Πώς θα υιοθετήσεις έναν πιο zero waste τρόπο ζωής


Σπίτι
1/10/2021

Τα τελευταία χρόνια, η βιωσιμότητα αποτελεί έναν όρο που ακούς όλο και πιο συχνά, καθώς τα οφέλη της είναι πολλά, όχι μόνο για την ποιότητα της ζωής σου, αλλά και για την προστασία του περιβάλλοντος. Αν επιθυμείς, λοιπόν, να μετατρέψεις τη βιωσιμότητα σε αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς σου, τότε αυτό το φθινόπωρο δοκίμασε να υιοθετήσεις έναν πιο «πράσινο» και zero waste τρόπο ζωής, στρέφοντας την προσοχή σου σε προϊόντα που είναι φιλικά προς το περιβάλλον -όπως φυσικά καθαριστικά για το σπίτι- και λέγοντας «ναι» στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Αν μέχρι σήμερα, λοιπόν, θεωρούσες πως η περιβαλλοντική βιωσιμότητα και η υιοθέτηση ενός zero waste τρόπου ζωής, αφορούν μόνο τους οικολόγους ακτιβιστές, ήρθε η ώρα να αλλάξεις γνώμη και να κάνεις την αλλαγή προς έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής. Πώς θα τα καταφέρεις; Περιορίζοντας το περιβαλλοντικό σου αποτύπωμα μέσα από μικρές πράξεις, οι οποίες μπορούν να κάνουν τη διαφορά για τον πλανήτη και το μέλλον της ανθρωπότητας.

1. Άρχισε να χρησιμοποιείς προϊόντα που είναι φιλικά προς το περιβάλλον

Το να κάνεις με μεγαλύτερη προσοχή τις αγορές σου από το σούπερ μάρκετ και τα αγαπημένα σου καταστήματα, αποτελεί σημαντική παράμετρο στον δρόμο προς την περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Προσπάθησε να χρησιμοποιείς στο εξής προϊόντα που είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον ή ακόμη και να τα ετοιμάζεις μόνη σου. Τι θα έλεγες, για παράδειγμα, αν ετοίμαζες ή αγόραζες φυσικά καθαριστικά για το σπίτι; Αλήθεια, είσαι έτοιμη να χρησιμοποιήσεις σκεύη που είναι φτιαγμένα από βιώσιμα, ανακυκλωμένα ή ανακυκλώσιμα υλικά; Από μεταλλικά καλαμάκια μέχρι οδοντόβουρτσες από μπαμπού και από πάνινες τσάντες για τις αγορές σου μέχρι ανοξείδωτα μπουκάλια και ποτήρια για τον νερό ή τον καφέ σου. Σήμερα μπορείς πολύ εύκολα να βρεις προϊόντα που είναι φιλικά προς το περιβάλλον.

2. Ακολούθησε την ωφέλιμη διαδικασία της κομποστοποίησης στο σπίτι

Εκτός από το να αρχίσεις να χρησιμοποιείς προϊόντα που είναι φιλικά προς το περιβάλλον, όπως φυσικά καθαριστικά για το σπίτι, ένα καλό βήμα για να ξεκινήσεις την προσπάθειά σου, είναι να δοκιμάσεις να κάνεις κομποστοποίηση στο σπίτι, δημιουργώντας φυσικό λίπασμα από τα απορρίμματά σου. Με λίγα λόγια, θα μετατρέπεις τα σκουπίδια σου σε «πλούσιο», φυσικό λίπασμα, το λεγόμενο κομπόστ, το οποίο θα μπορείς να χρησιμοποιείς στις γλάστρες και τον κήπο σου. Κάπως έτσι, θα κάνεις την περιβαλλοντική βιωσιμότητα πράξη, μέσα από μία μικρή αλλαγή στο σπίτι.

Γλάστρες με φυτά

3. Επένδυσε στην ανακύκλωση και υιοθέτησε έναν zero waste τρόπο ζωής

Εκτός από το να χρησιμοποιείς φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα, η ανακύκλωση στο σπίτι είναι μία διαδικασία που εξασκεί την περιβαλλοντική συνείδηση, τη δημιουργικότητά σου και συγχρόνως, ανανεώνει το περιβάλλον στο οποίο ζεις. Διότι δίνοντας ξανά «ζωή» σε ανακυκλώσιμα προϊόντα και φτιάχνοντας χρήσιμα είδη από παλιές συσκευασίες, θα αποκτήσεις έναν πιο zero waste τρόπο ζωής και θα γίνεις πιο προσεκτική με τα αντικείμενα που καταλήγουν στον κάδο των απορριμμάτων. Μάλιστα, αυτή η διαδικασία μπορεί να λειτουργήσει ως αποθεραπεία από τους γρήγορους και απαιτητικούς ρυθμούς της καθημερινότητας, ενώ παράλληλα θα είναι ο ιδανικός τρόπος για να περνάς περισσότερο ποιοτικό και διασκεδαστικό χρόνο με τα μικρά σου.

4. Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι το «κλειδί» για την περιβαλλοντική βιωσιμότητα

Ακόμα και αν ο σύγχρονος τρόπος ζωής απαιτεί ολοένα και περισσότερη κατανάλωση ενέργειας, είναι σημαντικό να αναζητείς οικονομικούς τρόπους που θα σου επιτρέπουν να έχεις ένα λειτουργικό και άνετο περιβάλλον, χωρίς να κάνεις σπατάλες και να επιβαρύνεις τον πλανήτη. Αν πιστεύεις, λοιπόν, πως ήρθε η ώρα να αναβαθμίσεις τις συνήθειές σου, μπορείς να αλλάξεις τις λάμπες πυρακτώσεως ή φθορίου με οικονομικές λάμπες ενεργειακής κλάσης Α ή συστήματα LED. Επιπλέον, για να κάνεις εξοικονόμηση ενέργειας, μπορείς να απενεργοποιείς τις ηλεκτρικές συσκευές -όπως την τηλεόραση και τον ηλεκτρονικό υπολογιστή- όταν βρίσκονται σε «sleep mode», ενώ ωφέλιμο θα ήταν να αφαιρείς από τις πρίζες τους φορτιστές που δεν χρησιμοποιείς.

Γλάστρα και κινητό πάνω σε τραπέζι

Από τα φυσικά καθαριστικά και τη χρήση φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων μέχρι την κομποστοποίηση και από την ανακύκλωση και την υιοθέτηση ενός zero waste τρόπου ζωής μέχρι την εξοικονόμηση ενέργειας. Λύσεις για να κάνεις τη βιωσιμότητα τρόπο ζωής, υπάρχουν. Όπως και αν επιλέξεις να κάνεις την αρχή, να θυμάσαι ότι για να αναδείξεις την οικολογική σου πλευρά, είναι σημαντικό να αλλάξεις τον τρόπο που αντιμετωπίζεις το περιβάλλον με το οποίο αλληλεπιδράς.