Κόλπα για να κάνετε τα παιδιά σας να βοηθούν με χαρά στις δουλειές του σπιτιού


Σπίτι
5/11/2018
Κανείς δεν αγαπάει τις αγγαρείες... ή μήπως όχι; Με αυτές τις τακτικές θα κάνετε τα παιδιά σας να σας βοηθούν αλλά και να το διασκεδάζουν!

Είτε πρόκειται για το συμμάζεμα των δωματίων τους είτε για την καθαριότητα των κατοικίδιών τους, συνήθως θεωρούμε αυτονόητο ότι τα παιδιά φεύγουν τρέχοντας όταν ακούν για δουλειές του σπιτιού. Με μερικές έξυπνες τακτικές, όμως, μπορείτε να προκαλέσετε το ενδιαφέρον τους ώστε όχι μόνο να εκτιμήσουν το αίσθημα ευθύνης που τους χαρίζει η δουλειά, αλλά ακόμα και να το απολαύσουν!

Ξεκινήστε όταν είναι ακόμα μικρά και κάντε το να μοιάζει με παιχνίδι

Είναι δύσκολο να φανταστείτε –την ώρα που ο μικροσκοπικός σας μπόμπιρας εκτοξεύει τα παιχνίδια του προς όλες τις κατευθύνσεις– ότι θα τα καταφέρετε ποτέ να του μάθετε πώς να κρατάει τα πράγματα συμμαζεμένα. Η αλήθεια όμως είναι ότι τα χρόνια που είναι ακόμα μικρά, είναι βασικά ο καταλληλότερος καιρός για να τα κάνετε να συμμετέχουν στις δουλειές του σπιτιού. Κάντε την καθαριότητα όσο πιο διασκεδαστική γίνεται — ταξινομώντας για παράδειγμα και βάζοντας τα παιχνίδια στη θέση τους με βάση το χρώμα και κάνοντας ένα διαγωνισμό για να δείτε ποιος μπορεί να μαζέψει τα περισσότερα τουβλάκια ή φτιάχνοντας πίνακες όπου κάθε δουλειά επιβραβεύεται με ασημένια και χρυσά αστέρια. Έτσι το συμμάζεμα μπορεί να γίνει μέρος του παιχνιδιού. Μπορείτε επίσης να τα βάλετε να συμμετέχουν στο μαγείρεμα ήδη από την ηλικία των δύο ετών, αλλά και να μετατρέψετε τις δουλειές μετά το γεύμα, όπως το πλύσιμο των πιάτων, σε κάτι διασκεδαστικό — θα το απολαύσουν να παίζουν με τις σαπουνόφουσκες και να πιτσιλιούνται με το νερό. Ίσως χρειαστεί λίγο περισσότερο χρόνο απ’ ότι συνήθως, αλλά θα δημιουργήσετε μια διασκεδαστική ρουτίνα γύρω από την καθαριότητα που θα βοηθήσει το σπίτι να λάμπει για πολλά χρόνια. 

Χρησιμοποιήστε γεγονότα-σταθμούς ως αφορμές για να μυήσετε τα παιδιά σε νέες δουλειές

Τα ορόσημα που μαρτυρούν ότι τα παιδιά σας μεγαλώνουν, όπως το πέρασμα σε ένα μεγαλύτερο κρεβάτι ή η έναρξη μιας νέας σχολικής χρονιάς, είναι η τέλεια ευκαιρία για να τους αναθέσετε μεγαλύτερες ευθύνες όσον αφορά την τακτοποίηση του δωματίου τους. Ζητήστε τη βοήθειά τους στην επιλογή του γραφείου τους ή μιας βιβλιοθήκης όπου θα μπορούν να κρατούν τα πράγματα οργανωμένα και υπενθυμίστε τους ότι είναι δική τους δουλειά να εκμεταλλευτούν πλήρως αυτό το καινούργιο έπιπλο ή αποθηκευτικό χώρο.

Δημιουργήστε συνήθειες για τη φροντίδα των κατοικίδιων ανάλογα με την ηλικία τους

Συμφωνήστε σε ένα πρόγραμμα για να φροντίζετε τακτικά τα κατοικίδια -π.χ. είτε το πρωί του Σαββάτου είτε μια βολική στιγμή στο μέσο της εβδομάδας- και τηρήστε το, βάζοντας να συμμετέχουν ακόμα και τα πιο μικρά παιδιά σας. Αναθέστε τους μια δουλειά που είναι κατάλληλη για την ηλικία τους, από το να πλένουν το μπολάκι του σκύλου όταν ακόμα είναι ακόμη μικρά, μέχρι το να βοηθούν στον καθαρισμό των κλουβιών ή να σκουπίζουν τις τρίχες των κατοικίδιων από το πάτωμα και τα έπιπλα όταν μεγαλώσουν. Εξοπλίστε τα με την σκούπα Swiffer —είναι ασφαλής και εύκολη στη χρήση από παιδιά όλων των ηλικιών και είναι πάρα πολύ αποτελεσματική για να καθαρίζετε τις τρίχες των κατοικίδιων και τυχόν λάσπες που κουβαλούν μέσα στο σπίτι οι τετράποδοι φίλοι μας.

Αφήστε τα να διαλέξουν τις δουλειές που θα κάνουν

Κάντε μια λίστα με όλες τις δουλειές και ρωτήστε κάθε παιδί ποιες θα προτιμούσε να κάνει, π.χ. να οργανώνει και να βάζει σε τάξη τις σχολικές τσάντες μπροστά στην πόρτα από το προηγούμενο βράδυ, να βγάζει τον σκύλο βόλτα καθημερινά, να σκουπίζει μερικές φορές την εβδομάδα κ.λ.π. Δώστε σε κάθε δουλειά μια «τιμή» στον πίνακα επιβράβευσης: είτε μια μικρή παραχώρηση στο καθημερινό πρόγραμμα, όπως το να πέσουν για ύπνο λίγο αργότερα, είτε ένα πραγματικό χρηματικό ποσό. Θα δείτε πόσο ανάρπαστες θα γίνουν οι δουλειές με τις υψηλότερες «τιμές»!