Πώς θα προετοιμάσεις τα παιδιά για την επιστροφή στο σχολείο


Οικογένεια
21/08/2019
Συμβουλές για να κάνεις την προσαρμογή του παιδιού ακόμη πιο εύκολη!

Αν υπάρχει κάποιο άτομο το οποίο θα δυσκολευτεί πολύ να προσαρμοστεί έπειτα από την περίοδο των διακοπών, αυτό είναι σίγουρα το μικρό σου, πόσω μάλλον αν το τέλος του καλοκαιριού συνεπάγεται την έναρξη της νέας του σχολικής χρονιάς. Το πόσο ομαλή θα είναι η μετάβαση από την ξέγνοιαστη ρουτίνα στο καθημερινό διάβασμα, είναι κάτι που κρίνεται ξεκάθαρα από τη διάθεση του παιδιού. Τα καλά νέα ωστόσο, είναι πως με μία μικρή προετοιμασία από μέρους μας, θα μπορέσουμε να διευκολύνουμε τους νεαρούς μαθητές στη διαδικασία προσαρμογής. Με τη δική μας βοήθεια λοιπόν, το παιδί θα είναι πολύ πιο εύκολο να αντεπεξέλθει στις νέες συνθήκες.

Μια μικρή υπενθύμιση

Θυμάσαι που όσο ήμασταν ακόμη μικρές, συνηθίζαμε κάθε καλοκαίρι να «χάνουμε» τις ημέρες; Κάτι παρόμοιο πιθανότατα συμβαίνει και με το μικρό σου. Έχοντας ένα ημερολόγιο στην κουζίνα ή το σαλόνι με σημειωμένες τις ημερομηνίες που τελειώνουν οι διακοπές και έχοντας κυκλωμένη εκείνη του Αγιασμού, το παιδί θα είναι σε θέση να γνωρίζει περίπου το χρονοδιάγραμμα για την περίοδο που ξεκινά. Μία εβδομάδα, μάλιστα, πριν από το «πρώτο» κουδούνι της χρονιάς, μπορείς να του κάνεις μία διακριτική νύξη, ρωτώντας ποιος είναι ο συμμαθητής ή η δασκάλα που ανυπομονεί να δει περισσότερο. Ειλικρινά, κανένα παιδί δεν θα εκπλαγεί ευχάριστα αν απλά το ξυπνήσεις ένα πρωί και του ανακοινώσεις ότι πρέπει να πάει σχολείο.

Ζήτα του να μοιραστεί τις σκέψεις του

Για να μπορέσεις να καταλάβεις πώς αισθάνεται το παιδί με την «επιστροφή» στα θρανία, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να μιλήσεις μαζί του. Μπορεί τα περισσότερα παιδιά να δίνουν την εντύπωση ότι είναι ενθουσιασμένα, όμως είναι για εκείνα ένα «κόλπο» να κρύψουν το άγχος που νιώθουν. Ρώτα το αν υπάρχει κάτι που το προβληματίζει, αν ανησυχεί για κάποιο νέο, δύσκολο μάθημα που θα προστεθεί στην ύλη του. Δείξε πως είσαι πρόθυμη να το στηρίξεις και να λύσετε παρέα οτιδήποτε μπορεί να το φοβίζει.

Πώς θα προετοιμάσεις τα παιδιά για την επιστροφή στο σχολείο

Χάρισέ του μία αισιόδοξη οπτική

Μιλώντας μαζί του και αναγνωρίζοντας τις ανησυχίες του, σειρά σου είναι να του δώσεις μία πιο αισιόδοξη και θετική οπτική των πραγμάτων. Θύμισέ του πόσο πολύ απολαμβάνει την Ιστορία και τα Μαθηματικά, πόσες αξέχαστες σχολικές εκδρομές το περιμένουν στο μέλλον, πόσους νέους φίλους θα κάνει στο προαύλιο και πόσο πολύ απολαμβάνει το παιχνίδι στα διαλείμματα. Στο χέρι σου είναι το παιδί να θυμηθεί πως υπάρχουν πράγματα που όντως του έχουν λείψει όλο αυτό το διάστημα από το σχολείο του και σταδιακά θα αρχίσει να γίνεται θετικά προσκείμενο σε αυτό.

Επιλέξτε παρέα τα σχολικά του

Μόνο μην το αφήσεις για τελευταία στιγμή! Διάλεξε μία μέρα προς το τέλος του καλοκαιριού και προσφέρσου να το οδηγήσεις μέχρι το κοντινότερο βιβλιοπωλείο για να το βοηθήσεις να επιλέξει τη νέα τσάντα, την κασετίνα και τα τετράδια που θα το «συντροφεύουν» όλη τη χρονιά. Με αυτόν τον τρόπο το παιδί, όχι μόνο θα ξεκαθαρίσει στο μυαλό του πως η νέα σχολική χρονιά είναι μόλις μία «ανάσα» μακριά, αλλά θα αρχίσει να ανυπομονεί για τη στιγμή που θα περάσει στους ώμους του καμαρωτό τη νέα του τσάντα!

Δημιουργήστε μία νέα ρουτίνα

Ένα από τα πιο δύσκολα κομμάτια της προσαρμογής του παιδιού στη νέα του καθημερινότητα, είναι πως θα πρέπει να προσαρμόσει και τον ύπνο του σε αυτή. Καλύτερα να φροντίσεις έγκαιρα για αυτή τη μετατροπή, δηλαδή τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν ανοίξουν τα σχολεία, καθώς θα χρειαστεί ένα ικανοποιητικό διάστημα μέχρι να καταφέρει να βολευτεί στο νέο του ωράριο.

Πώς θα προετοιμάσεις τα παιδιά για την επιστροφή στο σχολείο

Κλείνοντας, η τελευταία συμβουλή που έχουμε να σου προτείνουμε είναι σε περίπτωση που το σχολείο του παιδιού παραμένει ανοιχτό την περίοδο πριν την επίσημη έναρξη των μαθημάτων, να περάσετε για μία σύντομη επίσκεψη. Η επαφή με τον χώρο καθώς και μία σύντομη γνωριμία με τη νέα του δασκάλα, είναι ο καλύτερος τρόπος να το προετοιμάσεις για τη νέα σχολική χρονιά!