, δεν είχαν και τη δυνατότητα να προμηθεύονται φρέσκα ψάρια, οπότε η επιλογή του παστού μπακαλιάρου, καθώς και η οικονομική τιμή του, τον καθιστούσαν μία εξαιρετική επιλογή για τους ηπειρώτες, αφού μπορούσαν να τον προμηθεύονται ακόμη και από τα μικρά, συνοικιακά μπακάλικα.

Επειδή, λοιπόν, ο μπακαλιάρος είναι μέρος της παράδοσής μας, αξίζει να τον «τιμήσουμε» και φέτος. Παρακάτω, λοιπόν, έχουμε συγκεντρώσει τρεις εκδοχές για πιάτα με μπακαλιάρο, για να επιλέξουμε εκείνη που ταιριάζει περισσότερο στα γευστικά γούστα της οικογένειας.

Μπακαλιάρος με χρωματιστή σκορδαλιά από παντζάρι

Εάν θέλουμε να δώσουμε κάτι ξεχωριστό στην παραδοσιακή συνταγή της 25ης Μαρτίου, μπορούμε να προσθέσουμε μία χρωματιστή «πινελιά» στη σκορδαλιά, βάζοντας λίγο ζουμί από παντζάρια. Για να πραγματοποιήσουμε τη συγκεκριμένη συνταγή, θα χρειαστούμε τα εξής υλικά:

-1 κιλό μπακαλιάρο

-260 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

-2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

-1 κουτάκι μπύρας 330ml

-1/2 κ.γ. αλάτι

-1/2 κ.γ. ζάχαρη

-6 με 7 πατάτες

-4 με 5 σκελίδες σκόρδο

-Χυμό μισού λεμονιού

-3 κ.σ. ξύδι

-250 γρ. ελαιόλαδο

-Αλάτι

-Ζουμί από παντζάρια

Θα ξεκινήσουμε τη συνταγή ξαρμυρίζοντας και καθαρίζοντας τον μπακαλιάρο και στη συνέχεια, θα τον κόψουμε σε κομμάτια. Έπειτα, θα προετοιμάσουμε το κουρκούτι, βάζοντας σε ένα μπολ το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, τη ζάχαρη, την μπύρα και θα ανακατέψουμε καλά τα υλικά μας με ένα κουτάλι, μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιόμορφο. Εάν δεν είμαστε ικανοποιημένες από την όψη του μείγματος, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο νερό.

Θα τοποθετήσουμε το κουρκούτι στο ψυγείο για να γίνει λίγο πιο δροσερό και θα προετοιμάσουμε το τηγάνι. Θα βάλουμε το τηγάνι σε αναμμένο μάτι με δυνατή φωτιά και θα ρίξουμε το ελαιόλαδο. Όταν το ελαιόλαδο θα αποκτήσει τη σωστή θερμοκρασία, θα βγάλουμε το κουρκούτι από το ψυγείο. Στη συνέχεια, θα βουτάμε κάθε φιλέτο στο κουρκούτι και έπειτα, θα το τηγανίζουμε στο λάδι. Όταν το φιλέτο αρχίζει να ροδίζει από τη μία πλευρά, θα το γυρνάμε ανάποδα για να ψηθεί και η άλλη. Κάθε φιλέτο που θα τηγανίζεται, θα τοποθετείται στη συνέχεια σε μία μεγάλη πιατέλα, την οποία θα έχουμε «ντύσει» με χαρτί κουζίνας, ώστε να απορροφάται το περιττό λάδι.

Έπειτα, θα περάσουμε στην προετοιμασία της σκορδαλιάς, καθαρίζοντας και κόβοντας τις πατάτες σε μεγάλα κομμάτια. Θα βάλουμε τα κομμάτια να βράσουν για 20 με 25 λεπτά, έως ότου μαλακώσουν και στη συνέχεια, ενώ οι πατάτες θα είναι ακόμη ζεστές, θα τις λιώσουμε με το μίξερ, προσθέτοντας αλάτι, σκόρδο, λεμόνι, ξύδι και ελαιόλαδο. Όταν το μείγμα γίνει αφράτο και κρεμώδες, σημαίνει πως η σκορδαλιά είναι έτοιμη και το μόνο που χρειάζεται, είναι λίγο ζουμί από παντζάρι για να αποκτήσει επιπλέον χρώμα και νοστιμιά. Δεν έχει σημασία εάν το ζουμί είναι από συσκευασμένα παντζάρια ή σπιτικά που ετοιμάσαμε στην κουζίνα μας. Αυτό που έχει σημασία, είναι να προσέξουμε την ποσότητα που θα ρίξουμε στη σκορδαλιά, ώστε να έχουμε ακριβώς την απόχρωση που επιθυμούμε.

Εύκολες συνταγές με μπακαλιάρο που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι

Μπακαλιάρος τηγανητός με άρωμα μπύρας

Το «μυστικό» που διαφοροποιεί την παραδοσιακή συνταγή για τηγανητό μπακαλιάρο, είναι τα υλικά που χρησιμοποιούμε για το κουρκούτι. Εάν θέλουμε, λοιπόν, να δώσουμε ένα ξεχωριστό άρωμα σε αυτό το διαχρονικό πιάτο, το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε, είναι να συγκεντρώσουμε τα παρακάτω υλικά και να ακολουθήσουμε τα βήματα της συνταγής:

-1 κιλό μπακαλιάρο

-1 κουτάκι μπύρας 330ml

-4 φακελάκια μαγιά ξερή

-500 γρ. αλεύρι

-1 κ.γ. αλάτι

-1 κ.γ. ζάχαρη

-Πιπέρι

-250 γρ. ελαιόλαδο

-Νερό

Για να πραγματοποιήσουμε τη συνταγή, θα ξεκινήσουμε πρώτα από την προετοιμασία του μπακαλιάρου, ξαρμυρίζοντάς τον, πλένοντάς τον και κόβοντάς τον σε κομμάτια. Στη συνέχεια, θα περάσουμε στην προετοιμασία του κουρκουτιού και θα ανακατέψουμε σε ένα μπολ 500 γραμμάρια νερό, την μπύρα, τη μαγιά και τη ζάχαρη και σε ένα δεύτερο σκεύος, θα ανακατέψουμε το αλεύρι με το αλάτι. Έπειτα, θα ενώσουμε το πρώτο μείγμα με το δεύτερο, επιμένοντας με το ανακάτεμα, μέχρι τα δύο μείγματα να ομογενοποιηθούν.

Πριν προχωρήσουμε στο τηγάνισμα του μπακαλιάρου, καλό θα ήταν να απελευθερώσουμε τον πάγκο της κουζίνας, πλένοντας τα σκεύη που έχουμε χρησιμοποιήσει, ώστε να είμαστε πιο άνετες και να έχουμε περισσότερο ελεύθερο χώρο για το τηγάνισμα και το σερβίρισμα. Χρησιμοποιώντας το ισχυρό υγρό πιάτων Fairy Platinum Quickwash, θα τελειώσουμε πολύ γρήγορα με το πλύσιμο, αφού κάθε σταγόνα του διεισδύει και αποδυναμώνει γρήγορα τα υπολείμματα τροφών από τα σκεύη μας, αφήνοντας άψογα αποτελέσματα και μία αστραφτερή καθαριότητα.

Όταν ολοκληρώσουμε το πλύσιμο, θα τοποθετήσουμε το μείγμα σε ένα μεγάλο ταψί, όπου θα τοποθετούμε ένα-ένα τα κομμάτια του μπακαλιάρου, πριν τα βάλουμε στο τηγάνι. Θα ρίξουμε μία ικανοποιητική ποσότητα λαδιού στο τηγάνι, το οποίο θα έχουμε τοποθετήσει στο αναμμένο μάτι της κουζίνας και θα τηγανίσουμε τα φιλέτα μπακαλιάρου, μέχρι να αποκτήσουν ένα χρυσαφένιο χρώμα και ένα τραγανό περίβλημα. Τέλος, όταν τα φιλέτα μας θα είναι έτοιμα, θα τα τοποθετήσουμε σε μία μεγάλη πιατέλα, την οποία θα έχουμε «ντύσει» με μπόλικο χαρτί κουζίνας, για να απορροφήσει την περιττή ποσότητα ελαιολάδου.

Εύκολες συνταγές με μπακαλιάρο που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι

Μπακαλιάρος με «πλούσια» γεύση ούζου

Εάν θέλουμε να δώσουμε μία πιο… καλοκαιρινή «πινελιά» στο πιάτο μας, τότε το κουρκούτι με άρωμα ούζου, είναι η επιλογή που θα «απογειώσει» γευστικά το γεύμα μας. Για να το πραγματοποιήσουμε, θα χρειαστούμε τα υλικά που υπάρχουν στη λίστα που ακολουθεί παρακάτω:

-1 κιλό μπακαλιάρο

-500 γρ. αλεύρι

-200 γρ. γάλα

-1 κ.γ. μαγειρική σόδα

-5 κ.σ. ούζο

-Πιπέρι

-Αλάτι

-250 γρ. ελαιόλαδο

Όπως και στην προηγούμενη συνταγή, έτσι και σε αυτή, θα ξεκινήσουμε από την προετοιμασία του μπακαλιάρου και έπειτα, θα προετοιμάσουμε το κουρκούτι. Για να ετοιμάσουμε το κουρκούτι, θα ρίξουμε σε ένα δοχείο το γάλα με τη σόδα και έπειτα, θα προσθέσουμε σιγά-σιγά το αλεύρι, ενώ συγχρόνως θα ανακατεύουμε καλά το μείγμα μας. Έπειτα, θα προσθέσουμε το ούζο και θα συνεχίσουμε το ανακάτεμα με πιο γρήγορη ταχύτητα, μέχρι το μείγμα μας να γίνει λείο, πηχτό και αφράτο.

Έπειτα, θα ρίξουμε το μείγμα σε ένα μικρό ταψί, όπου θα τοποθετούμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου πριν τα τηγανίσουμε. Θα τοποθετήσουμε το τηγάνι μας στο αναμμένο μάτι της κουζίνας, θα ρίξουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί αρκετά, θα τηγανίσουμε τα κομμάτια από τον μπακαλιάρο μας. Μόλις αρχίσουν να ροδίζουν και από τις δύο πλευρές, αποκτώντας μία λαχταριστή χρυσαφένια απόχρωση, θα τα αφαιρέσουμε από το τηγάνι και θα τα τοποθετήσουμε σε μία πιατέλα στην οποία θα έχουμε βάλει πρώτα χαρτί κουζίνας, για να απορροφήσει το περιττό λάδι από το φιλέτο.

Κλείνοντας, είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως οι παραπάνω συνταγές είναι καθαρά ενδεικτικές. Συνεπώς, είναι στο χέρι μας να τις τροποποιήσουμε, όπως επιθυμούμε, προσθέτοντας ή αφαιρώντας υλικά από τη λίστα μας και δημιουργώντας ένα πεντανόστιμο αποτέλεσμα, που θα ανταποκρίνεται απόλυτα στα γούστα μας!