Οι συχνές επιπτώσεις του φθινοπώρου στην υγεία της επιδερμίδας μας


Ομορφιά
1/10/2020
Οι επιλογές που θα μας βοηθήσουν να την προστατεύσουμε

Η μετάβαση από το καλοκαίρι στο φθινόπωρο, φέρνει μαζί της μερικές ευχάριστες και μερικές... λιγότερο ευχάριστες αλλαγές. Η ατμόσφαιρα γίνεται πολύ πιο δροσερή και «πλημμυρίζει» με την ευχάριστη μυρωδιά του βρεγμένου χώματος, ενώ η πόλη «ντύνεται» με τα φθινοπωρινά, θερμά χρώματα των ξεραμένων φύλλων.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως όλα γύρω μας αλλάζουν και μαζί με αυτά, αναπόφευκτα ακολουθεί και η επιδερμίδα μας. Πράγματι, οι καιρικές μεταβολές, όπως η πτώση της θερμοκρασίας, η έντονη υγρασία και ο ξηρός αέρας, επηρεάζουν την υγεία της επιδερμίδας μας. Καλό θα ήταν, λοιπόν, να πραγματοποιήσουμε μερικές τροποποιήσεις στη ρουτίνα περιποίησης που ακολουθούμε.

Για να το καταφέρουμε όμως αυτό, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε τους τρόπους με τους οποίους το φθινόπωρο επηρεάζει την επιδερμίδα μας, ώστε στη συνέχεια να ανακαλύψουμε τους «συμμάχους» και τις μεθόδους που θα την προστατεύσουν. Ακριβώς για αυτό, παρακάτω έχουμε καταγράψει μερικές από τις συχνότερες αλλαγές που παρουσιάζει η επιδερμίδα μας με την έλευση του φθινοπώρου.

Η επιδερμίδα μας αφυδατώνεται αισθητά

Μετά από ένα «καυτό» καλοκαιρινό τρίμηνο, η πτώση της θερμοκρασίας μάς προκαλεί μία ευχάριστη αίσθηση ανακούφισης. Ωστόσο, δεν ισχύει το ίδιο και για την επιδερμίδα μας, αφού τα σημεία του σώματος που παραμένουν εκτεθειμένα στο κρύο, όπως είναι τα χέρια και το πρόσωπό μας, παρουσιάζουν ερυθρότητα, ανεπιθύμητες κοκκινίλες, «σκασίματα» και έντονη ξηροδερμία. Για να προστατεύσουμε αυτά τα σημεία, είναι απαραίτητο να επιλέξουμε μία παχύρρευστη λοσιόν, πλούσια σε ενυδατικά στοιχεία, η οποία θα ασφαλίζει και θα διατηρεί την υγρασία και την ελαστικότητα της επιδερμίδας.

Τα χείλη μας ξεφλουδίζουν και γεμίζουν «ρωγμές»

Όπως συμβαίνει με την επιδερμίδα, έτσι και τα χείλη μας δεν μένουν ανεπηρέαστα από τις καιρικές μεταβολές. Με το κρύο να γίνεται μέρα με τη μέρα πιο έντονο, τα χείλη ξεραίνονται, ξεφλουδίζουν και αποκτούν μικρές «ρωγμές» που μας προκαλούν ένα ενοχλητικό τσούξιμο. Καλό θα ήταν, λοιπόν, να αντικαταστήσουμε το κραγιόν μας με ένα lip balm που θα έχουμε πάντα στην τσάντα μας και το οποίο θα κρατάει τα χείλη μας ενυδατωμένα και προστατευμένα, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

 Οι συχνές επιπτώσεις του φθινοπώρου στην υγεία της επιδερμίδας μας

Η επιδερμίδα μας συνεχίζει να ξεφλουδίζει

Τι κι αν έχουμε μπει για τα καλά στο φθινόπωρο; Υπάρχουν σημεία στο σώμα μας που συνεχίζουν να ξεφλουδίζουν. Αυτό συμβαίνει, είτε γιατί η επιδερμίδα μας παρέμεινε εκτεθειμένη στο ήλιο περισσότερο από όσα θα έπρεπε το προηγούμενο διάστημα, είτε γιατί προσαρμόζεται στις νέες καιρικές συνθήκες. Ανεξάρτητα από τον λόγο που προκαλεί το ξεφλούδισμα, η λύση «κρύβεται» σε μία βαθιά απολέπιση με σπιτικά υλικά που υπάρχουν ήδη στην κουζίνα μας. Αναμειγνύοντας τον χυμό ενός λεμονιού με μία κουταλιά της σούπας μέλι, μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και μισό φλιτζάνι καστανή ζάχαρη, θα δημιουργήσουμε μία ισχυρή απολεπιστική κρέμα που θα απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα, θα καταπραΰνει και θα χαρίσει μία απαλή υφή στα σημεία που έβλαψε ο ήλιος.

Το πρόσωπό μας γίνεται ξηρό και θαμπό

Τα χέρια και το πρόσωπό μας είναι τα σημεία του σώματος που επηρεάζονται περισσότερο από τον ερχομό του φθινοπώρου. Ωστόσο, ενώ μπορούμε να προστατεύσουμε τα χέρια μας φορώντας ένα ζευγάρι γάντια ή εφαρμόζοντας τακτικά μία ενυδατική κρέμα χεριών, η μοναδική επιλογή που έχουμε για την προστασία του προσώπου, είναι ένα αντηλιακό υψηλής ενυδάτωσης. Ακόμα και αν η παρουσία του ήλιου δεν είναι το ίδιο αισθητή όπως τους προηγούμενους μήνες, η ηλιακή ακτινοβολία παραμένει εξίσου επιβλαβής, ενώ ο ξηρός αέρας και η χαμηλή θερμοκρασία έχουν την τάση να αφυδατώνουν το πρόσωπό μας, στερώντας του τη λάμψη και την απαλότητά του. Εφαρμόζοντας κάθε πρωί μία «γενναία» ποσότητα αντηλιακού στο πρόσωπό μας, θα είμαστε σίγουρες πως η επιδερμίδα μας παραμένει προστατευμένη.

 Οι συχνές επιπτώσεις του φθινοπώρου στην υγεία της επιδερμίδας μας

Λαμβάνοντας υπόψη μας όλα τα παραπάνω και παραμένοντας συνεπείς στις ρουτίνες περιποίησής μας, θα είμαστε σε θέση να απολαύσουμε το φετινό φθινόπωρο, χωρίς να ανησυχούμε πως οι καιρικές μεταβολές θα επηρεάσουν την όψη και την υγεία της επιδερμίδας μας!