5 διατροφικά μυστικά για να διατηρήσετε την νεότητά σας


Ομορφιά
1/11/2019
Αυτά είναι τα μυστικά που υπόσχονται να κάνουν το χρόνο… σύμμαχο!

Μπορεί όσο ήμασταν ακόμη μικρές να θεωρούσαμε πως η φράση του Ιπποκράτη «είσαι ό,τι τρως», κρύβει κάποια… υπερβολή, όμως η αλήθεια είναι πως μεγαλώνοντας την αποδεχτήκαμε ως μία από τις σημαντικότερες προειδοποιήσεις. Πλέον είμαστε αρκετά έμπειρες, ώστε να γνωρίζουμε πως η διατροφή είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που επηρεάζει όχι μόνο την υγεία, αλλά και την ποιότητα ζωής μας στο σύνολο. Αναπόφευκτα βέβαια, η εμφάνισή μας δεν θα μπορούσε να παραμείνει ανεπηρέαστη.

Αν αναρωτιέσαι, λοιπόν, ποιο είναι το μεγάλο… μυστικό που κρύβεται πίσω από την… αγέραστη εικόνα των αγαπημένων μας celebrities, όπως η Jennifer Aniston, η Charlize Theron και η Eva Mendes, η «διατροφή» είναι η λέξη-κλειδί που αποκαλύπτει τον αιώνιο γρίφο της νεότητας! Ακριβώς γι’ αυτό, παρακάτω υπάρχουν μερικές διατροφικές συμβουλές και tips που υπόσχονται να διαφυλάξουν τη νεότητα της επιδερμίδας και του σώματός σου, καθυστερώντας με τον πιο φυσικό και… υγιεινό τρόπο τη διαδικασία της γήρανσης!

Η ευεργετική μεσογειακή διατροφή

Οι ειδικοί γιατροί και διατροφολόγοι, με κάθε ευκαιρία που τους δίνεται επισημαίνουν τα πολλαπλά οφέλη της παραδοσιακής για εμάς μεσογειακής διατροφής. Πιο συγκεκριμένα, μίας κουζίνας που περιλαμβάνει στο «μενού» της φρούτα, λαχανικά, όσπρια και γαλακτοκομικά, ενώ περιορίζει την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και επεξεργασμένων τροφών. Το συγκεκριμένο μοντέλο διατροφής, επιβραδύνει το γήρας μειώνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης νόσων που σχετίζονται με το καρδιαγγειακό σύστημα, τον διαβήτη, ακόμη και τον καρκίνο. Το βασικό συστατικό της άλλωστε, το οποίο είναι το ελαιόλαδο, έχει την ιδιότητα να ενισχύει επιπλέον την κυκλοφορία του αίματος στον οργανισμό και να διατηρεί την επιδερμίδα μας εύπλαστη παρά την πάροδο του χρόνου.

Η διατροφή που μπορεί να σε βοηθήσει να διατηρήσεις τη νεότητά σου

Εστιάζοντας στο βάρος
Ένας ακόμη παράγοντας που είναι απαραίτητο να λάβεις υπόψη για την υγεία και τη διατήρηση της νεότητάς σου, είναι το βάρος. Διαμορφώνοντας μία διατροφή υψηλής θρεπτικής αξίας και αποφεύγοντας τις υπερβολές, θα μπορέσεις να διατηρήσεις τη σωματική σου μάζα σε μία ισορροπία, θα είσαι πολύ πιο ευκίνητη με αποτέλεσμα να έχεις και μία σαφώς πολύ πιο βελτιωμένη φυσική κατάσταση. Μην ξεχνάς πως η νεότητα δεν είναι ένα χαρακτηριστικό που επικεντρώνεται στο πρόσωπο. Θα πρέπει και το σώμα σου να αντανακλά ό,τι και εκείνο.

Περιορίζοντας το κρέας
Όπως αναφέρθηκε ήδη πιο πάνω, η μικρή κατανάλωση κρέατος και δη κόκκινου, μπορεί να επιφέρει τεράστια οφέλη στην υγεία μας. Το ζήτημα βέβαια είναι πως οι τάσεις στη διατροφή, περιλαμβάνουν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες σε εβδομαδιαία βάση από ό,τι θα έπρεπε. Το ιδανικότερο στην προκειμένη, είναι να περιορίσουμε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος σε δύο φορές μηνιαίως, ενώ τις υπόλοιπες ημέρες να επιλέγουμε για τα γεύματά μας κοτόπουλο ή ψάρι.

Extra tip: Συγκεκριμένα, ψάρια όπως ο σολομός, η σαρδέλα και το σκουμπρί, διαθέτουν υψηλές ποσότητες από πολύτιμα ω3 λιπαρά οξέα, διατηρώντας την επιδερμίδα ενυδατωμένη, ενώ προστατεύουν τις στιβάδες του δέρματος, αναστέλλοντας συνεπώς και την πρόωρη γήρανση.  

Η διατροφή που μπορεί να σε βοηθήσει να διατηρήσεις τη νεότητά σου

Επενδύοντας σε… χρωματιστές τροφές
Δεν είναι τυχαίο που οι σύγχρονοι διατροφολόγοι παγκοσμίως, επιμένουν σε μία «πολύχρωμη» διατροφή η οποία θυμίζει αρκετά σε συνήθειες τη μεσογειακή. Εμπλουτίζοντας τη διατροφή μας με ζωντανά και διαφορετικά μεταξύ τους χρώματα, όπως είναι το κόκκινο, το μωβ και το πράσινο, μπορούμε να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο, αφού ο οργανισμός μας λαμβάνει τα αναγκαία θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά που μπορούν να καταπολεμήσουν τυχόν φλεγμονές.

Αλλάζοντας συνήθειες
Αν ο καφές αποτελεί για εσένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας, ίσως χρειαστεί να τον αντικαταστήσεις με κάτι πολύ πιο ωφέλιμο όπως είναι το «θαυματουργό» πράσινο τσάι. Οι πολυφαινόλες που διαθέτει, όχι μόνο προστατεύουν το δέρμα, αλλά αποκαθιστούν σε βάθος χρόνου τα σημεία που έχει προκληθεί πρόβλημα. Το ίδιο περίπου ισχύει και με το δίπολο «σοκολάτα γάλακτος ή μαύρη», καθώς όπως έχει αποδειχθεί η προσεκτική κατανάλωση μαύρης σοκολάτας βοηθάει στην βέλτιστη κυκλοφορία του αίματος, άρα και τη μεγαλύτερη κυκλοφορία θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό.

Η διατροφή που μπορεί να σε βοηθήσει να διατηρήσεις τη νεότητά σου

Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές, να είσαι βέβαιη πως δεν θα αργήσεις να έχεις και τα επιθυμητά αποτελέσματα, όχι μόνο στον καθρέφτη αλλά και στο… μυαλό σου. Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή είναι άλλωστε απαραίτητη προϋπόθεση για μία ζωή γεμάτη ευεξία. Σε κάθε περίπτωση, υιοθετώντας μία καθημερινή ρουτίνα περιποίησης η οποία ανταποκρίνεται επαρκώς στις ανάγκες της επιδερμίδας σου και παραμένοντας συνεπής στο ραντεβού σου με τη φυσική άσκηση, δεν θα περάσει ούτε μέρα από πάνω σου!