Tips που κάνουν τη διαφορά στο βούρτσισμα των παιδικών δοντιών


Οικογένεια
21/12/2020
Πώς θα αποκτήσουν τα μικρά μας ένα χαμόγελο που «λάμπει» από υγεία;

Ένα από τα σημαντικότερα μαθήματα που κάθε γονιός οφείλει να περάσει στο παιδί του, είναι η αξία της σχολαστικής στοματικής υγιεινής, για ένα μέλλον γεμάτο υγεία. Εάν λάβουμε υπόψιν τη φράση «τα παιδιά είναι ένας καθρέφτης των γονιών τους», συμπεραίνουμε πόσο καθοριστική σημασία έχουν οι δικές μας πράξεις και συνήθειες, για την πορεία της υγείας των μικρών μας. Μάλιστα, αρκετοί από εμάς τείνουν να παραμελούν ή να μη φροντίζουν όσο θα έπρεπε τη στοματική τους υγιεινή, με αποτέλεσμα να καλλιεργούν την ίδια εσφαλμένη αντίληψη και στα παιδιά τους.

Έχει σημασία να καταλάβουμε πως όσο νωρίτερα καλλιεργήσουμε στα παιδιά μας τη σημασία της φροντίδας των δοντιών, τόσο πιο γρήγορα θα εξοικειωθούν με τη διαδικασία που χρειάζεται να ακολουθήσουν και τόσο πιο ομαλά θα ενταχθεί στην καθημερινότητά τους. Ειδικότερα για τα παιδιά που διανύουν ακόμη τα τρυφερά στάδια της ανάπτυξης, η φροντίδα των δοντιών είναι μία απαραίτητη προϋπόθεση, αφού η οδοντοστοιχία τους είναι ιδιαίτερα ευάλωτη και μπορεί να τους «κληροδοτήσει» φθορές στα μετέπειτα μόνιμα δόντια, ή βλάβες στα ούλα.

Ωστόσο, μην ξεχνάμε πόσο όσο πιο μικρό είναι ένα παιδί ηλικιακά, τόσο πιο δύσκολο είναι να του εξηγήσουμε όρους όπως η «στοματική υγιεινή» ή η «τερηδόνα». Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε, είναι να ανακαλύψουμε τους πιο σύγχρονους τρόπους που θα μετατρέψουν το βούρτσισμα των δοντιών από μία καθημερινή υποχρέωση, σε μία διασκεδαστική και απολαυστική στιγμή της ημέρας, για την οποία το παιδί θα ανυπομονεί!

Βάζουμε ένα παιδικό τραγούδι για χρονόμετρο

Σύμφωνα με τους ειδικούς, δύο λεπτά είναι ο χρόνος που χρειάζεται να αφιερώνουμε, για ένα ολοκληρωμένο βούρτσισμα των δοντιών. Πώς, όμως, θα πείσουμε τα μικρά μας να περάσουν δύο λεπτά μπροστά από τον καθρέφτη του μπάνιου; Δίνοντάς τους μία διασκεδαστική πρόκληση! Βάζοντας το αγαπημένο τους παιδικό τραγούδι να παίζει, ενώ εκείνα θα βουρτσίζουν τα δόντια τους και ζητώντας τους να μην σταματήσουν το βούρτσισμα, μέχρι να ολοκληρωθεί το κομμάτι. Έτσι, όχι μόνο θα εξασφαλίζουμε τον χρόνο βουρτσίσματος που συνιστούν οι ειδικοί, αλλά θα βοηθήσουμε το παιδί να απολαύσει τη διαδικασία. Δύο λεπτά βούρτσισμα έπειτα από κάθε γεύμα, είναι η καλύτερη τακτική για δόντια που «λάμπουν» από υγεία!

Κάνουμε τους αγαπημένους τους ήρωες «σύμμαχους»

Ένας τρόπος για να λατρέψουν τα παιδιά το βούρτσισμα των δοντιών και να το κάνουν ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής τους, είναι να τους χαρίσουμε την ηλεκτρική οδοντόβουρτσα Oral-B Kids, η οποία είναι ειδικά σχεδιασμένη για παιδιά άνω των τριών ετών και διακοσμημένη στη λαβή με αυτοκόλλητα των αγαπημένων τους ηρώων, όπως οι χαρακτήρες του παιδικού animation «Cars» της Disney Pixar και της ταινίας κινουμένων σχεδίων «Frozen» της Disney. Οι συγκεκριμένες οδοντόβουρτσες είναι αυτές που συνιστούν οι οδοντίατροί, αφού προσφέρουν έναν απαλό και αποτελεσματικό καθαρισμό στα ευαίσθητα παιδικά δόντια, απομακρύνοντας την πλάκα με μεγαλύτερη ευκολία από ό,τι μία απλή χειροκίνητη οδοντόβουρτσα. Για τα πολύ μικρά παιδιά, που δεν έχουν απόλυτη επίγνωση των κινήσεων που χρειάζεται να ακολουθήσουν για έναν ολοκληρωμένο καθαρισμό δοντιών, μία ηλεκτρική οδοντόβουρτσα είναι η σίγουρη λύση και εκείνη που φτάνει μέχρι και τα πιο δυσπρόσιτα σημεία της οδοντοστοιχίας.

Tips που κάνουν τη διαφορά στο βούρτσισμα των παιδικών δοντιών 

Μετατρέπουμε το βούρτσισμα σε μία οικογενειακή υπόθεση

Η αλήθεια είναι πως τα μικρά μας χαίρονται πολύ περισσότερο κάποια πράγματα, όταν συμμετέχουμε και εμείς μαζί τους σε αυτά. Από την ώρα του φαγητού, του παιχνιδιού, μέχρι το βούρτσισμα των δοντιών, η παρουσία μας είναι αυτή που δίνει μεγαλύτερη αξία σε κάτι τόσο τετριμμένο και καθημερινό. Ειδικότερα όσον αφορά το βούρτσισμα των δοντιών, η παρουσία μας είναι το λιγότερο απαραίτητη, αφού το παιδί θα παρακολουθεί και θα προσπαθεί να μιμηθεί τις κινήσεις που κάνουμε εμείς. Καλό θα ήταν, λοιπόν, ειδικά στο ξεκίνημα, να το συντροφεύουμε σε αυτή τη διαδικασία και να του δίνουμε το σωστό παράδειγμα.

Επιβραβεύουμε ένα χαμόγελο γεμάτο υγεία

Για να μπορέσουμε να καλλιεργήσουμε την αγάπη του παιδιού για το βούρτσισμα των δοντιών, είναι σημαντικό να δημιουργήσουμε γύρω από αυτό μία ευχάριστη «ιεροτελεστία». Με άλλα λόγια, κάθε φορά που το μικρό μας θα έχει πλύνει τα δόντια του, θα του ζητάμε να μας χαρίσει ένα πολύ μεγάλο χαμόγελο, για να δούμε πόσο καλά τα βούρτσισε. Έπειτα, θα του εκφράζουμε με λόγια, με μία αγκαλιά ή με ένα αυτοκόλλητο, πόσο περήφανοι είμαστε για το κατόρθωμά του, δίνοντάς του και ένα επιπλέον κίνητρο, για να προσπαθήσει περισσότερο την επόμενη φορά.

Τέλος, είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως φράσεις όπως: «Αν δεν πλύνεις τα δόντια σου, θα πάμε στον οδοντίατρο», είναι αποτρεπτικές, καθώς δημιουργούν αρνητικά συναισθήματα στα παιδιά και καλό θα ήταν να τις αποφεύγουμε. Σημασία δεν έχει να πιέσουμε το παιδί να πλύνει τα δόντια του, αλλά να βρούμε τους τρόπους για να αγαπήσει αυτή τη διαδικασία και να την κάνει ένα καθημερινό κομμάτι της ζωής του.