Έτσι θα προετοιμάσεις το σπίτι σου για το χειμώνα


Σπίτι
17/11/2020
Όλες οι διαδικασίες που χρειάζεται να ακολουθήσεις

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η περίοδος που διανύουμε είναι η ιδανική για να λάβουμε τα μέτρα μας για την επίσημη έλευση του χειμώνα και να προετοιμάσουμε τα σπίτια μας καταλλήλως. Στην περίπτωση που διερωτάσαι γιατί αξίζει να κάνεις την οποιαδήποτε προετοιμασία για τις κρύες ημέρες και νύχτες της επόμενης περιόδου ή δεν γνωρίζεις τους τρόπους με τους οποίους μπορείς να προσαρμόσεις τους χώρους σου στο κλίμα του χειμώνα, οι συμβουλές που ακολουθούν θα σε βοηθήσουν να λύσεις τις απορίες σου. Μιας και αυτήν την περίοδο, μένεις περισσότερο μέσα στο σπίτι, είναι ευκαιρία να αφιερώσεις το χρόνο σου σε αυτό το task, ώστε να υποδεχθείς το χειμώνα πλήρως «εξοπλισμένη».

Προετοίμασε τα υπνοδωμάτια

Τα βράδια του χειμώνα, οι θερμοκρασίες σε κάποιες περιοχές χαμηλώνουν… επικίνδυνα. Για τους παραπάνω λόγους, λοιπόν, μία από τις πρώτες κινήσεις που θα χρειαστεί να κάνεις μόλις παρατηρήσεις πως το κρύο γίνεται πιο έντονο, είναι να εφοδιάσεις τα υπνοδωμάτια με τα κατάλληλα σκεπάσματα. Τη θέση του κουβερλί, θα πάρει η μάλλινη κουβέρτα και το χοντρό πάπλωμα -τα οποία πιθανότατα θα χρειαστεί να φρεσκάρεις πριν τα τοποθετήσεις στα κρεβάτια. Σε κάθε περίπτωση, οι λεπτές fleece κουβερτούλες είναι εξαιρετικά βολικές, όχι μόνο για τις στιγμές που χαλαρώνεις με την οικογένεια στο σαλόνι, αλλά και ως μία επιπλέον «στρώση» ζεστασιάς ανάμεσα στην κουβέρτα και το σεντόνι.

Μετατροπές στις ντουλάπες

Εάν δεν έχεις προλάβει ακόμη να κατεβάσεις όλα τα ζεστά ρούχα από τις ντουλάπες ή το πατάρι, τώρα είναι ευκαιρία να το κάνεις. Αποθήκευσε τα εναπομείναντα φθινοπωρινά ρούχα και μην παραλείψεις να τα αντικαταστήσεις με μάλλινα πουλόβερ, ζιβάγκο, χοντρά παλτό και μπουφάν που θα σε προφυλάξουν επαρκώς από το κρύο. Καλό είναι να θυμάσαι πως οι αλλαγές στις καιρικές συνθήκες είναι απότομες, απρόσμενες και προκύπτουν από μέρα σε μέρα. Αυτό σημαίνει πως ίσως χρειαστεί να αφιερώσεις ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο ανεβάζοντας, κατεβάζοντας και πλένοντας ρούχα.

Έτσι θα προετοιμάσεις το σπίτι σου για το χειμώνα

Προνόησε για την καθαριότητα του σπιτιού

Με τον υδράργυρο να «αγγίζει» μονοψήφιους αριθμούς και το κρύο να γίνεται ανυπόφορο, δεν έχεις την ευκαιρία να αερίζεις το σπίτι όσο συχνά θα ήθελες. Για να μην μπαίνεις, λοιπόν, στη διαδικασία της καθημερινής φασίνας, φρόντισε να εξοπλίσεις έγκαιρα το νοικοκυριό σου με το εύχρηστο Swiffer Σύστημα Καθαρισμού. Με τα ειδικά πανάκια πυκνής ύφανσης που διαθέτει, παγιδεύει έως και τρεις φορές περισσότερη σκόνη* (χάρη στην ηλεκτροστατική τους δράση), ενώ η περιστρεφόμενη κεφαλή Swiffer 360° φτάνει ακόμη και σε σημεία που η παραδοσιακή σκούπα δεν μπορεί. Να είσαι σίγουρη πως ένα πέρασμα την ημέρα, θα κάνει το πάτωμα του σπιτιού σου να λάμπει! Επιπλέον, το Swiffer Μαγικό Φτερό, είναι η λύση που θα σου λύσει τα χέρια, απομακρύνοντας με μία κίνηση σκόνη και τρίχες από τα έπιπλα, τις επιφάνειες και τα διακοσμητικά σου.

Καθαρισμός και συντήρηση πηγών θερμότητας

Είτε διαθέτεις καλοριφέρ, είτε τζάκι ή κλιματιστικό, θα χρειαστεί να ελέγξεις εγκαίρως τη λειτουργικότητά τους για να μην βρεθείς προ εκπλήξεως στην «καρδιά» του χειμώνα. Στην περίπτωση που στο σαλόνι σου έχεις τζάκι, θα χρειαστεί να το καθαρίσεις καλά από τις στάχτες, τη σκόνη και τις μαύρες στάμπες στα τοιχώματα. Μπορείς, επίσης, να πλύνεις με φυσικό τρόπο τις επιφάνειές του, δοκιμάζοντας να τις τρίψεις με ξύδι διαλυμένο σε νερό. Αν, βέβαια, βασική πηγή θερμότητας του σπιτιού είναι το κλιματιστικό, καλό είναι να ελέγξεις τα φίλτρα και ανάλογα με την κατάσταση στην οποία βρίσκονται, να τα καθαρίσεις καλά ή να τα αντικαταστήσεις με καινούρια. Τέλος, όσον αφορά την περίπτωση των καλοριφέρ, αν δεν γνωρίζεις πώς να τα προετοιμάσεις για το επερχόμενο κρύο, φρόντισε να κλείσεις άμεσα ραντεβού με κάποιον ειδικό τεχνικό, προτού προχωρήσεις στην αγορά πετρελαίου.

Έτσι θα προετοιμάσεις το σπίτι σου για το χειμώνα

Περιποιήσου τις κουρτίνες


Όσο ο καιρός το επιτρέπει, αξίζει επίσης να αφιερώσεις λίγο από το χρόνο σου στο να φρεσκάρεις τις κουρτίνες του σπιτιού σου. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όταν και τα παράθυρα είναι ως επί το πλείστον ανοιχτά για περισσότερες ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι κουρτίνες συσσωρεύουν αρκετή σκόνη και μικρόβια. Ακόμη κι αν το χειμώνα επιλέγεις ένα διαφορετικό και πιο βαρύ σχέδιο κουρτίνας από ότι το καλοκαίρι, φρόντισε πριν αποθηκεύσεις τις καλοκαιρινές κουρτίνες να τις πλύνεις καλά. Το ίδιο βέβαια ισχύει για τις χειμερινές που θα στολίζουν όλο το χειμώνα το σπιτικό σου.

Κλείνοντας, μην ξεχνάς πως το σπίτι σου είναι το οικογενειακό σου… παλάτι! Κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει καλύτερα από εσένα τις ανάγκες τόσο του σπιτιού, όσο και της οικογένειάς σου. Πριν προχωρήσεις, λοιπόν, με τις παραπάνω συμβουλές, κάνε μία πρόχειρη λίστα με τα ζητήματα που έχεις εντοπίσει εσύ η ίδια πως υπάρχουν στο νοικοκυριό σου και ξεκίνα από αυτά!

*Σε σύγκριση με μία παραδοσιακή σκούπα