Πολύτιμες συμβουλές για να κάνετε το σπίτι σας πιο ασφαλές για τα παιδιά


Οικογένεια
28/01/2020
Πώς θα απολαμβάνουν ξέγνοιαστα το παιχνίδι τους

Ο ερχομός ενός παιδιού είναι ένα «ορόσημο» το οποίο ακολουθείται από πολλές μικρές και μεγάλες αλλαγές για τη ζωή μιας οικογένειας. Κάθε γονιός γνωρίζει από πρώτο «χέρι» πως ένα παιδί, μπορεί να φέρει κυριολεκτικά τα… πάνω κάτω στη ζωή του! Η σημαντικότερη αλλαγή από εκείνες που προκύπτουν, βέβαια, σχετίζεται με το γεγονός ότι ξαφνικά οι γονείς γίνονται υπεύθυνοι για έναν άνθρωπο, ο οποίος δεν έχει ακόμη την ικανότητα να προστατεύει τον εαυτό του.

Η αλήθεια είναι πως τα παιδιά είναι τόσο δραστήρια και γεμάτα περιέργεια να ανακαλύψουν τον κόσμο γύρω τους, που ακόμη και μέσα στο σπίτι τους -το οποίο θεωρείται σε γενικές γραμμές ένα ασφαλές περιβάλλον- μπορεί να κινδυνεύσουν.

Παρακάτω, λοιπόν, θα ανακαλύψετε μερικές πολύτιμες συμβουλές οι οποίες θα σας βοηθήσουν να διαμορφώσετε ένα ακόμη πιο προστατευμένο περιβάλλον για το μικρό σας, ώστε να μπορεί να απολαμβάνει ξέγνοιαστο το παιχνίδι του και εσείς, να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο.

Τοποθετήστε καλύμματα σε ηλεκτρικές πρίζες και καλώδια

Στο εμπόριο μπορούμε να βρούμε δεκάδες διαφορετικούς τύπους καλυμμάτων που έχουν δημιουργηθεί για να προστατεύσουν τα μικρά μας από το ηλεκτρικό ρεύμα. Καλό είναι, λοιπόν, κάθε πρίζα στο σπίτι μας να είναι καλυμμένη με ένα προστατευτικό. Όσον αφορά στα καλώδια των ηλεκτρικών συσκευών, είναι σημαντικό να βρίσκονται κρυμμένα πίσω από κάποιο έπιπλο και «ντυμένα» με πλαστικό από τη μία άκρη ως την άλλη. Σε κάθε περίπτωση, μην ξεχνάτε πως δεν αρκεί να έχετε ενημερώσει τα παιδιά για τον κίνδυνο που υπάρχει στα συγκεκριμένα σημεία διότι απλούστατα, πολλές φορές η περιέργεια τους μπορεί να υπερισχύσει!

Πολύτιμες συμβουλές για να κάνετε το σπίτι σας πιο ασφαλές για τα παιδιά

Μεγάλη προσοχή στις γυάλινες επιφάνειες

Σε περίπτωση που διαθέτετε κάποιο έπιπλο με γυάλινη επιφάνεια, όπως ένα χαμηλό τραπεζάκι σαλονιού, ιδανικό θα ήταν να το αντικαταστήσετε με κάποιο άλλο, τουλάχιστον προσωρινά. Οι γωνίες των συγκεκριμένων επίπλων, τις περισσότερες φορές είναι ιδιαίτερα αιχμηρές, ενώ ακόμη και εκείνα που είναι κυκλικά, μπορεί να γίνουν εξαιρετικά επικίνδυνα εφόσον το παιδί αποφασίσει να ανέβει πάνω σε αυτά. Το ίδιο περίπου ισχύει και για τις γυάλινες κορνίζες ή την τηλεόραση, οι οποίες καλό θα ήταν να βρίσκονται σε κάποιο αρκετά ψηλό ράφι ή σταντ, το οποίο το παιδί δεν είναι σε θέση να φτάσει.

Φυλάξτε σε ένα δυσπρόσιτο μέρος τα προϊόντα καθαρισμού

Στα περισσότερα σπίτια τα απορρυπαντικά βρίσκονται συνήθως σε κάποιο ντουλάπι της κουζίνας, πιθανότατα σε αυτό κάτω από τον νεροχύτη, ένα μέρος στο οποίο ευκολά μπορεί το παιδί να αποκτήσει πρόσβαση. Τα ζωηρά χρώματα και οι ευφάνταστες ετικέτες τους μπορούν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον ενός παιδιού και στη χειρότερη περίπτωση, να το κάνουν να θέλει να δοκιμάσει το περιεχόμενό τους. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να αποθηκεύετε τα καθαριστικά σε ένα ψηλό ντουλάπι το οποίο το παιδί δεν μπορεί να προσεγγίσει και έπειτα από τη χρήση τους, να τα τοποθετείτε πάλι πίσω στο ίδιο σημείο.

Πολύτιμες συμβουλές για να κάνετε το σπίτι σας πιο ασφαλές για τα παιδιά

Μικρά αντικείμενα και φαγητό

Ένα από τα μεγαλύτερα άγχη που αντιμετωπίζουν οι γονείς, αφορούν σε όλα εκείνα τα μικροαντικείμενα ή τις τροφές που αδυνατεί να μασήσει το παιδί και ενδέχεται να βάλει στο στόμα του. Εφόσον το παιδί δεν βρίσκεται υπό την επίβλεψή σας, καλό είναι να ασφαλίζετε με κάποιον μηχανισμό τα ντουλάπια στα οποία φυλάτε τα τρόφιμα, ενώ αντικείμενα όπως ραφτικά (κουμπιά, κλωστές, καρφίτσες κλπ.) ή κοσμήματα, καλό θα ήταν να βρίσκονται σε ένα δυσπρόσιτο μέρος, το οποίο το παιδί δεν θα μπορεί να τα ανακαλύψει.

Εύφλεκτα υλικά και τζάκι

Τέλος, το γεγονός πως ένα παιδί δεν ξέρει πώς ακριβώς ανάβει ένα σπίρτο ή ένα κερί, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να βάλει φωτιά και να θέσει τη ζωή του σε κίνδυνο. Ιδανικό θα ήταν, λοιπόν, κάθε εύφλεκτο αντικείμενο να είναι καλά κρυμμένο στο σπίτι. Σε περίπτωση πάλι που στο σαλόνι σας διαθέτετε τζάκι, χρειάζεται οπωσδήποτε να πάρετε κάποια μέτρα ασφαλείας. Μία σιδερένια σίτα που θα καλύπτει την καμπίνα του τζακιού, καθώς και μερικά μαλακά καλύμματα για τα σημεία όπου η κατασκευή του τζακιού δημιουργεί γωνίες, είναι το λιγότερο απαραίτητα. Επιπλέον, το φτυάρι, η τσιμπίδα, ο γάντζος και οποιοδήποτε άλλο σιδερένιο αξεσουάρ χρησιμοποιείται για το τζάκι, καλό θα ήταν να φυλάσσονται.