Εμπλουτίζουμε το μενού μας με φρούτα και λαχανικά εποχής


Σπίτι
2/08/2021

Ανεξάρτητα από το πόσο πολύ προσέχουμε τη διατροφή μας, το καλοκαίρι είναι εκείνη η εποχή του χρόνου, που το πρόγραμμά μας γίνεται λίγο πιο χαλαρό και ελαστικό. Από τη μία πλευρά οι διακοπές και οι εξορμήσεις μας στις πλαζ και από την άλλη, οι θερινές συναντήσεις μας με την παρέα στην πόλη ή οι οικογενειακές βόλτες, που γίνονται πιο συχνές.

Ωστόσο, όσο και αν θέλουμε να φροντίζουμε τη διατροφή μας, η αλήθεια είναι πως ο Αύγουστος δεν σημαίνει στερήσεις, αλλά ξεγνοιασιά, ανεμελιά και φυσικά, καλό φαγητό. Για να μπορέσουμε, λοιπόν, να απολαύσουμε στο έπακρο τον αγαπημένο μας καλοκαιρινό μήνα, χωρίς να στερηθούμε τις γεύσεις που λατρεύουμε και φροντίζοντας συγχρόνως την ευεξία μας, καλό είναι να κάνουμε ορισμένες μετατροπές και κάποιες προσθήκες στο καθημερινό, διατροφικό μας μενού.

Σε αυτή την προσπάθεια, βέβαια, δεν υπάρχει καλύτερος «σύμμαχος» για εμάς από μία ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά από το «καλάθι» του μήνα, τα οποία μας ικανοποιούν όχι μόνο σε επίπεδο γεύσης, αλλά και ενέργειας. Ιδού, λοιπόν, μερικά φρούτα και λαχανικά του Αυγούστου που αξίζει να εντάξουμε τώρα στη διατροφή μας!

Το πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες σταφύλι

Οι βουτιές, η θάλασσα και ο ήλιος «στερούν» από τον οργανισμό μας πολύτιμη ενέργεια, επομένως είναι πολύ σημαντική η σωστή θρέψη του οργανισμού μας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Στην κορυφή της «πυραμίδας» των αγαπημένων μας φρούτων για αυτό το καλοκαίρι, βρίσκεται, λοιπόν, χωρίς δεύτερη σκέψη το σταφύλι, με τα ευεργετικά του οφέλη. Το σταφύλι περιέχει κάλιο, βιταμίνες Α και Β, καθώς και αντιοξειδωτικές ουσίες που ονομάζονται φλαβονοειδή και συμβάλλουν στην πρόληψη χρόνιων νοσημάτων. Βέβαια, το «μυστικό» του ακούει στο όνομα ρεσβερατρόλη, ένα πολύτιμο φυτικό στοιχείο που βρίσκεται στη φλούδα του σταφυλιού. Αποτελεί ενδεχομένως το πιο γνωστό του συστατικό και μεταξύ άλλων, συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία της καρδιάς. Το σίγουρο είναι πως δεν υπάρχει καλύτερο σνακ μετά τις βουτιές μας, από ένα δροσιστικό γιαούρτι γεμάτο ξηρούς καρπούς και φρούτα, όπως το σταφύλι.

καλάθι με φρούτα

Τα σύκα είναι πηγή βιταμινών και θρεπτικών συστατικών

Ένα θρεπτικό μεσημεριανό έπειτα από μία γεμάτη ημέρα στην ακρογιαλιά είναι όλα όσα χρειάζεται ο οργανισμός μας, για να πάρει πίσω την ενέργεια που έχασε. Μία δροσιστική, γκουρμέ σαλάτα μοιάζει ως η ιδανικότερη επιλογή, ειδικότερα εάν δεν παραλείψουμε να προσθέσουμε σε αυτή μερικά φρέσκα σύκα, τα οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά, όπως αντιοξειδωτικά και βιταμίνες. Πέρα, λοιπόν, από τη γλυκιά τους γεύση, τόσο τα φρέσκα, όσο και τα ξηρά σύκα περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως νιασίνη, πυριδοξίνη, φυλλικό και παντοθενικό οξύ. Και αυτές οι βιταμίνες λειτουργούν σαν συν-παράγοντες για τον μεταβολισμό των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών και των λιπών. Ιδιαίτερα χρήσιμη πληροφορία, αποτελεί και το γεγονός ότι το σύκο -λόγω των πολλών ινών που περιέχει- βοηθάει στην επιτάχυνση της διαδικασίας της πέψης.

φρούτο σε πιάτο

Η ντομάτα δεν περιέχει θερμίδες αλλά ενισχύει την άμυνα του οργανισμού

Ο Έλληνας λατρεύει την ντομάτα, επομένως σπάνια θα βρούμε συνταγή που να μην την περιλαμβάνει ως βασικό της συστατικό. Ωστόσο, συχνά η γεύση της δεν μας ικανοποιεί, ακριβώς γιατί θέλουμε να την έχουμε στη διατροφή μας, ανεξαρτήτως εποχής. Τώρα όμως είναι η κατάλληλη περίοδος για την ντομάτα, καθώς ο Αύγουστος, είναι ο μήνας της. Τι αξίζει να γνωρίζουμε για την ντομάτα; Αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από νερό, είναι φτωχή σε θερμίδες, ενώ συνιστά ένα από τα πιο σημαντικά λαχανικά της μεσογειακής διατροφής, καθώς συν τοις άλλοις, περιέχει μεγάλες ποσότητες από βιταμίνη C, που ενισχύει την άμυνα του οργανισμού μας. Για την ακρίβεια, τα δυο τρίτα της ημερήσιας ανάγκης μας σε βιταμίνη C, καλύπτονται από δυο μέτριες ντομάτες. Ποιος μπορεί να αντισταθεί, άλλωστε, σε μία χορταστική χωριάτικη σαλάτα ή σε έναν γευστικό ντάκο, καταμεσής του Αυγούστου;

ντομάτες στο τραπέζι

Τα φρέσκα φασολάκια είναι καταπράσινα, νόστιμα και ιδιαίτερα ωφέλιμα

Αν η θωράκιση του οργανισμού μας αποτελεί τον «νούμερο 1» στόχο μας αυτό το καλοκαίρι, τότε καλό είναι να μην αμελήσουμε ένα ακόμη αγαπημένο λαχανικό του Αυγούστου και για την ακρίβεια, τα φρέσκα φασολάκια. Γνωστά στην παραδοσιακή λαδερή τους εκδοχή, ως το αγαπημένο φαγητό των μαμάδων, τα φασολάκια αυτή την εποχή είναι φρέσκα, λαχταριστά και γεμάτα βιταμίνες και πολύτιμα για τον οργανισμό μας συστατικά. Να αναφέρουμε απλώς ότι πρόκειται για το λαχανικό εκείνο που μπορούμε να βρούμε σε πάνω από 130 ποικιλίες και αποτελεί μια καταπράσινη και φυσική «ασπίδα» υγείας για εμάς, προσφέροντάς μας βιταμίνες Α, C και K, φυτικές ίνες, ασβέστιο και φυλλικό οξύ.

Φασολάκια

Ανακαλύπτοντας τα φρούτα και τα λαχανικά του Αυγούστου, που θα μας «χαρίσουν» σημαντικές ποσότητες ευεργετικών συστατικών και δη, βιταμινών και αντιοξειδωτικών, θα έχουμε κάνει το καλύτερο δώρο στον οργανισμό μας. Όποια από τις παραπάνω τροφές και αν εντάξουμε στη διατροφή μας, πάντως, το σίγουρο είναι ότι μόνο κερδισμένοι θα βγούμε, απογειώνοντας τόσο γευστικά, όσο και θρεπτικά τα γεύματά μας.