Ετοιμάζουμε πίτσα με κοτόπουλο και σάλτσα μπάρμπεκιου

Σπίτι
1/11/2021

Υπάρχουν κάποια φαγητά που αποτελούν την ιδανική επιλογή για ένα οικογενειακό γεύμα, καθώς με τη λαχταριστή τους γεύση, φέρνουν κοντά τα μικρότερα με τα μεγαλύτερα μέλη της οικογένειας. Ένα από αυτά, λοιπόν, είναι και η πίτσα, το παραδοσιακό ιταλικό φαγητό που λατρεύουν μικροί και μεγάλοι.

Παρότι υπάρχουν πολλές και διαφορετικές εκδοχές που μπορούμε να τολμήσουμε, σύμφωνα πάντα με τις αγαπημένες γεύσεις της οικογένειας, υπάρχει και ένας διαχρονικός συνδυασμός υλικών, ο οποίος είναι βέβαιο πως θα ξετρελάνει όλη την οικογένεια. Ποιος είναι αυτός; Η τρυφερή υφή του κοτόπουλου με τη γλυκιά, πικάντικη και καραμελένια γεύση μίας αυθεντικής σάλτσας μπάρμπεκιου, πάνω σε στρώσεις από λιωμένο τυρί και με βάση μία τραγανή ζύμη. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως μία δοκιμή θα μας πείσει πως η πίτσα κοτόπουλο με σάλτσα μπάρμπεκιου είναι το κατάλληλο πιάτο που μπορεί να «απογειώσει» γευστικά τις οικογενειακές βραδιές του Νοέμβρη και να μας χαρίσει μία ανεπανάληπτη, σπιτική γαστρονομική εμπειρία.

Συνταγή για σπιτική πίτσα με κοτόπουλο και σάλτσα μπάρμπεκιου

Πριν προχωρήσουμε στα βήματα που χρειάζεται να ακολουθήσουμε για να πραγματοποιήσουμε τη συνταγή για πίτσα με κοτόπουλο και σάλτσα μπάρμπεκιου, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως πρόκειται για ένα φαγητό που αφήνει δύσκολα υπολείμματα στα σκεύη. Ειδικότερα το ταψί που θα τοποθετήσουμε στον φούρνο για να ψήσουμε την πίτσα μας, θα γεμίσει στίγματα στην επιφάνειά του.

Καλό θα ήταν, λοιπόν, μόλις ολοκληρώσουμε τη διαδικασία της συνταγής, να αφαιρέσουμε την πίτσα από το ταψί και να το πλύνουμε στο πλυντήριο πιάτων όσο οι λεκέδες είναι ακόμη μαλακοί, χρησιμοποιώντας τις προηγμένες Fairy Platinum Plus Κάψουλες Πλυντηρίου Πιάτων Λεμόνι, δηλαδή τον πανίσχυρο «σύμμαχό» μας, για άψογη καθαριότητα που κάνει τα σκεύη μας να φαίνονται σαν καινούργια.

Πιο αναλυτικά, οι συγκεκριμένες κάψουλες περιλαμβάνουν υγρό πιάτων και απορρυπαντικό σε σκόνη, διαθέτουν ενσωματωμένο σύστημα πρόπλυσης, ενώ αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τη θαμπάδα και τα συσσωρευμένα άλατα, προσφέροντας στα σκεύη τη χαμένη τους λάμψη. Εφόσον έχουμε τις συγκεκριμένες κάψουλες, μπορούμε να είμαστε σίγουροι πως όσο επίμονοι και αν είναι οι λεκέδες που θα αφήσει η σάλτσα ή η ζύμη στο σκεύος μας, έπειτα από μία πλύση θα λάμπει από καθαριότητα. Το ίδιο και τα πιάτα που θα χρησιμοποιήσουμε.

Σε κάθε περίπτωση, για να πραγματοποιήσουμε τη συνταγή για σπιτική πίτσα με κοτόπουλο και σάλτσα μπάρμπεκιου, θα χρειαστούμε στον πάγκο της κουζίνας μας τα εξής υλικά:

  • 300 γρ. έτοιμη ζύμη για πίτσα
  • 300 γρ. κοτόπουλο
  • 250 γρ. σάλτσα μπάρμπεκιου
  • 100 γρ. καλαμπόκι
  • 100 γρ. τυρί γκούντα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Λίγο αλεύρι

Θα ξεκινήσουμε τη συνταγή μας προετοιμάζοντας ένα από τα βασικά υλικά της πίτσας με κοτόπουλο και σάλτσα μπάρμπεκιου, δηλαδή το κοτόπουλο. Αφού το αλατίσουμε καλά, θα το βάλουμε σε μία κατσαρόλα, την οποία θα γεμίσουμε με αρκετό νερό, τόσο ώστε να καλύψει το κοτόπουλο. Θα βάλουμε την κατσαρόλα πάνω στο μάτι της κουζίνας, σε δυνατή φωτιά. Όταν το νερό αρχίσει να βράζει, θα χαμηλώσουμε την ένταση της φωτιάς και θα ξεκινήσουμε το ξάφρισμα. Θα βράσουμε το κοτόπουλο για μία ώρα και έπειτα, θα απομακρύνουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και θα αφήσουμε το κοτόπουλο να κρυώσει μέσα στο ζουμί του. Όταν θα έχει κρυώσει επαρκώς, θα το ξεψαχνίσουμε και θα το κόψουμε με το χέρι σε μικρά κομμάτια.

Στη συνέχεια, θα πάρουμε ένα βαθύ σκεύος και θα ρίξουμε μέσα τα κομμάτια του κοτόπουλου, τη σάλτσα μπάρμπεκιου, το καλαμπόκι, το αλάτι και το πιπέρι. Θα ανακατέψουμε καλά τα υλικά μας με ένα κουτάλι και έπειτα, θα προθερμάνουμε τον φούρνο μας στους 200°C, επιλέγοντας την ένδειξη «πάνω-κάτω αέρας». Θα τοποθετήσουμε μέσα το άδειο ταψί, ώστε να ζεσταθεί. Θα πασπαλίσουμε με λίγο αλεύρι τον πάγκο της κουζίνας και χρησιμοποιώντας έναν πλάστη θα ανοίξουμε τη ζύμη της πίτσας, δίνοντάς της ένα σχήμα και ένα μέγεθος ανάλογο με το ταψί που διαθέτουμε. Έπειτα, θα βγάλουμε το ταψί από τον φούρνο, θα το πασπαλίσουμε με λίγο αλεύρι και θα τοποθετήσουμε προσεκτικά τη ζύμη μέσα σε αυτό. Θα την απλώσουμε ομοιόμορφα, με τέτοιον τρόπο, ώστε να καλύπτει όλη την επιφάνεια του ταψιού.

Ζύμη για πίτσα

Χρησιμοποιώντας ένα πινέλο μαγειρικής ή ένα κουτάλι, θα αλείψουμε την πίτσα με τέσσερις κουταλιές της σούπας σάλτσα μπάρμπεκιου, θα απλώσουμε σε όλη την επιφάνεια της ζύμης το μείγμα με το κοτόπουλο, θα πασπαλίσουμε με μπόλικο τριμμένο τυρί και θα βάλουμε το ταψί στον φούρνο. Θα ψήσουμε την πίτσα μας στους 200°C για 20 με 25 λεπτά. Όταν θα παρατηρήσουμε πως η ζύμη έχει ροδίσει και έχει αποκτήσει μία τραγανή όψη, θα την αφαιρέσουμε από τον φούρνο και θα περιμένουμε λίγα λεπτά για να κρυώσει, ώστε να μπορούμε να την απολαύσουμε. Τέλος, θα την κόψουμε σε κομμάτια και θα τη σερβίρουμε.

Χέρι κρατάει κομμάτι πίτσας

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως η παραπάνω συνταγή είναι ενδεικτική και σκοπό έχει να μας εμπνεύσει να εμπλουτίσουμε την πίτσα με επιπλέον υλικά, τα οποία θα ανταποκρίνονται στις γευστικές μας προτιμήσεις. Μπέικον, μανιτάρια, ντοματίνια, πιπεριά, κρεμμύδι, είναι μόνο μερικές από τις επιλογές υλικών που θα αναβαθμίσουν την κλασική συνταγή για πίτσα με κοτόπουλο και σάλτσα μπάρμπεκιου.