Όταν τα μαλλιά σου δεν έχουν αρκετό όγκο


Ομορφιά
23/02/2023

Έχεις παρατηρήσει ότι τα μαλλιά σου «πέφτουν» πριν καν βγεις από την εξώπορτα; Η μπούκλα «κρατάει» περίπου 16 δευτερόλεπτα; Μπορείς να τα πεις «απαιτητικά» αλλά όπως και να ‘χει, τα μαλλιά που χρειάζονται προσπάθεια για να δείχνουν ωραία, δεν είναι ακριβώς… εκείνα που ονειρεύεσαι: «γεμάτα», με κίνηση, υπέροχα, χωρίς να χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια! Αν θέλεις να έχουν περισσότερο όγκο και πιο πυκνή όψη, δεν είσαι η μόνη. Πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν εκείνες τις ατίθασες τουφίτσες, όπως και το γνωστό «flat look» που κάνει την εμφάνισή του μόλις λίγη ώρα μετά το styling!

Εδώ θα σου παρουσιάσουμε την επιστήμη πίσω από τα λαμπερά και «γεμάτα» μαλλιά καθώς και το πώς θα τα αποκτήσεις. Θέλεις να μάθεις πώς θα ενισχύσεις τον όγκο στα μαλλιά σου; Συνέχισε να διαβάζεις!

Γιατί τα μαλλιά μου είναι τόσο… flat;

Βλέποντας παλιές σου φωτογραφίες, ίσως παρατηρείς ότι με το πέρασμα του χρόνου τα μαλλιά σου έγιναν πιο λεπτά και αδύναμα και… μάλλον έχεις δίκιο! Μεγαλώνοντας, τα μαλλιά μας αλλάζουν, όχι μόνο στην υφή, στο χρώμα, στο πορώδες αλλά και στην πυκνότητα. Ο όγκος στα μαλλιά μειώνεται φυσιολογικά. Τα μαλλιά αποτελούνται από κερατίνη και από εξωτερικά στρώματα – φαντάσου κάπως σαν τα κεραμίδια σε ένα σπίτι – που συνθέτουν το εξωτερικό περίβλημα της τρίχας. Κάθε τρίχα μπορεί να είναι έως και 6 ετών, κάτι που σημαίνει ότι έχει ήδη περάσει πολλά! Από την καθημερινή τριβή με το βούρτσισμα, τη θερμότητα με το πιστολάκι, την πρέσα και το ψαλίδι styling έως τις χημικές επεξεργασίες με τη βαφή, την περμανάντ ή το ίσιωμα. Αυτή η συνεχόμενη φθορά μπορεί να κάνει τα κύτταρα του περιτριχίου να ανασηκωθούν και να αποδυναμωθούν, κάνοντας την τρίχα να φαίνεται πιο άγρια και πιο επιρρεπής στο σπάσιμο. Με τον καιρό, οι θύλακες της τρίχας σταδιακά παράγουν πιο λεπτές τρίχες ή ίσως και καθόλου. Έτσι, αν παρατηρείς ότι τα μαλλιά σου δεν έχουν όγκο και αναρωτιέσαι γιατί, αυτός μπορεί να είναι ο λόγος!

Ενώ μπορεί να υπάρχουν ιατρικοί λόγοι (προβλήματα με τον θυρεοειδή, ορμονικές διαταραχές και αλωπεκία) όπως και παράγοντες του τρόπου ζωής – π.χ. το στρες μπορεί να κάνει την τρίχα πιο αδύναμη – οι διάφοροι τύποι μαλλιών μπορεί να χάσουν τον όγκο και την πυκνότητά τους κάποια στιγμή. Υπάρχουν όμως εύκολοι τρόποι για να βελτιωθεί η κατάσταση. Αν έχεις παρατηρήσει μια μεγάλη αλλαγή ή ανησυχείς, συμβουλεύσου το γιατρό σου για συγκεκριμένες οδηγίες, αλλά κάποιες φορές, η ατονία και η έλλειψη όγκου μπορεί να βελτιωθεί με λίγες και απλές αλλαγές. Τίποτα δεν έχει χαθεί, καθώς στην αγορά υπάρχουν μερικά tricks που θα επαναφέρουν τον όγκο στις… παλιές του δόξες!

Ανεξάρτητα από τον τύπο μαλλιών, είναι σημαντικό να καταλάβουμε το λόγο που κάνει τα κουρέματα απαραίτητα. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για ενίσχυση του όγκου στα μαλλιά! Αν θέλεις να τα μακρύνεις, μπορεί αυτό να σου ακούγεται παράλογο αλλά… το να απέχεις από το κομμωτήριο για μεγάλο διάστημα, αυξάνει τις πιθανότητες για ψαλίδα που με τη σειρά της μπορεί να επηρεάσει όλο το μήκος της τρίχας και να την κάνει να δείχνει λεπτή και άτονη.

Παρομοίως, η καθημερινή ταλαιπωρία που δέχονται τα μαλλιά σου με γυρίσματα, πιασίματα σε κότσο, λαστιχάκια κ.λπ., μπορεί επίσης να προκαλέσει τριβή και φθορά στη μέση της τρίχας. Οι αλογοουρές, οι κότσοι και τα χωρίσματα προκαλούν με κάποιο τρόπο «ένταση» που με τον καιρό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μαλλιών και αραίωση. Οπότε αν αναρωτιέσαι «Γιατί τα μαλλιά μου είναι flat;», απλά σκέψου τι κάνεις κάθε μέρα και αν υπάρχουν κάποιες μικρές αλλαγές ώστε να κάνεις την υγεία των μαλλιών σου προτεραιότητα.

Όπως κάθε κορίτσι με λεπτά και αδύναμα μαλλιά, γνωρίζει, οι μικρές διορθώσεις που έχουν αποτέλεσμα στα κυματιστά ή σγουρά μαλλιά, δεν μπορούν να κάνουν «μαγικά» σε μαλλιά που δεν έχουν όγκο. Όσες έχουν λεπτά μαλλιά που δείχνουν εύκολα πιο λιπαρά, χρειάζεται να είναι ενημερωμένες σχετικά με την εφαρμογή του προϊόντος και την έκθεση στη θερμότητα, καθώς η τρίχα είναι πιο ευάλωτη. Κι αυτό γιατί η δομή κάθε τύπου μαλλιών παίζει μεγάλο ρόλο στο πώς τα μαλλιά έρχονται στην αρχική τους κατάσταση.

Ουσιαστικά, όσο πιο χοντρές και σγουρές είναι οι τρίχες, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να χάνουν τον όγκο τους, καθώς οι μπούκλες κάνουν αυτόματα τα μαλλιά να δείχνουν πιο πυκνά και πιο γεμάτα, δημιουργώντας διαστήματα ανάμεσα στις τούφες. Τουλάχιστον, όσο δεν κάνεις λάθος χρήση του προϊόντος ή δεν εκθέτεις τα μαλλιά σου σε πολλές βαφές ή πολλή θερμότητα! Πάντως, όλες λίγο-πολύ τα κάνουμε αυτά, όσο πυκνά ή λιγότερο πυκνά κι αν είναι τα μαλλιά μας!

Πώς να αποκτήσεις περισσότερο όγκο στα μαλλιά

Αν ο όγκος δεν έρχεται φυσικά και θέλεις να τον ενισχύσεις, είσαι τυχερή…

Το κλειδί για την ενίσχυση του όγκου στην αδύναμη τρίχα ώστε να είναι πιο «γεμάτη» και λαμπερή, βρίσκεται στην πρόληψη. Μείωσε τη χρήση εργαλείων με θερμότητα, καθώς η συνεχής τριβή και η υψηλή θερμοκρασία κάνουν την τρίχα εύθραυστη. Να χρησιμοποιείς προϊόντα που προστατεύουν τα μαλλιά από την έκθεση στη θερμότητα και γενικά, όσο λιγότερη είναι τόσο το καλύτερο. Είτε λοιπόν μειώσεις τη θερμοκρασία στις συσκευές είτε αφήσεις διαστήματα ανάμεσα στα διάφορα stylings, άλλαξε τις συνήθειές σου και μπορείς να δεις διαφορά. Ίσως επίσης να αρχίσεις να λατρεύεις τα μαλλιά σου στη φυσική τους κατάσταση ή τουλάχιστον να βρίσκεις λιγότερο έντονους τρόπους για styling!

Ίσως πάλι τα flat μαλλιά να οφείλονται στο πώς κάνεις το styling. Αν χρησιμοποιείς τα λάθος προϊόντα ή τα χρησιμοποιείς λάθος, είναι πιο πιθανό τα μαλλιά σου να μην έχουν τη ζωντάνια και τη γεμάτη όψη που θέλεις! Αν συνηθίζεις να εφαρμόζεις πολύ προϊόν, δοκίμασε λιγότερη ποσότητα ώστε να σιγουρευτείς ότι δεν φταίει το προϊόν που τα μαλλιά σου βαραίνουν. Αναζήτησε λέξεις-κλειδιά όπως «για όγκο», «για πιο πυκνή όψη» και επίλεξε σπρέι που είναι γεμάτα από θρεπτικά συστατικά, αντί για πιο βαριές μαλακτικές κρέμες. Κι εδώ είναι που η νέα σειρά Pantene Pro-V Miracles Γεμάτα & Μακριά μπαίνει στο παιχνίδι! Μία σειρά ειδικά σχεδιασμένη για να χαρίσει όγκο και πυκνότητα στα λεπτά και αδύναμα μαλλιά. Για 100% πιο γεμάτα μαλλιά*, πρόσθεσε την Ενίσχυση Όγκου Μαλλιών Grow Thick στην περιποίησή σου. Αυτό το προϊόν χαρίζει πυκνότερη όψη και υφή από τη ρίζα, δίνοντας την αίσθηση ότι έχεις 6.500 περισσότερες τρίχες! Αν σου λείπει ο όγκος, αυτό είναι ένα τέλειο βήμα για να κάνεις την αρχή!

Άλλο ένα «κόλπο» για να δώσεις ένταση στα μαλλιά σου, είναι να γυρνάς το κεφάλι ανάποδα όταν τα στεγνώνεις με το πιστολάκι. Οι ρίζες μπορεί σε ένα μικρό ποσοστό να υποκύπτουν στη βαρύτητα! Ρίξε το φταίξιμο στον Νεύτωνα… αλλά όταν τα μαλλιά στεγνώνουν, «κάθονται»! Έτσι, είτε τα μαλλιά σου είναι σγουρά είτε ίσια, λεπτά ή πυκνά, ενίσχυσε το σχήμα, την υφή και τον όγκο στεγνώνοντας με το κεφάλι ανάποδα. Και μόλις πετύχεις αυτό το WOW αποτέλεσμα για άμεσο όγκο και ανύψωση της ρίζας, διατήρησέ το με το hairspray που προτιμάς.

Τα καλά νέα είναι ότι γνωρίζοντας πλέον το know-how, είναι εύκολο να ενισχύσεις τον όγκο. Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα tips, διάβασε εδώ.

 

*σε σχέση με άλουστα μαλλιά