6 λόγοι για να υποδεχτείτε ένα κατοικίδιο στην οικογένειά σας


Σπίτι
4/10/2018
Αν τα παιδιά σάς παρακαλάνε να πάρετε ένα κατοικίδιο και δεν έχετε πειστεί ακόμη, σιγουρευτείτε ότι η οικογένεια είναι έτοιμη για αυτό.

Μήπως έχετε αμφιβολίες για τα οφέλη που θα μπορούσε να φέρει ένα μικρό σκυλάκι ή γατάκι στην οικογένειά σας; Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν πολλά να σκεφτείτε, όπως, για παράδειγμα, ποιο ζωάκι να επιλέξτε (π.χ. οι γάτες είναι πιο ανεξάρτητες, ενώ τα σκυλιά δεν μπορούν να μείνουν μόνα για πολλές ώρες). Πέρα όμως από τη δέσμευση και τις θυσίες που θα χρειαστεί να κάνετε, ένα κατοικίδιο μπορεί να φέρει χαρά και πολλά άλλα οφέλη στην καθημερινότητα της οικογένειάς σας. Παρακάτω θα βρείτε μερικούς λόγους για τους οποίους αξίζει να επισκεφτείτε το καταφύγιο αδέσποτων ζώων της περιοχής σας ή κάποιο pet shop!

1. Μια νότα χαράς

Για τα παιδιά σας, το να μοιράζονται τον χώρο τους με ένα γατάκι ή ένα σκυλάκι δίνει μια διασκεδαστική νότα στην καθημερινότητά τους. Ένας αστείος φίλος μπορεί να κάνει συναρπαστική ακόμη και την πιο βαρετή δραστηριότητα του παιδιού. Επίσης, η φροντίδα ενός κατοικίδιου δημιουργεί όμορφες αναμνήσεις που θα κρατήσουν για όλη τη ζωή! Έχει αποδειχτεί ότι το παιχνίδι με το κατοικίδιο μπορεί να ενισχύσει την αίσθηση ευεξίας και ηρεμίας.

2. Ενίσχυση του αισθήματος υπευθυνότητας

Φροντίζοντας ένα κατοικίδιο, το παιδί μπορεί να μάθει να είναι συμπονετικό και στοργικό, καθώς αρχίζει να κατανοεί τις συναισθηματικές ανάγκες και τις ανάγκες υγιεινής που έχει ένα μέλος της οικογένειας το οποίο είναι πιο ευάλωτο από το ίδιο. Ένα πολύτιμο μάθημα ζωής για το παιδί είναι να μάθει να είναι καλοσυνάτο και στοργικό. Επομένως, σαν γονείς, θα ήταν καλό να του αναθέσετε κάποιες από τις ευθύνες φροντίδας της γάτας ή του σκύλου, όπως το να φροντίζει ώστε το μπολάκι με το νερό να είναι πάντα γεμάτο ή να περιποιείται το τρίχωμα του ζώου. Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος ώστε το παιδί να μάθει να είναι υπεύθυνο. Η φροντίδα του κατοικίδιου μπορεί να σας βοηθήσει να πείσετε τα παιδιά σας να ασχολούνται περισσότερο με τις δουλειές του σπιτιού, είτε αυτό σημαίνει να τακτοποιούν συχνότερα το δωμάτιό τους είτε να πλένουν τα πιάτα ή να κάνουν τα μαθήματά τους. Χρησιμοποιήστε έναν πίνακα επιβράβευσης και τοποθετείτε ένα αυτοκόλλητο κάθε φορά που το παιδί ολοκληρώνει μια εργασία. Εάν γεμίσει όλο τον πίνακα, τότε μπορεί να περάσει περισσότερο χρόνο με το κατοικίδιο. Για περισσότερες έξυπνες ιδέες για να πείσετε τα παιδιά να σας βοηθούν στις δουλειές, διαβάστε εδώ.

3. Αίσθημα συντροφικότητας

Ποιος είπε ότι η παιδική ηλικία δεν έχει δυσκολίες; Τα ζωάκια λοιπόν μπορούν να προσφέρουν ανιδιοτελή αγάπη και παρηγοριά στα παιδιά, σε στιγμές απογοήτευσης. Σε περίπτωση που το παιδί σας πέρασε μια δύσκολη μέρα στο σχολείο, είχε μια αντιπαράθεση με κάποιο φίλο ή μάλωσε με το αδερφάκι του, η επαφή με το κατοικίδιο μπορεί να το παρηγορήσει και να το βοηθήσει να αποβάλει το άγχος, καθώς και να συμβάλλει στη διαχείριση δύσκολων συναισθημάτων.

4. Τόνωση της αυτοπεποίθησης

Το να έχει το παιδί έναν πιστό φίλο που το αγαπά με ανιδιοτέλεια, δεν είναι ποτέ επικριτικός και δεν το προδίδει ποτέ, μπορεί να συμβάλει πολύ στην τόνωση της αυτοπεποίθησής του. Τα σκυλιά έχουν την τάση να δείχνουν αγάπη και στοργή στους ανθρώπους που τα υιοθετούν. Έτσι, μπορούν να γίνουν ένας καλός φίλος για τα παιδιά σας στον οποίο θα μιλούν και θα στηρίζονται και με τον οποίο θα παίζουν όταν όλοι οι άλλοι είναι απασχολημένοι. Όσο μεγαλώνει το παιδί, η αγάπη του σκύλου γίνεται μια σταθερά και ένα στήριγμα στη ζωή του. Η ανιδιοτελής αγάπη βοηθά το παιδί να πιστέψει στον εαυτό του, όπως και ο πιστός του φίλος πιστεύει στο παιδί.

5. Πιο δραστήριος τρόπος ζωής

Η αλήθεια είναι ότι πολλά παιδιά σήμερα δεν περνούν αρκετό χρόνο εκτός σπιτιού και δεν ασκούνται όσο χρειάζεται. Ο σκύλος λοιπόν μπορεί να βοηθήσει πάρα πολύ ως προς αυτό. Τα σκυλιά λατρεύουν να συντροφεύουν τα παιδιά στις δραστηριότητες, και οι καθημερινές βόλτες και το παιχνίδι με τον σκύλο δίνουν στο παιδί τη δυνατότητα να ασκηθεί. Πράγματι, μια μελέτη έδειξε ότι τα παιδιά που έχουν σκύλο ασκούνται 11 λεπτά περισσότερο την ημέρα σε σχέση με τα παιδιά που δεν έχουν.

6. Κοινωνικοποίηση

Οι γάτες και τα σκυλιά είναι καλοί φίλοι για το παιδί, αλλά μπορούν επίσης να το βοηθήσουν να κάνει καινούριους φίλους. Τα κατοικίδια αποτελούν πολύ καλή αφορμή για κοινωνικοποίηση, καθώς τα παιδιά εμπνέονται περισσότερο να προσεγγίσουν και να αλληλεπιδράσουν με άλλα παιδιά που παίζουν με κάποιο ζωάκι. Αν το παιδί σας είναι λίγο ντροπαλό, το κατοικίδιο μπορεί να γίνει η αφορμή για να δημιουργήσει νέους φίλους.

Σημαντικά στοιχεία που πρέπει να λάβετε υπόψη σας

Η υιοθεσία ενός κατοικίδιου έχει και τα αρνητικά της. Συνιστάται η ασφάλιση του κατοικίδιου, καθώς εκεί που δεν το περιμένετε μπορεί να χρειαστεί να το πάτε στον κτηνίατρο. Αν πάθει κάτι το κατοικίδιό σας, αυτό μπορεί να είναι επίπονο τόσο σε ψυχολογικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Επίσης, μπορεί τα κατοικίδια να φέρνουν πολλά θετικά στη ζωή μας, αλλά είναι πολύ πιθανόν να φέρνουν και βρωμιά και τρίχες στο σπίτι. Όλα αυτά λύνονται με το Swiffer Μαγικό Φτερό που είναι ιδανικό για  αποτελεσματικό καθάρισμα. Χάρη στις χιλιάδες ίνες του, μαγνητίζει και «παγιδεύει» 3x περισσότερη σκόνη και τρίχες, σε σχέση με το παραδοσιακό ξεσκονόπανο!