Πώς θα κερδίσεις χρόνο στις δουλειές του σπιτιού


Σπίτι
21/08/2019
Θα κάνεις πιο άνετο το καθημερινό σου πρόγραμμα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι δουλειές του σπιτιού αποτελούν έναν καθημερινό «πονοκέφαλο» για κάθε άτομο που εργάζεται - πόσο μάλλον όταν υπάρχουν παιδιά στο σπίτι.

Στην περίπτωση, λοιπόν, που η επιστροφή στο σπίτι από το γραφείο ή τις διάφορες κοινωνικές και επαγγελματικές υποχρεώσεις σε βρίσκει αντιμέτωπη με άπλυτα πιάτα και ρούχα, ένα υπνοδωμάτιο στο οποίο επικρατεί το απόλυτο χάος και ένα μπάνιο στο οποίο δεν θέλεις να πλησιάσεις, τότε σίγουρα αξίζει να δώσεις βάση στη λίστα που ετοιμάσαμε. Περιλαμβάνει πέντε συμβουλές οι οποίες θα σε βοηθήσουν να οργανώνεις στο εξής με καλύτερο τρόπο το χρόνο που αφιερώνεις στις δουλειές του σπιτιού και συνεπώς, να κάνεις έστω και λίγο πιο άνετο το καθημερινό σου πρόγραμμα και να εντάξεις σε αυτό περισσότερες ποιοτικές στιγμές με τους ανθρώπους ή τις δραστηριότητες που αγαπάς.

1. Ένα πράγμα την ημέρα

Η οργάνωση αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για να κερδίσεις χρόνο από τις δουλειές του σπιτιού. Αν δεν θέλεις να ξοδεύεις λοιπόν τα Σαββατοκύριακά σου πλένοντας πιάτα ή σφουγγαρίζοντας, τότε φρόντισε να ασχολείσαι με ένα σημείο ή μία δουλειά του σπιτιού κάθε μέρα. Για παράδειγμα, τη Δευτέρα βάλε σκούπα, την Τρίτη οργάνωσε τα ρούχα σου και βάλε ένα πλυντήριο, την Τετάρτη ασχολήσου με το μπάνιο, την Πέμπτη κάνε ένα γρήγορο ξεσκόνισμα στα έπιπλα του σαλονιού, την Παρασκευή σιδέρωσε και φυσικά, κάθε μέρα φρόντισε να πλένεις ή να βάζεις στο πλυντήριο τα πιάτα και τα σκεύη που χρησιμοποιείς.

2. Μην ξεπερνάς τα 10 λεπτά σε κάθε δωμάτιο ή σημείο

Προσοχή, όμως: Δεν πρέπει να αφιερώνεις σε καθεμιά από τις παραπάνω εργασίες πάνω από δέκα με δεκαπέντε λεπτά της ώρας. Ακόμη και αν δεν το πιστεύεις, δέκα μόνο λεπτά πριν πας στο γραφείο το πρωί ή αφότου επιστρέψεις στο σπίτι από την εταιρεία (και ετοιμαστείς για το γυμναστήριο) αρκούν για να κάνεις το σπίτι σου πιο καθαρό και τακτοποιημένο. Αν θέλεις να είσαι ακόμη πιο οργανωμένη, μην ξεχνάς να τοποθετείς κάθε μέρα ένα post-it στην πόρτα του ψυγείου για να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου τι έχεις να κάνεις.

3. Δώσε βάση στην κουζίνα

Σε ό,τι αφορά κάθε χώρο του σπιτιού συγκεκριμένα, η κουζίνα αποτελεί αναμφίβολα το πιο σημαντικό δωμάτιο της οικίας σου και ενδεχομένως, εκείνο που δείχνει βρόμικο και ακατάστατο πιο εύκολα. Αρκεί μία στοίβα με άπλυτα πιάτα για να μην θέλεις να σκέφτεσαι την επιστροφή σου στο σπίτι. Και στην περίπτωση της κουζίνας, δέκα λεπτά αρκούν για να την κάνεις να λάμψει. Καθάρισε με γρήγορες κινήσεις τον πάγκο γύρω από το νεροχύτη, βάλε στα ντουλάπια όλα τα αντικείμενα που πιάνουν χώρο στο πάσο σου και πέταξε τα σκουπίδια. Στη συνέχεια, ασχολήσου με το πλύσιμο των πιάτων. Στην περίπτωση που διαθέτεις πλυντήριο, καλό είναι να βρεις μία κάψουλα πλυντηρίου με διπλή καθαριστική δράση και τεχνολογία κατά του θαμπώματος η οποία θα σου χαρίσει πιάτα καθαρά σαν καινούρια, όπως τη νέα Fairy Platinum Plus. Εναλλακτικά, αν επιμένεις παραδοσιακά, τότε το κατάλληλο σφουγγάρι και ένα υγρό πιάτων με συμπυκνωμένη σύνθεση που διαλύει τα επίμονα λίπη στη στιγμή και χαρίζει καθαριότητα, είναι ό,τι πρέπει για να ολοκληρώσεις την καθαριότητα της κουζίνας σε δέκα μόλις λεπτά. Σε κάθε περίπτωση, το «μυστικό» σε ό,τι αφορά την κουζίνα είναι να συμμαζεύεις ό,τι κάνεις και να πλένεις ό,τι χρησιμοποιείς… σχεδόν αμέσως!

Πώς θα κερδίσεις χρόνο στις δουλειές του σπιτιού

4. Πέντε λεπτά για μία τακτοποιημένη κρεβατοκάμαρα

«Μην φύγεις από το σπίτι χωρίς να στρώσεις το κρεβάτι σου». Αποτελεί μία βασική και κλασική συμβουλή πολλών μαμάδων και γιαγιάδων και όπως φαίνεται, έχει γερές βάσεις. Και αυτό διότι σε ό,τι αφορά την καθαριότητα του δωματίου σου, ένα στρωμένο και καθαρό κρεβάτι μπορεί να αλλάξει τελείως την όψη του. Στην περίπτωση της κρεβατοκάμαρας πέντε λεπτά την ημέρα είναι αρκετά για να στρώσεις το κρεβάτι, να ανοίξεις τις μπαλκονόπορτες και να βάλεις τα ρούχα σου στις θέσεις τους. Αν έχεις πολλά προσωπικά αντικείμενα στον συγκεκριμένο χώρο, τότε αξίζει να επενδύσεις σε μερικά κουτιά αποθήκευσης. Θα μπορείς να τα τοποθετείς στις ντουλάπες ή κάτω από το κρεβάτι και να κάνεις τον χώρο σου να δείχνει πιο τακτοποιημένος και ενδεχομένως μεγάλος.

5. Μην αγχώνεσαι με το μπάνιο

Σε ό,τι αφορά το μπάνιο του σπιτιού, τα πράγματα φαντάζουν ενδεχομένως πιο δύσκολα. Στην πραγματικότητα όμως, η καθαριότητα του συγκεκριμένου χώρου δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητική. Για να καθαρίσεις το μπάνιο σου δίχως να ξοδέψεις πολύ χρόνο, στρέψου σε ένα καλό καθαριστικό προϊόν. Αφού επιστρέψεις στο σπίτι από το γραφείο, άδειασε τη μπανιέρα και το χώρο γύρω από το νιπτήρα και ψέκασε. Πήγαινε στην κουζίνα για να πλύνεις τα άπλυτα πιάτα και έπειτα από ελάχιστα λεπτά επίστρεψε για να ξεπλύνεις και να κάνεις ένα πέρασμα με ένα ειδικό σφουγγάρι από τις επιφάνειες τις οποίες θέλεις να καθαρίσεις. Βάλε ξανά τα πράγματα στη θέση τους και απόλαυσε ένα ζεστό ντους σε ένα χώρο που μυρίζει καθαριότητα. Μην ξεχάσεις τον καθρέφτη του μπάνιου σου. Η σελίδα μιας εφημερίδας και ελάχιστες κινήσεις θα σε βοηθήσουν σε αυτή την περίπτωση (παλιό, αλλά αξιόπιστο «κόλπο»)!


Πώς θα κερδίσεις χρόνο στις δουλειές του σπιτιού

Όπως διαπίστωσες, λοιπόν, όσο επιβαρυμένο και αν είναι το πρόγραμμά σου, σίγουρα μπορείς να διαθέσεις δέκα λεπτά της ώρας σε ημερήσια βάση, προκειμένου να ασχοληθείς με τις δουλειές του σπιτιού -ακόμη και πριν φύγεις για το γραφείο ή προτού ξυπνήσουν τα παιδιά. Το πιο πιθανό είναι πως αν ακολουθήσεις πιστά τις παραπάνω συμβουλές, θα μπορέσεις να «απελευθερώσεις» τα Σαββατοκύριακά σου από τον «πονοκέφαλο» της σκούπας, του σφουγγαρίσματος και των άπλυτων πιάτων και να έχεις στη διάθεσή σου περισσότερο ελεύθερο χρόνο για τα αγαπημένα σου πρόσωπα.