Συμβουλές για απαλά χέρια τον χειμώνα


Ομορφιά
9/02/2021

Τα χέρια μας ταλαιπωρούνται συχνά από ξηρότητα, αφυδάτωση ή και ερεθισμούς, ενώ η έκθεσή τους στον ήλιο και τις υπεριώδεις του ακτινοβολίες, επιταχύνει τη γήρανση του δέρματος στην περιοχή. Τον χειμώνα δε, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών και της εναλλαγής ζέστης και κρύου, καθώς μετακινούμαστε από κλειστούς σε εξωτερικούς χώρους, τα χέρια μας «σκάνε», κάτι που σημαίνει πως μπορεί ακόμη και να μοιάζουν γδαρμένα -μια εικόνα που εκτός από αντιαισθητική, μπορεί να είναι και ιδιαίτερα επίπονη και να συνοδεύεται από έντονο τσούξιμο.

Ειδικά την περίοδο που διανύουμε, λοιπόν, λόγω και της πάρα πολύ συχνής χρήσης αντισηπτικών προϊόντων και καθαριστικών, είναι παραπάνω από απαραίτητο να φροντίζουμε καταλλήλως τα χέρια μας. Ας δούμε συνεπώς λίγο πιο αναλυτικά, πώς μπορούμε να προστατεύσουμε με τον καλύτερο τρόπο την περιοχή των χεριών μας, με απλές συμβουλές που θα μας χαρίσουν απαλό και νεανικό δέρμα σε ένα από τα πιο «δύσκολα» σημεία της επιδερμίδας μας.

Το σωστό πλύσιμο

Αν κάτι υιοθετήσαμε ευλαβικά το τελευταίο διάστημα για την προστασία της υγείας μας, είναι το σωστό και συχνό πλύσιμο των χεριών. Αυτό μπορεί να επηρεάζει την επιδερμίδα μας, αλλά δεν σημαίνει πως πρέπει να αποχαιρετίσουμε την απαλότητα των χεριών μας, καθώς υπάρχει τρόπος και να πλένουμε όσο συχνά χρειάζεται τα χέρια μας και να μην τα επιβαρύνουμε. Γνωρίζουμε καλά πως η συχνή χρήση σαπουνιού οδηγεί στην αφυδάτωση των χεριών, καθώς τα αντιβακτηριδιακά προϊόντα απορροφούν τη φυσική υγρασία της επιδερμίδας μας. Μπορούμε όμως να επιλέξουμε ένα σαπούνι πλούσιο σε ενυδατικά συστατικά, έλαια, αλόη, ακόμα και ελαιόλαδο, τα οποία παράλληλα φροντίζουν το δέρμα μας.

Δύο ακόμα πολύ απλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε κατά το πλύσιμο των χεριών μας, ώστε να αποφεύγουμε την ξηρότητα, είναι τα εξής: Να χρησιμοποιούμε χλιαρό νερό και όχι πολύ ζεστό -καθώς το καυτό νερό μπορεί να διαταράξει την ισορροπία των συστατικών του δέρματος- και να προτιμούμε χάρτινες ή βαμβακερές πετσέτες για το στέγνωμα, να αποφεύγουμε δηλαδή τα μηχανήματα ζεστού αέρα που χρησιμοποιούνται για αυτόν τον σκοπό, καθώς οι ηλεκτρικοί στεγνωτήρες επιτείνουν την αφυδάτωση της περιοχής των χεριών.

Συμβουλές για απαλά χέρια τον χειμώνα

Η κατάλληλη κρέμα ενυδάτωσης

Μία ενυδατική κρέμα χεριών που εφαρμόζουμε αρκετά συχνά, θεωρείται απαραίτητη για τα χέρια μας. Μία πλούσια κρέμα, που προσφέρει στο δέρμα των χεριών μας θρεπτικά συστατικά, είναι καλό να εφαρμόζεται τουλάχιστον κάθε πρωί και κάθε βράδυ. Ειδικά όμως σε περιόδους όπως αυτή που διανύουμε -λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών της εποχής και της απαραίτητης χρήσης καθαριστικών και αντισηπτικών προϊόντων τα οποία επιβαρύνουν πάρα πολύ τα χέρια μας- είναι καλό να την εφαρμόζουμε συχνότερα, δηλαδή μετά από κάθε πλύσιμο. Αξίζει, λοιπόν, να έχουμε πάντοτε μία ενυδατική κρέμα χεριών στην τσάντα μας, αλλά αυτό που πραγματικά θα μας βοηθήσει να μην την παραλείπουμε, είναι να τοποθετήσουμε μία συσκευασία -ιδανικά με αντλία, για ακόμα μεγαλύτερη ευκολία- στο μπάνιο του σπιτιού μας, εκεί όπου πλένουμε συχνότερα τα χέρια μας, δηλαδή.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μάσκες χεριών, φορώντας ειδικά γάντια για μερικές ώρες μέσα στην ημέρα, ενώ ένα απλό «τρικ» που μπορούμε να κάνουμε ανά πάσα στιγμή, είναι να εφαρμόσουμε την ενυδατική κρέμα χεριών το βράδυ, πριν κοιμηθούμε και να φορέσουμε λεπτά, βαμβακερά γάντια καθόλη τη διάρκεια του ύπνου: Είναι απολύτως βέβαιο πως θα ξυπνήσουμε με τα πιο απαλά χέρια που είχαμε ποτέ.

Συμβουλές για απαλά χέρια τον χειμώνα

Η προσεκτική περιποίηση

Η σωστή περιποίηση των χεριών μας όλο τον χρόνο, διασφαλίζει πως η επιδερμίδα μας θα ανταποκριθεί με τον καλύτερο τρόπο όποτε και αν χρειαστεί, ακόμα και στις πιο αντίξοες συνθήκες. Η απολέπιση με ένα scrub χεριών που μπορούμε να φτιάξουμε ακόμα και μόνες μας στο σπίτι, αναμειγνύοντας για παράδειγμα χοντρό αλάτι με ελαιόλαδο, βοηθά στην αφαίρεση των νεκρών κυττάρων και κάνει τα χέρια μας πιο απαλά και πιο λαμπερά. Εξίσου σημαντική είναι και η αντηλιακή προστασία των χεριών μας, εφόσον κυκλοφορούμε έξω κατά τη διάρκεια των πιο ζεστών ωρών της ημέρας.

Συμβουλές για απαλά χέρια τον χειμώνα

Τέλος, μπορούμε επίσης να αποφεύγουμε την άμεση επαφή με το δέρμα μας κατά τη χρήση καθαριστικών προϊόντων, φορώντας ένα ζευγάρι γάντια, που θα προστατεύουν τα χέρια μας. Σε κάθε περίπτωση, ας μην ξεχνάμε πως ένα περιποιημένο μανικιούρ κάνει τα χέρια μας να δείχνουν κομψά, καθαρά και λαμπερά. Αξίζει, λοιπόν, μία μικρή επένδυση σε ένα θρεπτικό λάδι για τα πετσάκια και στα κατάλληλα εργαλεία, με τα οποία θα περιποιούμαστε μόνες μας τα νύχια μας, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.