Πώς το smartphone βλάπτει την υγεία της επιδερμίδας σου


Ομορφιά
27/08/2020
Τα πιο συχνά δερματικά προβλήματα και πώς θα τα αντιμετωπίσεις

Μέσα σε μία δεκαετία, τα κινητά μας τηλέφωνα έγιναν «έξυπνα» και έκτοτε, κοντεύουν να γίνουν μία προέκταση του εαυτού μας. Με την τεχνολογία να καλύπτει και να διευκολύνει πολλούς και διαφορετικούς τομείς της καθημερινότητάς μας, όπως την επικοινωνία, τη διασκέδαση και τις επαγγελματικές μας υποχρεώσεις, είναι λογικό να περνάμε αρκετές ώρες την ημέρα μπροστά από μία οθόνη.

Παρά το γεγονός όμως, ότι τα τελευταία χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές έρευνες και μελέτες που αποδεικνύουν την αρνητική επίδραση των «έξυπνων» κινητών για την υγεία και την ψυχολογία μας, λίγοι είναι εκείνοι οι οποίοι γνωρίζουν πως η υπερβολική χρήση του smartphone, μπορεί να ευθύνεται ακόμη και για προβλήματα που σχετίζονται άμεσα με την υγεία της επιδερμίδας μας. Αν αναρωτιέσαι ποια είναι αυτά, έχουμε συγκεντρώσει τα πιο σημαντικά στη λίστα, στην οποία θα ανακαλύψεις και μερικές πολύτιμες συμβουλές για να τα αντιμετωπίσεις.

Δερματική φλεγμονή στο πρόσωπο

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, το smartphone σου συγκεντρώνει χιλιάδες βακτήρια που ζουν στον αέρα ή τις επιφάνειες στις οποίες το ακουμπάς, ενώ αρκετά από αυτά τα μεταφέρεις εσύ η ίδια με τα χέρια σου στο τηλέφωνο, ενώ το χρησιμοποιείς. Τοποθετώντας το smartphone στο πρόσωπό σου για να απαντήσεις σε μία κλήση, πολλά από τα βακτήρια αυτά μεταφέρονται απευθείας στην επιδερμίδα σου και συσσωρεύονται, με αποτέλεσμα σε βάθος χρόνου να μην αφήνουν τους πόρους σου να «ανασάνουν» επαρκώς, προκαλώντας τοπικές φλεγμονές και ενισχύοντας τη δημιουργία ακμής. Ιδανικό θα ήταν να εξοπλιστείς, λοιπόν, με ένα ζευγάρι ακουστικά, ώστε να μην έρχεται σε επαφή η επιφάνεια του smartphone με το πρόσωπό σου, καθώς και να καθαρίζεις τακτικά το κινητό σου με αντιβακτηριδιακά μαντηλάκια.

Πώς το smartphone βλάπτει την υγεία της επιδερμίδας σου 

Πρόωρη γήρανση στην περιοχή του λαιμού

Μοιάζει απίθανο, όμως η υπερβολική χρήση του smartphone έχει αποδειχθεί πως μπορεί να προκαλέσει πρόωρη γήρανση στην περιοχή γύρω από τον λαιμό. Βλέπεις, καθώς σκύβεις το κεφάλι σου για να κοιτάξεις την οθόνη, να διαβάσεις μηνύματα, τα νέα της ημέρας ή να περιηγηθείς στα κοινωνικά δίκτυα, στην περιοχή του λαιμού σου δημιουργούνται ανεπαίσθητες οριζόντιες γραμμές. Ακριβώς επειδή το συγκεκριμένο σημείο του σώματός σου είναι ιδιαίτερα λεπτό και ευαίσθητο, είναι θέμα χρόνου οι συγκεκριμένες γραμμές να μετατραπούν σε μόνιμες ρυτίδες. Για να περιορίσεις το φαινόμενο του «tech neck», όπως αποκαλείται στα αγγλικά, καλό θα ήταν να κρατάς το smartphone σου κοντά στο ύψος των ματιών, ώστε να μην χρειάζεται να σκύβεις τον λαιμό σου, όσο το χρησιμοποιείς.

Μαύροι κύκλοι και ρυτίδες γύρω από τα μάτια

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ ποιος είναι ο λόγος που ακόμη και μετά από οκτώ ώρες ύπνου, τα μάτια σου συνεχίζουν να έχουν μαύρους κύκλους και να δείχνουν κουρασμένα; Η απάντηση που ψάχνεις βρίσκεται πιθανότατα στο smartphone σου. Πιο αναλυτικά, κρατώντας χαμηλά την οθόνη του κινητού και κοιτώντας για αρκετή ώρα προς τα κάτω, η κυκλοφορία στου αίματος στα αγγεία που βρίσκονται στην περιοχή των ματιών, περιορίζεται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, όταν τα αγγεία σου διαστέλλονται να κάνουν το συγκεκριμένο σημείο της επιδερμίδας να δείχνει ακόμη πιο σκούρο. Όσο για τις γραμμές που έχουν εμφανιστεί γύρω από τα μάτια σου, ίσως οφείλονται στις εκφράσεις και τους μορφασμούς που κάνεις, όταν προσπαθείς να διαβάσεις ένα μήνυμα στο ηλεκτρονικό σου ταχυδρομείο ή μία ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σε κάθε περίπτωση, η βασική λύση για τη συγκεκριμένη περίπτωση είναι να περιορίσεις τον χρόνο που απασχολείσαι με το smartphone σου και να αποκτήσεις μία καθημερινή ρουτίνα περιποίησης με τα κατάλληλα προϊόντα, η οποία θα εστιάζει στην περιοχή των ματιών.

Πώς το smartphone βλάπτει την υγεία της επιδερμίδας σου 

Μην ξεχνάς πως όσο κι αν απολαμβάνεις τις ευκολίες που σου παρέχει το «έξυπνο» κινητό σου, είναι σημαντικό να προστατεύσεις τον εαυτό σου από τις αρνητικές επιδράσεις που προκαλεί στην υγεία της επιδερμίδας σου, αποφεύγοντας την άσκοπη χρήση του και περιορίζοντας τις ώρες που περνάς κοιτώντας την οθόνη, χωρίς να υπάρχει ουσιαστικός λόγος. Διότι όπως μπόρεσες να διαπιστώσεις, το smartphone σου μπορεί να βλάψει και την επιδερμίδα σου.