6 μύθοι για τα μαλλιά που καταρρίπτονται


Ομορφιά
23/02/2023
Όλοι μας κάποιες φορές νιώθουμε ανασφαλείς με τα μαλλιά μας και ψάχνουμε τρόπους για να βελτιώσουμε την κατάστασή τους.

Η αλήθεια είναι πως λέγονται πολλά για τα μαλλιά. Ωστόσο τα περισσότερα από αυτά είναι απλώς μύθοι. Ανακαλύψτε παρακάτω τους πιο συχνούς μύθους και όσα πραγματικά ισχύουν για να σας βοηθήσουν να τα δείτε στην καλύτερή τους κατάσταση.

Μύθος 1ος: Μπορείτε να επιδιορθώσετε την ψαλίδα με προϊόντα

Αλήθεια: Δυστυχώς, ο μόνος τρόπος να γλιτώσετε από την ψαλίδα είναι να την κόψετε.

Οι λύσεις για επανόρθωση της ψαλίδας μπορεί να φροντίζουν τις ανοιχτές άκρες προσωρινά, ώστε να φαίνεται λιγότερο η φθορά, αλλά το αποτέλεσμα θα διαρκέσει μέχρι την επόμενη φορά που θα λουστείτε. Ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσετε την ψαλίδα είναι να την προλάβετε εξ' αρχής, χρησιμοποιώντας το Ανάλαφρο Conditioner σε μορφή αφρού του Pantene της σειράς Αναδόμηση και Προστασία κάθε φορά που λούζεστε και προστατεύοντας τα μαλλιά σας με το Ξηρό Λάδι Pantene για 10x περισσότερη προστασία από τη φθορά του styling.

Μύθος 2ος: Οι βαφές μαλλιών ξηραίνουν και αποδυναμώνουν τα μαλλιά

Αλήθεια: Εφόσον φροντίζετε επαρκώς τα μαλλιά σας κατά τη διάρκεια και μετά την επεξεργασία, η βαφή δεν θα προκαλέσει μεγάλη φθορά.

Οι βαφές δεν πρέπει να ξηραίνουν τα μαλλιά, εφόσον τηρείτε τις οδηγίες του κατασκευαστή και χρησιμοποιείτε μεταξύ των βαφών τα καταλλήλα προϊόντα καθημερινής φροντίδας που είναι ειδικά σχεδιασμένα για βαμμένα μαλλιά. Αυτό θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε το χρώμα των μαλλιών σας και την καλή τους κατάσταση. Η πιο καλή επιλογή είναι η σειρά Προστασία Χρώματος του Pantene γιατί χαρίζει λάμψη και ενυδάτωση στα μαλλιά σας, αλλά και δημιουργεί μια προστατευτική στρώση που προλαμβάνει τη μελλοντική φθορά. 

Μύθος 3ος: Η απώλεια μαλλιών καθώς μεγαλώνουμε είναι αναπόφευκτη

Αλήθεια: Όχι απαραίτητα -εξαρτάται από τα γονίδια και τις ορμόνες.

Η κατά τόπους ολική απώλεια μαλλιών, γνωστή ως ανδρογενής αλωπεκία, αποτελεί την πιο συχνή μορφή απώλειας μαλλιών για άντρες και γυναίκες. Η πάθηση είναι τόσο κληρονομική όσο και ορμονική. Ήδη από τη γέννα είμαστε γενετικά σχεδιασμένοι να διατηρήσουμε ή να χάσουμε τα μαλλιά μας καθώς μεγαλώνουμε —η απώλεια μαλλιών αποτελεί φυσιολογικό τμήμα της ανάπτυξης και του κύκλου αναπλήρωσης του τριχωτού και οι περισσότεροι άνθρωποι χάνουν κατά μέσο όρο 50 με 100 τρίχες ημερησίως. Ωστόσο, αν οι θύλακες των τριχών σταματήσουν να είναι ενεργοί, δεν θα φυτρώσουν νέες τρίχες. Αυτή η τάση μπορεί να κληροδοτηθεί από οποιονδήποτε γονέα. Τα μεταβαλλόμενα επίπεδα ανδρογόνων —των ανδρικών ορμονών— μπορούν επίσης να επηρεάσουν την κατάσταση. Οι γυναίκες με πολύ υψηλά επίπεδα ανδρογόνων μπορεί να εμφανίζουν πιο συχνά κατά τόπους ολική απώλεια μαλλιών.

Μύθος 4ος: Τα μαλλιά χάνουν τον όγκο τους λόγω της κληρονομικότητας και/ή της ηλικίας

Αλήθεια: Μπορεί να ισχύουν και τα δύο.

Καθώς μεγαλώνουμε, κάθε φορά που χάνεται ένας θύλακας κανονικής τρίχας, αντικαθίσταται με πιο λεπτή τρίχα, έως ότου σταματήσουν εντελώς να φυτρώνουν τρίχες. Η διάμετρος της τρίχας αρχίζει να μικραίνει, με αποτέλεσμα να βλέπουμε διαφορά στον όγκο που μειώνεται με κάθε νέο κύκλο ανάπτυξης τριχωτού. Αλλάζει, επίσης και η καμπυλότητα, με αποτέλεσμα τα μαλλιά να γίνονται πιο άγρια και να σπάνε καθώς χάνουν την ελαστικότητά τους.

Μύθος 5ος: Τα μαλλιά μακραίνουν μόνο μέχρι ενός σημείου

Αλήθεια: Το μέγιστο μήκος των μαλλιών ελέγχεται εξ' ολοκλήρου από τα γονίδιά σας και διαφέρει από άτομο σε άτομο.

Κάθε θύλακας έχει μια ενεργή και μια ανενεργή περίοδο. Η περίοδος αναγένεσης είναι όταν αναπτύσσεται η τρίχα. Κατά την περίοδο καταγένεσης οι τρίχες σταματούν να αναπτύσσονται και η ρίζα της τρίχας αποκόπτεται από την παροχή αίματος και από τα κύτταρα που παράγουν νέες τρίχες. Αυτήν την περίοδο ακολουθεί η περίοδος τελογένεσης, όταν ο θύλακας ξεκουράζεται. Τελικά η τρίχα πέφτει και ο κύκλος ξεκινά από την αρχή.

Τα μαλλιά σας μπορεί να φαίνεται ότι δεν μεγαλώνουν, αλλά στην πραγματικότητα μπορεί να σπάνε μόλις φτάνουν σε κάποιο συγκεκριμένο μήκος. Αν τα μεταχειρίζεστε πολύ άγρια με τις βούρτσες, το styling και την επεξεργασία, μπορεί να εμφανίσετε ψαλίδα και οι τρίχες να σπάσουν. Έτσι, αν συνεχίσουν να σπάνε στις άκρες με τον ίδιο ρυθμό που αναπτύσσονται στις ρίζες, στην πράξη δεν θα τα δείτε να μακραίνουν πολύ, έως και καθόλου.

Μύθος 6ος: Τα ξηρά μαλλιά είναι ο τύπος μαλλιών σας και δεν μπορείτε να τον αλλάξετε

Αλήθεια: Τα μαλλιά γίνονται ξηρά όταν δεν λαμβάνουν ή δεν διατηρούν αρκετή υγρασία.

Αυτό μειώνει τη λάμψη τους και μπορεί να τα κάνει να δείχνουν φριζαρισμένα, άτονα και θαμπά. Τα ξηρά μαλλιά μπορεί να προκύψουν από την υπερβολική επεξεργασία, το styling με θερμότητα χωρίς την κατάλληλη προστασία ή περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως ο ξηρός αέρας. Χρησιμοποιώντας ένα σαμπουάν και conditioner που έχουν τη νέα σύνθεση Smart Pro-V του Pantene, τα μαλλιά σας θα μπορούν να είναι πιο δυνατά*, μέχρι το τελευταίο εκατοστό.

*Δύναμη ενάντια στη φθορά από το styling, σε σύγκριση με σαμπουάν χωρίς ενυδατικούς παράγοντες.