Πώς να κάνετε το βούρτσισμα των δοντιών διασκεδαστικό για τα παιδιά σας!


Οικογένεια
6/09/2019
Μήπως δυσκολεύεστε να πείσετε τα παιδιά σας να βουρτσίζουν καθημερινά τα δόντια τους και η κάθε προσπάθεια καταλήγει σε καβγάδες;

Ζητήσαμε από μαμάδες να μας εξηγήσουν πώς αντιμετώπισαν αυτό το πρόβλημα, και πώς τα κατάφεραν να μετατρέψουν αυτή την απαραίτητη αλλά ανιαρή διαδικασία σε διασκεδαστική δραστηριότητα.

Το βούρτσισμα των δοντιών αποτελεί μια σημαντική διαδικασία για την ανάπτυξη του παιδιού σας, όμως δεν είναι πάντα εύκολο να αποφύγετε τους καβγάδες. Έτσι, για να βοηθήσουμε εσάς και τα παιδιά σας να το διασκεδάσετε, ρωτήσαμε περισσότερες από 1000 μαμάδες πώς τα κατάφεραν να μετατρέψουν το βούρτσισμα των δοντιών σε διασκεδαστική δραστηριότητα χωρίς τσακωμούς και φωνές.

Σας παρουσιάζουμε μερικές από τις πιο ευφάνταστες ιδέες τους:

 

 • «Η οδοντόβουρτσα της κόρης μου ζει σε ένα ξεχωριστό σπιτάκι (το ντουλάπι του μπάνιου μας). Η κόρη μου τρελαίνεται να της λέει 'γεια' και 'αντίο' όταν τη βγάζει από το ντουλάπι ή όταν τη βάζει πίσω στη θέση της».
 • «Όταν ο γιος μου ήταν πολύ μικρός, εμπνεύστηκα ένα χαζό τραγουδάκι που λεγόταν 'Βούρτσισε τα μαργαριταρένια σου δοντάκια' κι έκανε θραύση. Το τραγουδάμε μέχρι και σήμερα που κοντεύει σχεδόν τα τέσσερα».
 • «Εμείς προσποιούμαστε ότι πάμε για ένα σαφάρι στο στόμα του γιου μου, κυνηγώντας δεινοσαύρους, ελέφαντες ή ακόμα και χαρακτήρες από παιδικά καρτούν. Εγώ προσπαθώ να τους 'πιάσω' με την οδοντόβουρτσα».
 • «Η κόρη μου κι εγώ απαριθμούμε όλα τα φαγητά που έφαγε όλη τη μέρα. Όσο εκείνη μου λέει τι έφαγε, εγώ το 'σκουπίζω' από τα δοντάκια της».
 • «Η εφαρμογή της Oral-B Disney Magic Timer με το μαγικό χρονόμετρο έκανε θαύματα κατευθείαν. Έχει μάλιστα και ένα μικρό πινακάκι επιβραβεύσεων με εικονικά αυτοκολλητάκια για κάθε επιτυχές βούρτσισμα».
 • «Η κόρη μου χαίρεται και το διασκεδάζει που έχει τη δική της ηλεκτρική οδοντόβουρτσα με ζωηρά χρώματα και κυρίως, με τους αγαπημένους της χαρακτήρες της Disney!».
 • «Μπορεί να ακουστεί λίγο σκληρό, αλλά εγώ έδειξα στον τρίχρονο γιο μου φωτογραφίες ανθρώπων με χαλασμένα δόντια. Το βρήκε αηδιαστικό αλλά και συναρπαστικό. Το βασικότερο όμως είναι ότι πλέον πλένει τα δόντια του τακτικά και μάλιστα του αρέσει. Από τότε δεν αντιμετωπίσαμε ξανά προβλήματα με το βούρτσισμα!».
 • «Εμείς φανταζόμαστε πως η οδοντόβουρτσα του γιου μου έχει προσωπικότητα και αισθήματα. Του αρέσει πάρα πολύ όταν μιλάω με μια χαζή φωνή και προσποιούμαι ότι είμαι η οδοντόβουρτσα, ενώ δεν θέλει με τίποτα να στενοχωριέται η οδοντόβουρτσα όταν δεν την αφήνει να του πλύνει τα δόντια».
 • «Φτιάξαμε έναν μεγάλο πίνακα και τον κρεμάσαμε στην πόρτα του μπάνιου. Η κόρη μου κερδίζει ένα τέλειο αυτοκόλλητο κάθε φορά που βουρτσίζει τα δόντια της χωρίς να παραπονιέται».
 • «Υπάρχουν πολλά ωραία τραγουδάκια για το βούρτσισμα των δοντιών στο YouTube. Όταν ο γιος μου πλένει τα δόντια του, εγώ τα βάζω να παίζουν στο κινητό μου κι εκείνος ξετρελαίνεται!».
 • «Εγώ ανακάλυψα πως είναι πιο εύκολο να βάζω τα παιδιά μου να κάθονται στα πόδια μου, κοιτώντας τον καθρέφτη και να βουρτσίζουν τα δόντια τους από εκεί. Τους φαίνεται λιγότερο τρομαχτικό από το να βλέπουν την οδοντόβουρτσα να πλησιάζει 'απειλητικά' το στόμα τους».
 • «Εγώ και ο τετράχρονος γιος μου χρησιμοποιούμε μια κλεψύδρα δύο λεπτών και παίζουμε ένα παιχνίδι για να δούμε ποιος θα αντέξει να βουρτσίσει τα δόντια του μέχρι να αδειάσει η κλεψύδρα. Πάντα με νικάει!».
 • «Εγώ έχω πλαστικοποιήσει μια φωτογραφία ενός στόματος με μεγάλα λευκά δόντια. Ζωγραφίζω επάνω 'βρωμιές' με ένα μαρκαδοράκι και ο γιος μου τις 'βουρτσίζει' με μια παλιά μας οδοντόβουρτσα για να κάνει τα δόντια και πάλι λευκά. Αυτό τον βοήθησε πολύ να καταλάβει τι συμβαίνει στην πραγματικότητα όταν βουρτσίζω τα δόντια του».