Καθαρά πατώματα με απλές λύσεις


Σπίτι
5/10/2018
Κάντε το πάτωμα να λάμπει από καθαριότητα και βάλτε λίγη τάξη – με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια!

Το ιδανικό είναι όταν μπορείτε να καθαρίσετε όλο το σπίτι με τη μια. Αν όμως πρέπει να επικεντρωθείτε σε βασικούς χώρους, προσπαθήστε να τους ολοκληρώσετε έναν-έναν μέσα στο Σαββατοκύριακο: κουζίνα, διάδρομος, σαλόνι και μπάνιο.

Συμβουλές για το καθάρισμα του πατώματος

  • Για να καθαρίσετε ξύλινα πατώματα, πριν σφουγγαρίσετε, χρησιμοποιήστε τη σκούπα Swiffer, καθώς μια σκούπα με σκληρές τρίχες μπορεί να γδάρει το ξύλο. Η σκούπα Swiffer παγιδεύει έως 3x περισσότερη σκόνη και χάρη στην εύχρηστη πολυμορφική κεφαλή της φτάνει παντού.
  • Αν έχετε ξύλινο πάτωμα ή πάτωμα laminate, φροντίστε να αγοράσετε το κατάλληλο καθαριστικό. Τα κοινά καθαριστικά μπορεί να αφήσουν λεκέδες ή να προκαλέσουν φθορά στη γυαλάδα της επιφάνειας.
  • Τα πατώματα laminate έχουν ανομοιόμορφη επιφάνεια για να μοιάζουν με ξύλο και επομένως χρειάζονται καλό τρίψιμο, ιδιαίτερα γύρω από τη βάση της κουζίνας, του ψυγείου και των πάγκων.
  • Αν τα ξύλινα πατώματά σας είναι ακόμη σχετικά νέα, χρησιμοποιήστε ειδικά καθαριστικά και προϊόντα συντήρησης. Ορισμένα πατώματα είναι βερνικωμένα, ενώ άλλα λαδωμένα και από αυτό εξαρτάται ποιο προϊόν είναι πιο αποτελεσματικό.
  • Τα παιδιά τρελαίνονται να παίζουν με τη σφουγγαρίστρα, περιορίστε όμως την ποσότητα νερού στο ελάχιστο. Οι μικρές «λιμνούλες» νερού που μπορεί να σχηματιστούν στην επιφάνεια του πατώματος αργούν να στεγνώσουν και ενδεχομένως να αφήσουν λεκέ στο πάτωμα.
  • Αν θέλετε να καθαρίσετε τα χαλιά σας, στείλτε τα σε ειδικό καθαριστήριο ή χρησιμοποιήστε ένα σφουγγάρι με αραιωμένο καθαριστικό ή ήπιο καθαριστικό πιάτων για να καθαρίσετε μεμονωμένους λεκέδες.
  • Μην χρησιμοποιείτε πολύ νερό γιατί θέλει πολύ χρόνο να στεγνώσει και αν το χαλί σας είναι μάλλινο, μπορεί να μαζέψει.
  • Αφού τρίψετε το χαλί για να απομακρύνετε τον λεκέ, βουρτσίστε το απαλά προς τη φυσική κατεύθυνση του πέλους του.

Συμβουλή Συγκεντρώστε τα στρατεύματά σας - αναθέστε στα παιδιά και τον σύζυγό σας τα δικά τους καθήκοντα.  Για να κάνετε πιο διασκεδαστική τη διαδικασία, σχεδιάστε έναν χάρτη του σπιτιού και σβήστε σταδιακά τα σημεία που καθαρίζετε.