Δροσερή μακαρονοσαλάτα με γιαούρτι και λαχανικά

Σπίτι
1/07/2021

Όσο και αν απολαμβάνουμε τις δημιουργικές στιγμές που περνάμε στην κουζίνα μας, ετοιμάζοντας λαχταριστά πιάτα για εμάς και την υπόλοιπη οικογένεια, το καλοκαίρι είναι μία εποχή που δεν θέλουμε να χάνουμε χρόνο πάνω από τις κατσαρόλες και τον νεροχύτη. Ο καιρός είναι «σύμμαχός» μας και θέλουμε να τον αξιοποιούμε πραγματοποιώντας βόλτες στην πόλη, απολαμβάνοντας όμορφες δραστηριότητες με τα παιδιά μας και αφιερώνοντας χρόνο στην προσωπική μας ξεκούραση.

Από την άλλη πλευρά βέβαια, θα ήταν ψέμα να μην παραδεχθούμε πως η διατροφή μας είναι ένα ζήτημα που μας απασχολεί ιδιαίτερα, ανεξάρτητα από την εποχή. Συνεπώς, ακόμη και αν τους θερινούς μήνες προτιμούμε να μην αφιερώνουμε πολύ χρόνο στην προετοιμασία ενός πιάτου, δεν παύουμε να θέλουμε να ακολουθούμε μια ανάλαφρη και ισορροπημένη διατροφή.

Με λίγα λόγια, λοιπόν, αυτό που χρειαζόμαστε την περίοδο που διανύουμε, είναι εύκολες, γευστικές και γρήγορες συνταγές, η προετοιμασία των οποίων δεν απαιτεί πολύ χρόνο και κόπο. Μία από αυτές τις συνταγές είναι και η δροσερή μακαρονοσαλάτα με γιαούρτι και λαχανικά, ένα ελαφρύ και θρεπτικό πιάτο, το οποίο είναι ιδανικό για το διάλειμμα στο γραφείο, το μεσημεριανό της οικογένειας αλλά και το βραδινό μας γεύμα.

Δροσερή και ελαφριά μακαρονοσαλάτα με γιαούρτι και λαχανικά

Η μακαρονοσαλάτα με γιαούρτι και λαχανικά συνιστά μία εξαιρετική ιδέα για όλες εκείνες τις φορές που θέλουμε να ετοιμάσουμε στα γρήγορα ένα ολοκληρωμένο γεύμα για εμάς και την υπόλοιπη οικογένεια. Διότι πρόκειται για μια ελαφριά συνταγή, ο χρόνος προετοιμασίας της οποίας δεν ξεπερνά τα λεπτά που χρειάζονται τα μακαρόνια για να βράσουν. Συνεπώς, δέκα λεπτά είναι ο μέγιστος χρόνος που θα χρειαστούμε μέχρι να απολαύσουμε τη μακαρονοσαλάτα μας. Για να την πραγματοποιήσουμε, θα εξοπλίσουμε τον πάγκο της κουζίνας μας με τα εξής υλικά:

  • 400 γρ. ζυμαρικών (πέννες, φιογκάκια ή βίδες)
  • 1/3 φλιτζ. μαγιονέζα
  • 1 κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. ξύδι ή χυμό λεμονιού
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1 φλιτζ. Ντοματίνια
  • 1 αγγούρι
  • 1 κόκκινη πιπεριά
  • 2 καρότα
  • 1/2 φλιτζ. ελιές σε ροδέλες
  • 1/3 φλιτζ. κάπαρη
  • 1 κρεμμυδάκι φρέσκο
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Για να δημιουργήσουμε τη δροσερή μακαρονοσαλάτα με γιαούρτι και λαχανικά, θα ξεκινήσουμε από την προετοιμασία της βάσης του πιάτου μας, δηλαδή από τα μακαρόνια. Θα γεμίσουμε μια κατσαρόλα μέχρι τη μέση με νερό και θα την τοποθετήσουμε στο μάτι της κουζίνας, σε δυνατή φωτιά. Μόλις το νερό αρχίζει να κοχλάζει, θα ρίξουμε μέσα τα μακαρόνια και θα τα αφήσουμε να βράσουν, για όσο χρόνο αναγράφεται στη συσκευασία τους. Σε περίπτωση που επιθυμούμε ένα πιο al dente αποτέλεσμα, καλό θα ήταν να βγάλουμε τα μακαρόνια από τη φωτιά, ένα με δύο λεπτά νωρίτερα.

Όσο τα μακαρόνια θα βράζουν στην κατσαρόλα, εμείς θα προετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά που θα χρειαστούμε για την παρασκευή της μακαρονοσαλάτας μας. Συνεπώς, θα τρίψουμε τα καρότα χρησιμοποιώντας έναν τρίφτη, θα ψιλοκόψουμε τον μαϊντανό, το κρεμμυδάκι και το σκόρδο, θα καθαρίσουμε και θα κόψουμε το αγγούρι σε μικρά καρέ και θα πλύνουμε και θα κόψουμε την πιπεριά σε μικρά κυβάκια. Θα αφήσουμε τα υλικά στο ξύλο κοπής και θα βάλουμε στο ίδιο σημείο τις ελιές, την κάπαρη και τα ντοματίνια, τα οποία θα έχουμε πλύνει καλά και θα έχουμε κόψει στη μέση.

Καθάρισμα αγγουριού

Έπειτα, θα προχωρήσουμε στην παρασκευή της σάλτσας που θα συνοδεύει τη μακαρονοσαλάτα μας. Θα πάρουμε ένα μεγάλο μπολ και θα ρίξουμε μέσα τη μαγιονέζα, το γιαούρτι, το λάδι, το ξύδι ή τον χυμό λεμονιού και το σκόρδο -το οποίο θα έχουμε πολτοποιήσει- καθώς και λίγο αλάτι και πιπέρι. Στη συνέχεια, θα ανακατέψουμε καλά το περιεχόμενο, μέχρι να ομογενοποιηθεί.

Όταν τα μακαρόνια θα έχουν βράσει επαρκώς, θα τα σουρώσουμε και θα τα αφήσουμε να κρυώσουν. Στο σημείο αυτό, λοιπόν, θα πλύνουμε τα πιάτα που θα έχουμε χρησιμοποιήσει για να καθαρίσουμε και να απελευθερώσουμε τον πάγκο μας. Χρησιμοποιώντας για το πλύσιμο των σκευών μας το υγρό πιάτων Fairy Platinum Quickwash, το οποίο με μία σταγόνα αποδυναμώνει τα υπολείμματα τροφών από τα πιάτα -ακόμη και τα πιο σκληρά λίπη- θα ξεμπερδέψουμε αρκετά γρήγορα, για να μπορέσουμε να απολαύσουμε άμεσα το πιάτο μας.

Τέλος, όταν τα μακαρόνια θα έχουν στραγγίξει καλά, θα τα ρίξουμε με προσοχή στο μεγάλο μπολ με τη σάλτσα με το γιαούρτι. Θα ανακατέψουμε καλά το περιεχόμενο του μπολ, έτσι ώστε η σάλτσα να καλύψει όλα τα ζυμαρικά και θα γευτούμε τη μακαρονοσαλάτα μας!

Γυναίκα πλένει πιάτα

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως η παραπάνω συνταγή είναι καθαρά ενδεικτική και σκοπό έχει να μας εμπνεύσει να πειραματιστούμε με τη λίστα των υλικών, ώστε να δημιουργήσουμε ένα άκρως γευστικό και δροσιστικό αποτέλεσμα, το οποίο θα ανταποκρίνεται στα γούστα μας. Σε κάθε περίπτωση, η συγκεκριμένη συνταγή αποτελεί μια εξαιρετική λύση, για όλες εκείνες τις φορές που θα μας περισσέψει μία ικανοποιητική ποσότητα ζυμαρικών και… δεν θα ξέρουμε πώς να την αξιοποιήσουμε.