Εννέα τρόποι για να τονώσετε την αυτοπεποίθηση του γιου σας


Ομορφιά
23/02/2023
Λίγο πριν από την εφηβεία, συνήθως η αυτοπεποίθηση των αγοριών μειώνεται κατακόρυφα. Αναγνωρίστε τα σημάδια και δείτε πώς θα τα βοηθήσετε.

Τα αγόρια που πλησιάζουν στην εφηβεία είναι πολύ πιθανό να βρεθούν αντιμέτωπα με μια κρίση αυτοπεποίθησης. Η προεφηβεία είναι μια πολύπλοκη, χαοτική και δύσκολη περίοδος στη ζωή τους: οι μεγάλες αλλαγές στο σώμα και, γενικότερα, στον κόσμο τους τούς κάνουν συχνά να πιστεύουν ότι ο πιο εύκολος τρόπος για να τις αντιμετωπίσουν είναι είτε να κλειστούν στον εαυτό τους είτε να υιοθετήσουν πιο επιθετική συμπεριφορά ξεσπώντας σε καθετί.

Πώς, λοιπόν, θα καταλάβετε ότι η αυτοπεποίθηση του γιου σας μειώνεται; Γενικά, υπάρχουν διάφορα αναγνωριστικά σημάδια και αλλαγές στη συμπεριφορά των παιδιών σας για τα οποία θα πρέπει να έχετε το νου σας:

Τα παρατάνε εύκολα

Όταν καλούνται να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε πρόκληση, από ένα επιτραπέζιο παιχνίδι μέχρι την εκμάθηση κάποιας νέας δεξιότητας, τα αγόρια με χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να σταματούν και να τα παρατάνε εύκολα χωρίς να προσπαθήσουν ιδιαίτερα. Δεν αποκλείεται να βρίσκουν δικαιολογίες, να μουτρώνουν ή να νευριάζουν ή ακόμα και να δείχνουν εμφανώς τρομοκρατημένα. Αυτή η συμπεριφορά συχνά οφείλεται στον φόβο της αποτυχίας.

Μειώνουν τον εαυτό τους

Ακούτε συχνά από τον γιο σας σχόλια όπως «είμαι άχρηστος», «είμαι πολύ άσχημος» ή «δεν μπορώ να κάνω τίποτα σωστά»; Τα άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορούν να είναι απίστευτα επικριτικά με τον εαυτό τους και να τους απασχολεί υπερβολικά ο τρόπος με τον οποίο τους βλέπουν οι άλλοι γύρω τους. Δυσκολεύονται να διαχειριστούν την αρνητική κριτική των άλλων, καθώς ενισχύει την ήδη χαμηλή εικόνα που έχουν για τον εαυτό τους. Ανάλογη δυσκολία αντιμετωπίζουν και με το να δέχονται τους επαίνους, τα κομπλιμέντα και τις επιδοκιμασίες των άλλων, μιας και αισθάνονται ότι δεν τους αξίζουν.

Απομονώνονται κοινωνικά

Η έλλειψη αυτοπεποίθησης μπορεί να οδηγήσει τα αγόρια να αποστασιοποιηθούν από τις παρέες τους, να χάσουν το ενδιαφέρον τους για δραστηριότητες που μέχρι πρότινος λάτρευαν και να αποφεύγουν νέα πράγματα ή εμπειρίες που θα τους αναγκάσουν να βγουν από τη ζώνη όπου νιώθουν άνεση και ασφάλεια.

Άσχημη συμπεριφορά

Η έλλειψη αυτοεκτίμησης δεν κάνει πάντα το παιδί να κλείνεται στον εαυτό του και να μην μιλάει. Ορισμένες φορές μπορεί να έχει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, ο γιος σας μπορεί να αρχίσει να αντιμιλάει, να συμπεριφέρεται αυταρχικά, να είναι ισχυρογνώμων ή εριστικός και αντιδραστικός. Μπορεί ακόμη να αρχίσει να κατηγορεί όλους τους άλλους για τα δικά του λάθη, να μην τα πηγαίνει καλά στο σχολείο ή να αντιγράφει άσχημες συμπεριφορές φίλων του. Η συμπεριφορά αυτή ενδέχεται να είναι απλώς ένας τρόπος συγκάλυψης της απογοήτευσης που αισθάνεται για τον εαυτό του ή της έλλειψης αυτοπεποίθησης.

Πώς να αντιμετωπίσετε τη χαμηλή αυτοπεποίθηση των αγοριών στην εφηβεία

Όλες αυτές οι συμπεριφορές μπορούν να δημιουργήσουν μεγάλη ανησυχία στους γονείς. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να βοηθήσετε τον γιο σας να αντιμετωπίσει τη δύσκολη αυτή φάση της ζωής του.

1. Πάρτε τον στα σοβαρά

Αν τον ακούσετε να λέει ότι είναι κακός σε κάτι, μην του απαντήσετε απλώς «όχι, δεν είσαι!» ή ότι λέει κουταμάρες. Είναι πιο χρήσιμο να αποδεχθείτε τα συναισθήματά του και να τον ρωτήσετε τι είναι αυτό που τον κάνει να πιστεύει κάτι τέτοιο. Καθησυχάστε τον λέγοντάς του ότι όλοι αισθάνονται έτσι ορισμένες φορές και πείτε του ότι είστε δίπλα του αν θέλει να μιλήσει.

2. Μάθετέ του πώς να διαχειρίζεται την κριτική των άλλων

Εξηγήστε του ότι η κριτική μπορεί στην πραγματικότητα να είναι κάτι θετικό, καθώς μας δείχνει τι μπορούμε να αλλάξουμε και να βελτιώσουμε για να γίνουμε καλύτεροι. Ομοίως, ορισμένες φορές δείχνει απλώς την άσχημη συμπεριφορά αυτού που την ασκεί. Βοηθήστε τον να καταλάβει τη διαφορά.

3. Καταρρίψτε τα στερεότυπα

Εξηγήστε του ότι το να είναι άντρας μπορεί να σημαίνει πολλά διαφορετικά πράγματα, πέρα από τα στερεοτυπικά «δυνατός», «μεγάλος» ή «σκληρός». Φέρτε του παραδείγματα από μεγαλύτερα αγόρια ή ενήλικες άντρες από το οικείο περιβάλλον του, που διαφέρουν μεταξύ τους. Προσπαθήστε να διευρύνετε την αντίληψή του για τον κόσμο και να του φέρετε παραδείγματα αντρών που τα καταφέρνουν καλά σε πράγματα που τον ενδιαφέρουν, π.χ. άντρες με χιούμορ, έξυπνους, αθλητικούς, ντροπαλούς και ευγενικούς.

4. Μη σταματάτε ποτέ να του λέτε ότι τον αγαπάτε

Συνεχίστε να κάνετε πράγματα όλοι μαζί σαν οικογένεια και μην τον πιέζετε να μεγαλώσει πριν από την ώρα του. Το να συνεχίσει τις δραστηριοτήτες που του άρεσαν όταν ήταν μικρότερος, μπορεί να λειτουργήσει καθησυχαστικά.

5. Μην προσπαθείτε να βρείτε εσείς λύση σε όλα του τα προβλήματα

Προσπαθήστε να τον κάνετε να αντιληφθεί πόσο χαρούμενος θα νιώσει όταν καταφέρει να κάνει κάτι που πίστευε ότι δεν μπορούσε. Ενθαρρύνετέ τον να βρει μόνος του λύσεις βοηθώντας τον να σπάσει δύσκολες προκλήσεις ή εργασίες σε μικρότερα και πιο εύκολα διαχειρίσιμα κομμάτια, κάνοντας ένα βήμα τη φορά. Κι όταν πλέον τα καταφέρει, δείξτε του πόσο υπερήφανες αισθάνεστε για εκείνον.

6. Αφήστε τον να είναι εκείνος ο ειδικός μερικές φορές

Για παράδειγμα, το πιθανότερο είναι ότι γνωρίζει πολλά περισσότερα σε θέματα τεχνολογίας απ' ό,τι εσείς —ζητήστε του λοιπόν να σας μάθει κάτι καινούριο. Μην επικρίνετε το γούστο του στη μουσική. Δώστε του την ευκαιρία να σας μυήσει σε νέα είδη μουσικής ή να σας προτείνει μια ταινία. Προσποιηθείτε ότι σας αρέσει, ακόμη κι αν συμβαίνει το αντίθετο! Και εννοείται, μην επικρίνετε το γούστο του στο ντύσιμο ή στα μαλλιά. Ενθαρρύνετέ τον να φροντίζει το ντύσιμό του και να περιποιείται τα μαλλιά και το δέρμα του, προμηθεύοντάς τον με τα κατάλληλα προϊόντα που χρειάζεται για να δείχνει πάντοτε υγιής και στα καλύτερά του. Το σαμπουάν Head & Shoulders Apple Fresh, συνδυάζει την αναζωογονητική δράση με την απόλυτη φρεσκάδα!

7. Σκεφτείτε τι παράδειγμα τού δίνετε εσείς

Ένας καλός γονιός πρέπει να συμπεριφέρεται στα παιδιά του με τον ίδιο σεβασμό που δείχνει και στον/στη σύντροφό του. Να είστε ειλικρινείς μαζί του και μην διστάζετε να εξηγήσετε και να ζητήσετε συγγνώμη για τα λάθη σας. Με αυτόν τον τρόπο θα καταλάβει ότι δεν είναι κακό να κάνει λάθη.

8. Προτρέψτε τον να ασχοληθεί με τον αθλητισμό

Η γυμναστική και η ενασχόληση με τον αθλητισμό συμβάλλουν καταλυτικά στη βελτίωση της διάθεσης και στην εκτόνωση. Επιπλέον, η εκμάθηση ενός σπορ μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την αυτοπεποίθησή του. Αν ο γιος σας δεν είναι γενικά αθλητικός τύπος, εξετάστε άλλες εναλλακτικές πέρα από το ποδόσφαιρο και το τρέξιμο και δοκιμάστε διάφορες δραστηριότητες όπως πολεμικές τέχνες, κωπηλασία, αναρρίχηση, κολύμπι ή τοξοβολία μέχρι να βρει την κλίση του.

9. Μη φέρνετε τον πανικό

Θυμηθείτε ότι το να αμφιβάλλει για τον εαυτό του είναι μέρος της φυσιολογικής διαδικασίας ανάπτυξης του παιδιού. Η αυτοπεποίθηση χτίζεται σιγά-σιγά με την πάροδο του χρόνου και ο γιος σας θα καταλάβει κάποια στιγμή ότι η αυτοεκτίμηση πηγάζει από μέσα μας και όχι από την άποψη που έχουν οι άλλοι για εμάς. Τη δεδομένη στιγμή, αυτό που χρειάζεται είναι να είναι ήρεμος και να βλέπει ότι τα προβλήματα αντιμετωπίζονται.