Όλα όσα αξίζει να γνωρίζεις για την πιτυρίδα και την αντιμετώπισή της


Ομορφιά
23/02/2023
Οι μύθοι που έχουν επικρατήσει

Πιτυρίδα. Αποτελεί ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα του δέρματος του κεφαλιού και κατά τη διάρκεια της θερμής περιόδου που διανύουμε, πολλοί είναι εκείνοι που καλούνται να το αντιμετωπίσουν.

Η συνηθέστερη αιτία της πιτυρίδας είναι η ξηροδερμία, ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που ευθύνονται για το εν λόγω πρόβλημα, όπως οι μυκητιάσεις, η ευαισθησία σε διάφορα προϊόντα και η μη ισορροπημένη διατροφή. Αξίζει, λοιπόν, να ρίξουμε μία περισσότερο διεξοδική ματιά στους τρόπους αντιμετώπισης της πιτυρίδας που έχουμε σήμερα στη διάθεσή μας, καταρρίπτοντας παράλληλα τους μύθους που έχουν επικρατήσει.

Η σημασία του συχνού λουσίματος

Ένας μύθος αναφορικά με την πιτυρίδα που έχει επικρατήσει ως τις μέρες μας σχετίζεται με το ότι τα άτομα που υποφέρουν από αυτή δεν πρέπει να λούζουν συχνά τα μαλλιά τους. Στην πραγματικότητα όμως, στη «μάχη» κατά της πιτυρίδας είναι σημαντικό να καθαρίζουμε τα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής σε καθημερινή βάση προκειμένου να απομακρύνουμε τις ξηρές και λευκές νιφάδες. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως η πιτυρίδα προκαλείται όταν ο οργανισμός παράγει συνεχώς νέα δερματικά κύτταρα για να αποβάλλει τα παλιά σε πιο γρήγορο ρυθμό από τον κανονικό και συνεπώς, δεν αποτελεί αποτέλεσμα κακής υγιεινής.

Η λιπαρότητα και το κατάλληλο σαμπουάν

Παρά την άποψη που λανθασμένα έχει επικρατήσει, η πιτυρίδα δεν προκαλείται μόνο λόγω της ξηρότητας της επιδερμίδας. Αντιθέτως, το ερεθισμένο, λιπαρό δέρμα (σμηγματορροϊκή δερματίτιδα) είναι ένας ακόμη παράγοντας που συνδέεται με την εν λόγω πάθηση του τριχωτού της κεφαλής. Αυτός είναι ο λόγος που όσοι αντιμετωπίζουν το συγκεκριμένο πρόβλημα, είναι σημαντικό να χρησιμοποιούν συχνά ένα αντιπιτυριδικό σαμπουάν που καθαρίζει τα μαλλιά και τα διατηρεί ενυδατωμένα, όπως το Head & Shoulders Classic Clean. Και αυτό διότι, μεταξύ άλλων, η προηγμένη σύνθεσή του καταπολεμά αποτελεσματικά τη λιπαρότητα και σταματά την πιτυρίδα προτού καν εμφανιστεί.

Η αποφυγή της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο

Η υπερβολική έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία είναι ένας ακόμη παράγοντας που μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα της πιτυρίδας λόγω της εφίδρωσης του τριχωτού της κεφαλής -πόσω μάλλον όταν υπάρχει θέμα λιπαρότητας. Αυτός είναι ο λόγος που τα άτομα που έχουν πιτυρίδα καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά και να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας από τον ήλιο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, υιοθετώντας παράλληλα μία ενισχυμένη ρουτίνα περιποίησης.


Η αποφυγή της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο


Η ενοχλητική φαγούρα και η αντιμετώπισή της

Ένα ακόμη συχνό πρόβλημα που τα άτομα τα οποία υποφέρουν από την πιτυρίδα αντιμετωπίζουν, είναι η έντονη φαγούρα. Το γεγονός αυτό συνδέεται σε σημαντικό βαθμό τόσο με την ξηρή, όσο και με τη λιπαρή επιδερμίδα. Σε αυτή την περίπτωση, ένα αντιπιτυριδικό σαμπουάν με γάλα αμυγδάλου που καθαρίζει τα μαλλιά και ενυδατώνει το ξηρό τριχωτό της κεφαλής μπορεί να βοηθήσει και το Head & Shoulders Moisturizing Care αποτελεί μία εξαιρετική επιλογή.

Το απαραίτητο βούρτσισμα και η απολέπιση

Πολλοί δεν το γνωρίζουν, όμως το βούρτσισμα των μαλλιών σε συχνή βάση μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην προσπάθεια αντιμετώπισης της πιτυρίδας. Και αυτό διότι βελτιώνει και ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος και ταυτόχρονα, απομακρύνει τις νιφάδες. Μεγάλη είναι και η ανάγκη απολέπισης του τριχωτού της κεφαλής. Η εφαρμογή του κατάλληλου απολεπιστικού προϊόντος με απαλές κινήσεις μία φορά την εβδομάδα, θα καθαρίσει και θα ανανεώσει το δέρμα. Σε κάθε περίπτωση όμως, είναι σημαντικό να μείνετε μακριά από scrub που έχουν ως βάση τους το αλάτι, διότι ενδέχεται να σας προκαλέσουν ερεθισμούς.

Η πιτυρίδα στις γυναίκες και τα ταλαιπωρημένα μαλλιά

Το γεγονός πως η πιτυρίδα εμφανίζεται μόνο στους άνδρες είναι, φυσικά, ένας ακόμη μύθος που έχει επικρατήσει. Και ο γυναικείος πληθυσμός έρχεται αντιμέτωπος με το εν λόγω πρόβλημα και μάλιστα, είναι απαραίτητο να στρέφεται σε προϊόντα τα οποία είναι ειδικά σχεδιασμένα για τις ανάγκες του και να υιοθετήσει το κατάλληλο τελετουργικό supreme περιποίησης που μπορεί να προσφέρει ένα τριχωτό της κεφαλής χωρίς νιφάδες και όμορφα μαλλιά. Στην περίπτωση των γυναικών, η πιτυρίδα πηγαίνει συχνά μαζί με τα… ξηρά και ταλαιπωρημένα μαλλιά. Οι γυναίκες έχουν, λοιπόν, ανάγκη από προϊόντα που μπορούν να προσφέρουν στα μαλλιά τους ενυδάτωση από τη ρίζα ως τις άκρες -για να μπορούν να φορούν ένα μαύρο φόρεμα χωρίς να ανησυχούν! Τα σαμπουάν και τα conditioners της σειράς Head & Shoulders Suprême δημιουργήθηκαν αποκλειστικά για τις γυναίκες. Περιέχοντας το διάσημο για τις ενυδατικές και θρεπτικές του ιδιότητες έλαιο Argan και με αντιπιτυριδική δράση, συνιστούν την ιδανική επιλογή για την αντιμετώπιση της γυναικείας πιτυρίδας.

Η κατάλληλη διατροφή

Τέλος, ο παράγοντας διατροφή διαδραματίζει έμμεσα έναν εξίσου σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Όσοι υποφέρουν από πιτυρίδα, λοιπόν, είναι σημαντικό να αποφεύγουν τη συχνή κατανάλωση λιπαρών τροφίμων και να συμπεριλάβουν περισσότερα φρούτα και λαχανικά στη διατροφή τους. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα με πολλά λιπαρά συγκεκριμένα φέρονται, μάλιστα, να επιδεινώνουν το πρόβλημα.


Η κατάλληλη διατροφή


Μπορεί, λοιπόν, μέχρι σήμερα να μην έχει βρεθεί κάποια οριστική λύση για την καταπολέμηση της πιτυρίδας, ωστόσο, είναι σημαντικό το γεγονός πως έχουμε στη διάθεσή μας τη γνώση και τα προϊόντα τα οποία μπορούν να μας βοηθήσουν να την αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά, και πάντα με βάση τις προσωπικές μας ανάγκες. Ο συχνός έλεγχος της κατάστασης και οι κατάλληλες συμβουλές μπορούν να μας χαρίσουν όμορφα μαλλιά χωρίς πιτυρίδα.