Πώς θα φροντίσεις τα φυτά σου μετά το καλοκαίρι


Σπίτι
16/09/2021

Οι καύσωνες του φετινού καλοκαιριού εξηγούν ενδεχομένως το γιατί το πέρας του καλοκαιριού, βρήκε τα περισσότερα φυτά στον κήπο ή το μπαλκόνι σου αφυδατωμένα και τα φύλλα τους ξεραμένα και εξασθενημένα.

Τα φυτά σου πιθανότατα ταλαιπωρήθηκαν αρκετά λόγω των ιδιαίτερα υψηλών θερμοκρασιών της περιόδου που πέρασε, ενώ το γεγονός πως δεν ενυδατώθηκαν -όσο ενδεχομένως θα έπρεπε- την περίοδο που βρισκόσουν σε διακοπές, είχε αρνητικό αντίκτυπο στην εμφάνιση και την υγεία τους εν γένει.

Τι μπορείς να κάνεις, λοιπόν, για να δεις τα φυτά σου να ζωντανεύουν και να επανακτούν τη λάμψη και την υγεία τους; Μερικές απλές αλλαγές στον τρόπο που τα φροντίζεις, αρκούν για να βοηθήσεις τα αγαπημένα σου φυτά να επιβιώσουν και να συνεχίζουν να ομορφαίνουν τους χώρους σου και το επόμενο διάστημα.

Φυτό σε γλάστρα

Δώσε έμφαση στη σωστή ενυδάτωση

Το καλοκαίρι που πέρασε, με τις υψηλές θερμοκρασίες, τον ζεστό αέρα και την έντονη ηλιακή ακτινοβολία, έκανε πολλά από τα φυτά σου να αρχίσουν να ξεραίνονται. Αυτό σημαίνει πως για να ζωντανέψουν ξανά, είναι σημαντικό να δώσεις έμφαση στην ενυδάτωσή τους. Φρόντισε να μην αμελείς στο εξής το πότισμά τους και ενημερώσου καλύτερα αναφορικά με το πόσο συχνά πρέπει να ποτίζεται το κάθε φυτό. Το σίγουρο είναι, πάντως, πως σωστό πότισμα δεν ισοδυναμεί με άφθονο νερό.

Σε κάθε περίπτωση, αν παρατηρήσεις ότι το μείγμα με το χώμα που βρίσκεται στη γλάστρα ενός φυτού στεγνώνει πολύ γρήγορα, μπορείς να προσθέσεις χαλίκια, προκειμένου να ενισχύσεις την υγρασία. Με αυτόν τον τρόπο, θα δημιουργήσεις ένα υγρό μικροκλίμα για το φυτό σου, που θα του παρέχει υγρασία και θα το βοηθήσει να ανακάμψει πιο γρήγορα. Ένα ακόμη στοιχείο που δείχνει ότι το φυτό σου είναι πιθανότατα αφυδατωμένο και χρειάζεται επιπλέον νερό, είναι ότι το χώμα απομακρύνεται εύκολα από τα πλαϊνά της γλάστρας.

Φρόντισε να χρησιμοποιήσεις με προσοχή το λίπασμα

Αν και το λίπασμα είναι «φίλος» των φυτών, ειδικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, καλό είναι να το αποφύγεις αν έχεις στο σπίτι σου ένα φυτό που έχει αρχίσει να ξεραίνεται ή να χάνει τα φύλλα του, αυτή την περίοδο. Διότι προσθέτοντας αρκετό λίπασμα σε αυτό και δη άζωτο, μπορεί να το κάνεις -άθελά σου- να ξεραθεί εντελώς.

Γενικά, όταν οι θερμοκρασίες είναι ιδιαίτερα υψηλές και το φυτό βρίσκεται σε «λειτουργία επιβίωσης», δεν ψάχνει για επιπλέον θρεπτικά συστατικά και δεν είναι έτοιμο να τα χρησιμοποιήσει, καθώς η χρήση τους ενδέχεται να το πλήξει περαιτέρω. Εάν όμως νιώθεις πως ο καιρός πλέον έχει δροσίσει, τότε ήρθε η ώρα να δώσεις στα φυτά σου την αγαπημένη τους «τροφή», που δεν είναι άλλη από το σωστό λίπασμα.

Η αφαίρεση των ξεραμένων φύλλων

Η πρώτη σκέψη που κάνεις, όταν βλέπεις τα φύλλα ενός φυτού να έχουν ξεραθεί, είναι να τα αφαιρέσεις. Ωστόσο, είναι σημαντικό να έχεις υπομονή, σε ό,τι αφορά στο κλάδεμα των φθαρμένων φύλλων. Γιατί; Διότι είναι σύνηθες φαινόμενο να ξεραίνονται και να κιτρινίζουν τα φύλλα των φυτών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως είναι πραγματικά «άρρωστα».

Στην πραγματικότητα, είναι πολύ πιθανό να ανακάμψουν, όταν οι καιρικές συνθήκες επιστρέψουν σε πιο φυσιολογικά επίπεδα, δηλαδή όταν η θερμοκρασία αρχίζει να πέφτει, όπως συμβαίνει την περίοδο που διανύουμε. Όπως μπορείς να διαπιστώσεις, λοιπόν, τώρα είναι η καλύτερη εποχή για να κόψεις τα φύλλα και τους μίσχους των φυτών σου, που δείχνουν να έχουν χάσει το χρώμα και τη ζωντάνια τους.

Φυτά σε γλάστρα, γάντια κηπουρικής και ποτίστρα

Η κηπουρική δεν αποτελεί ένα εύκολο χόμπι και το σίγουρο είναι πως τα φυτά χρειάζονται επιμονή, υπομονή και αγάπη, ανεξαρτήτως συνθηκών. Ωστόσο, εάν αποφασίσεις να καταπιαστείς μαζί της, τότε σίγουρα δεν θα χορταίνεις τη φροντίδα και την περιποίηση των φυτών σου, βλέποντάς τα να μεγαλώνουν και να ζωντανεύουν μέρα με τη μέρα. Σε κάθε περίπτωση, η περίοδος που διανύουμε είναι η ιδανική για να βοηθήσεις τα φυτά σου να ανακάμψουν, έπειτα από ένα ιδιαίτερα θερμό καλοκαίρι που τα ταλαιπώρησε.