Πώς να αντιμετωπίσετε τον ιδρώτα


Ομορφιά
29/06/2023

Ιδρώτας: πως να τον αντιμετωπίσετε

Η εφίδρωση, ειδικά η υπερβολική εφίδρωση, είναι ένα πολύ επίμονο και ενοχλητικό πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίσει ο καθένας. Ειδικά στην Ελλάδα, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, ο ιδρώτας είναι ένα σύνηθες και ενοχλητικό φαινόμενο. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί αποδεδειγμένοι τρόποι για να μειώσετε την υπερβολική εφίδρωση ή να απαλλαγείτε εντελώς από αυτήν.

Ποιες είναι οι αιτίες που ιδρώνετε πολύ;

Γιατί μυρίζει ο ιδρώτας;

Γιατί ιδρώνουν τα πόδια;

Γιατί ιδρώνετε τον χειμώνα;

Αντιμετώπιση ιδρώτα στη μασχάλη

Ποιο αποσμητικό είναι καλύτερο;  


Ποιες είναι οι αιτίες που ιδρώνετε πολύ;

Η εφίδρωση είναι η φυσιολογική απόκριση του σώματος σε συγκεκριμένες συνθήκες.Οι αιτίες της εφίδρωσης είναι πολλές και ποικίλουν. Η λειτουργία των ιδρωτοποιών αδένων διαταράσσεται εύκολα σε μια ποικιλία καταστάσεων όπως ο ζεστός καιρός, η φυσική δραστηριότητα, το άγχος, ο φόβος κτλ. Υπάρχει όμως και το φαινόμενο της υπεριδρωσίας στο οποίο το άτομο ιδρώνει περισσότερο από το φυσιολογικό χωρίς κάποιο προφανή λόγο. 


Πρωτογενής υπεριδρωσία: Η συγκεκριμένη εφίδρωση προκαλείται χωρίς κάποιο προφανή λόγο- εφίδρωση χωρίς λόγο- κι εμφανίζεται κυρίως στα πόδια, στα χέρια, στις μασχάλες, στο πρόσωπο και στο κεφάλι. Σε μεγάλο βαθμό άτομα τα οποία την εμφανίζουν, έχουν οικογενειακό ιστορικό εφίδρωσης.  


Δευτερογενής υπεριδρωσία: Η δευτερογενής υπεριδρωσία προκαλείται από κάποια ιατρική πάθηση όπως χρόνιες λοιμώξεις, καρκίνο, ενδοκρινολογικές παθήσεις, κατάχρηση αλκοόλ, διαταραχές των επινεφριδίων, εγκεφαλικό επεισόδιο, εμμηνόπαυση κα. 


Ο ιδρώτας επίσης μπορεί να προέρχεται από: υπερδραστήριους ιδρωτοποιούς αδένες, στρες, άγχος και νευρικότητα: Η εφίδρωση λόγω άγχους και νευρικότητας είναι κομμάτι του μηχανισμού πάλης ή φυγής (fight or flight), η οποία ενεργοποιείται στον οργανισμό σας όταν νιώθει ότι βρίσκεστε σε απειλητικές καταστάσεις.


Γιατί μυρίζει ο ιδρώτας;

Η μυρωδιά του ιδρώτα μπορεί να υποδηλώνει διάφορες ασθένειες, ή μπορεί να εξαρτάται από την διατροφή. 


Ξινή μυρωδιά: Οι λόγοι για τους οποίους μπορεί να υπάρχει μία ξινή μυρωδιά είναι πολλοί, στις περισσότερες περιπτώσεις όμως μπορεί να είναι ένδειξη κάποιας προοδευτικής ασθένειας όπως διαβήτη, ήπαρ και νεφρική νόσο, προβλήματα με τα επινεφρίδια και νεφρική ανεπάρκεια. 


Πικάντικη μυρωδιά: Όταν ιδρώνετε, το υγρό που εκκρίνει ο οργανισμός μπορεί να αναμειχθεί με βακτήρια στο δέρμα και να οδηγήσει σε μία έντονη πικάντικη μυρωδιά. Κάποιες φορές η αλλαγή στην μυρωδιά του ιδρώτα και η δυσοσμία της μασχάλης μπορεί να υποδεικνύει την εμφάνιση κάποιου υποκείμενου προβλήματος υγείας. 


Ένας ακόμα λόγος που μπορεί να μυρίζει ο ιδρώτας σας είναι οι διατροφικές σας συνήθειες, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν την δυσοσμία. Τροφές πλούσιες σε λιπαρά, ή τροφές με έντονη μυρωδιά ενοχοποιούνται. Σε αντίθεση, μπορείτε να τις αντικαταστήσετε με τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες.  


Γιατί ιδρώνουν τα πόδια;

Καταρχάς, πρέπει να θυμάστε πως η εφίδρωση των ποδιών εξυπηρετεί τον σκοπό της θερμορύθμισης και της απαλλαγής του σώματος από τις τοξίνες. Σε κάθε περίπτωση εάν παρατηρείτε τα πόδια σας να ιδρώνουν υπερβολικά θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Στην περίπτωση της υπεριδρωσίας των ποδιών, θα πρέπει να γίνεται θεραπεία, καθώς αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης δακτυλίτιδας, την ευαισθησία στην τριβή και το σχηματισμό κάλων.


Γιατί ιδρώνετε τον χειμώνα;

Η εφίδρωση τον χειμώνα μπορεί να συμβεί σε όλους, κι είναι ένα συχνό φαινόμενο που προέρχεται από διάφορες καταστάσεις όπως: την απότομη αλλαγή θερμοκρασίας (από το κρύο στο ζεστό και το ανάποδο), τις υπερβολικές στρώσεις ρούχων καθώς και το άγχος, το στρες ή κάποια φαρμακευτική αγωγή. Και σε αυτήν την περίπτωση όμως. Καλό θα είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, καθώς επίσης και να ελέγξετε την διατροφή σας και να φοράτε λεπτότερες στρώσεις ρούχων.


Αντιμετώπιση ιδρώτα στη μασχάλη


Η δυσοσμία της μασχάλης είναι ένα πολύ ενοχλητικό φαινόμενο. Εάν επιμένει παρότι χρησιμοποιείτε αποσμητικά, τότε θα πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό σας προκειμένου να διερευνήσει ένας ειδικός τον λόγο που ιδρώνετε υπερβολικά αλλά και να σας προτείνει την κατάλληλη λύση.


Ποιο αποσμητικό είναι καλύτερο;  

Φυσικά και τα αποσμητικά είναι τα μεγαλύτερα όπλα κατά της δυσοσμίας και του ιδρώτα της μασχάλης όμως δεν θα πρέπει να ξεχνάτε πως η σωστή περιποίηση του σώματος και ο συχνός καθαρισμός είναι εξίσου σημαντικά. Ανάλογα με τις ανάγκες σας θα πρέπει να διαλέξετε και το κατάλληλο αποσμητικό, υπάρχουν αποσμητικά για την έντονη κακοσμία. Καλό θα είναι να προχωράτε στην αγορά αποσμητικών που δεν περιέχουν αλουμίνιο. Η σειρά Old Spice διαθέτει μερικά ενδιαφέροντα προϊόντα για την καταπολέμηση της εφίδρωσης. Το ανδρικό αποσμητικό Old Spice καταπολεμά ακόμη και την πιο βαριά κακοσμία με μια υπέροχη ευωδία. Αλλά και το Old Spice Tiger Claw είναι το αποσμητικό για άνδρες που ξέρουν πώς να μυρίζουν ωραία και να αισθάνονται αυτοπεποίθηση σε κάθε νέα κατάσταση.