Επτά τροφές που προκαλούν κυτταρίτιδα και αξίζει να περιορίσεις


Ομορφιά
15/06/2020
Πώς σαμποτάρεις τον εαυτό σου χωρίς να το γνωρίζεις

Μπορεί να ξοδεύουμε αρκετές ώρες την εβδομάδα στο γυμναστήριο, ωστόσο, τίποτα δεν βελτιώνει το ανεπιθύμητο φαινόμενο της όψης του «φλοιού πορτοκαλιού». Γιατί; Διότι απλούστατα συνεχίζουμε να καταναλώνουμε τροφές που προκαλούν κυτταρίτιδα και μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις χωρίς να το γνωρίζουμε!

Πράγματι, όσες προσπάθειες και αν κάνουμε, όσα προϊόντα καταπολέμησης του προβλήματος και αν χρησιμοποιούμε, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα εμείς οι ίδιες να σαμποτάρουμε τον εαυτό μας, συμπεριλαμβάνοντας στο εβδομαδιαίο μας μενού τροφές, οι οποίες χωρίς να το γνωρίζουμε, ενισχύουν την κυτταρίτιδα. Στη λίστα που ακολουθεί θα βρεις κάποιες από αυτές τις τροφές!

Επτά τροφές που προκαλούν κυτταρίτιδα

1. Λευκή ζάχαρη: Η λευκή ζάχαρη είναι ένα από τα συστατικά τα οποία δεν έχουν κάποιο ιδιαίτερο όφελος για τον ανθρώπινο οργανισμό. Αντίθετα, μας προσθέτει επιπλέον θερμίδες, συνδέεται με σοβαρές ασθένειες όπως ο διαβήτης, καταστρέφει τη στοματική υγιεινή και έχει την ιδιότητα να απομακρύνει «πολύτιμα» μέταλλα από το αίμα. Αυτός είναι, άλλωστε, ο βασικός λόγος που οι ειδικοί επιμένουν στην περιορισμένη κατανάλωση αναψυκτικών. Καλό θα ήταν, λοιπόν, να αντικαταστήσουμε τη λευκή ζάχαρη με την καστανή, το μέλι ή κάποιο φυσικό σιρόπι φρούτων.

Επτά τροφές που προκαλούν κυτταρίτιδα και αξίζει να περιορίσεις

2. Sugar free τρόφιμα: Μία «παγίδα» στην οποία πολλές από εμάς πέφτουμε, σχετίζεται με το γεγονός ότι θεωρούμε λιγότερο επιβλαβή για τον οργανισμό μας, τρόφιμα τα οποία φέρουν την ένδειξη «sugar free». Το πρόβλημα με τις συγκεκριμένες τροφές, είναι πως ενώ όντως δεν περιλαμβάνουν ζάχαρη, έχουν επιπλέον συντηρητικά και γλυκαντικά, τα οποία ενισχύουν την αποθήκευση λίπους και τη δημιουργία κυτταρίτιδας.

Επτά τροφές που προκαλούν κυτταρίτιδα και αξίζει να περιορίσεις

3. Επεξεργασμένες τροφές: Όπως ακριβώς συμβαίνει με τις sugar free τροφές, το ίδιο ισχύει για τα επεξεργασμένα τρόφιμα, δηλαδή τις κονσέρβες, τις έτοιμες σάλτσες και τα dressings, τα λουκάνικα και μεταξύ άλλων, τα ανθυγιεινά σνακ, όπως τα συσκευασμένα μπισκότα και τα πατατάκια. Τα συντηρητικά που περιλαμβάνουν για να παραμένουν φρέσκα για μεγάλο διάστημα προκαλούν κυτταρίτιδα και σίγουρα αξίζει να τα περιορίσουμε.

Επτά τροφές που προκαλούν κυτταρίτιδα και αξίζει να περιορίσεις

4. Επεξεργασμένο αλάτι: Δεν υπάρχει αμφιβολία πως αφαιρώντας το επιτραπέζιο αλάτι από τη διατροφή μας, θα δούμε άμεσα διαφορά στο σώμα μας. Ένα από τα βασικά στοιχεία που περιλαμβάνει το αλάτι, το χλωριούχο νάτριο, προκαλεί έντονη κατακράτηση υγρών, ενώ δεν βοηθάει καθόλου την κυκλοφορία του αίματος. Μπορούμε να επιλέξουμε μία λιγότερο επεξεργασμένη επιλογή, όπως είναι το θαλασσινό αλάτι, το οποίο μπορούμε να θρυμματίζουμε με έναν ειδικό μύλο.

Επτά τροφές που προκαλούν κυτταρίτιδα και αξίζει να περιορίσεις

5. Αλκοόλ: Τα αλκοολούχα ποτά, όπως και τα αναψυκτικά που αναφέρθηκαν παραπάνω, συνιστούν έναν ακόμη παράγοντα που επηρεάζει τη συσσώρευση κυτταρίτιδας στο σώμα μας, μιας και περιέχουν αρκετή ζάχαρη στη σύστασή τους. Εκτός από τις επιπλέον θερμίδες που αυξάνουν το βάρος μας και το μηδενικό ποσοστό τους σε θρεπτική αξία, προκαλούν έντονη κατακράτηση υγρών και αυξάνουν το λίπος σε ορισμένα σημεία, όπως οι γλουτοί και η κοιλιά. Το νερό και οι φυσικοί χυμοί θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα περισσότερο ωφέλιμο υποκατάστατο σε αυτή την περίπτωση.

Επτά τροφές που προκαλούν κυτταρίτιδα και αξίζει να περιορίσεις

6. Γιαούρτι: Ομολογουμένως κανείς δεν περιμένει πως το γιαούρτι μπορεί να είναι μία τροφή που ενισχύει την κυτταρίτιδα, ωστόσο, τα επεξεργασμένα γιαούρτια διαθέτουν υψηλά ποσοστά ζάχαρης, ακόμη και αν αναγράφουν στη συσκευασία πως έχουν 0% λιπαρά. Μία καλή εναλλακτική σε αυτή την περίπτωση είναι το πρόβειο μη στραγγισμένο γιαούρτι, το οποίο είναι «πλούσιο» σε πρωτεΐνη και Ω3 λιπαρά οξέα.

Επτά τροφές που προκαλούν κυτταρίτιδα και αξίζει να περιορίσεις

7. Λευκό ψωμί: Τα περισσότερα προϊόντα που παράγονται από αλεύρι, καθώς και το ρύζι, οι πατάτες, τα ζυμαρικά και κάποια συγκεκριμένα δημητριακά, παρουσιάζουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, γεγονός που ενισχύει τη συσσώρευση του λίπους σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος. Ακριβώς για αυτό, καλό θα ήταν να επιλέγουμε προϊόντα ολικής άλεσης και πολύσπορο ψωμί για να συνοδεύουμε τα γεύματα μας.

Επτά τροφές που προκαλούν κυτταρίτιδα και αξίζει να περιορίσεις

Βέβαια, οι τροφές που προαναφέραμε δεν είναι απαραιτήτως βλαβερές για την υγεία μας, ειδικότερα αν καταναλώνονται με μέτρο. Ωστόσο, γνωρίζοντας ποια είναι τα τρόφιμα που μας προκαλούν κυτταρίτιδα, η προσπάθειά μας να απαλλαγούμε από αυτή θα είναι πολύ πιο στοχευμένη. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως μόνο μία ισορροπημένη διατροφή, η οποία περιλαμβάνει πολλά και διαφορετικά είδη τροφών, θα μας χαρίσει ένα υγιές και δυνατό σώμα!