Παιχνίδι έξω από το σπίτι: Αφήστε τα παιδιά να λερωθούν!


Οικογένεια
4/10/2018
Απελπίζεστε κάθε φορά που τα παιδιά σας γυρίζουν σπίτι βρώμικα; Καιρός να το ξανασκεφτείτε.

Το παιχνίδι σε εξωτερικούς χώρους και η εξερεύνηση της φύσης είναι σημαντικά για την ανάπτυξη των παιδιών σας και το να λερώνονται είναι απλά μέρος αυτής της διαδικασίας. Ανακαλύψτε γιατί.

Τα κρατά σε καλή φόρμα με φυσικό τρόπο

Τα πλεονεκτήματα της φυσικής άσκησης που αποκτούν τα παιδιά σας με το να τρέχουν έξω, παίζοντας παιχνίδια όπως κρυφτό, κυνηγητό ή κλέφτες κι αστυνόμους, είναι τεράστια. Τα παιδιά που είναι δραστήρια έχουν πιο δυνατά οστά και μύες και είναι λιγότερο πιθανό να γίνουν υπέρβαρα. Και το καλύτερο απ’ όλα, δε το θεωρούν 'άσκηση', αλλά απλά διασκέδαση!

Νιώθουν πιο γενναία

Τα παιδιά μαθαίνουν να έχουν περισσότερη αυτοπεποίθηση όταν εξερευνούν το περιβάλλον γύρω τους χωρίς περιορισμούς. Η εκμάθηση νέων παιχνιδιών, η ποδηλασία, η ισορροπία σε σχοινί και οι αγώνες ταχύτητας θα τα βοηθήσουν να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και να εξοικειωθούν με το περιβάλλον τους, ειδικά εάν γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουν προβλήματα σε περίπτωση που λερωθούν στην πορεία. Ωθήστε τα να παίζουν ελεύθερα (αλλά με ασφάλεια) ώστε να μπορέσουν να μάθουν να αξιολογούν τους κινδύνους και να αναπτύσσουν δεξιότητες για να διαχειρίζονται νέες καταστάσεις, πράγμα που θα τους δώσει περισσότερη αυτοπεποίθηση μακροπρόθεσμα.

Αναπτύσσουν τη δημιουργικότητά τους

Τα δημιουργικά παιχνίδια και οι κατασκευές αναπτύσσουν τη φαντασία του παιδιού σας, κάτι που δεν συμβαίνει με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και τη τεχνολογία. Είτε εργάζονται ομαδικά για την κατασκευή ενός φρουρίου στο δάσος, είτε φτιάχνουν ένα περίτεχνο κάστρο στην άμμο, είτε κατασκευάζουν ένα ξενοδοχείο από λάσπη για μικρά τέρατα, η φαντασία των παιδιών σας θα εξελιχθεί και θα αποκτήσουν ερεθίσματα ώστε να δουν τον κόσμο και τις δυνατότητές του με έναν εντελώς καινούριο τρόπο. Επιπλέον θα αναπτύξουν ικανότητες επίλυσης προβλημάτων, κοινωνικές δεξιότητες και θα γίνουν πιο εφευρετικά και δημιουργικά.

Είναι ευεργετικό για την υγεία τους

Το παιχνίδι σε εξωτερικούς χώρους, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, ισοδυναμεί με πρόσληψη της αναγκαίας δόσης βιταμίνης D από τον ήλιο. Όχι μόνο προσφέρει ενέργεια, βελτιώνει τη διάθεση και εξασφαλίζει ασβέστιο για ενδυνάμωση των οστών, αλλά ακόμη ενισχύει τη γενική υγεία των παιδιών σας. Ακόμη κι αν λερωθούν, δεν πειράζει γιατί αυτό θα ενισχύσει το ανοσοποιητικό τους σύστημα, εκθέτοντάς τα σε βρωμιές και βακτήρια με φυσικό τρόπο ώστε να είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν αυτοάνοσα νοσήματα και αλλεργίες.

Πώς να κάνετε το παιχνίδι σε εξωτερικούς χώρους εύκολο και διασκεδαστικό (τόσο για τα παιδιά όσο και για σας)

 

  1. Τα ρούχα του παιχνιδιού πρέπει να είναι άνετα και ανθεκτικά. Οι γαλότσες ή οι μπότες πεζοπορίας θα πρέπει να αντέχουν στις πιο ολισθηρές επιφάνειες.
    • Τοποθετήστε ένα κουτί ή μια μεγάλη ανθεκτική τσάντα στο πίσω μέρος του σπιτιού για να πετάνε τα λασπωμένα και βρώμικα ρούχα με το που γυρίζουν σπίτι ενώ βγάζουν τα παπούτσια τους. Αυτό σας γλιτώνει από την αναπόφευκτη εξάπλωση της λάσπης και σκόνης μέσα στο σπίτι.
  1. Βεβαιωθείτε ότι έχετε απόθεμα από Ariel 3in1 PODS  ώστε να αδειάζετε την τσάντα απευθείας στο πλυντήριο και να έχετε τα ρούχα καθαρά, φρέσκα και έτοιμα για την επόμενη εξόρμηση. Οι κάψουλες έχουν την ικανότητα να απομακρύνουν τους λεκέδες και να κάνουν τα ρούχα πιο φρέσκα και λαμπερά με μια πλύση.
  1. Εάν το παιδί σας είναι κλειστός χαρακτήρας ή προτιμά να μένει στο σπίτι κολλημένο στο iPad του, ίσως χρειαστεί να του δώσετε ένα κίνητρο για να το κάνετε να βγει από το σπίτι. Δοκιμάστε να πάτε μαζί για αναζήτηση τροφής, να μαζέψετε όστρακα ή ξύλα στην παραλία ή να κάνετε μια βόλτα στη φύση για να βρείτε συγκεκριμένα φυτά και ζώα.
  1. Στήστε μια σκηνή ή αφήστε τα να φτιάξουν ένα αυτοσχέδιο σπιτάκι στον κήπο ώστε να έχουν ένα μέρος να αράζουν και να παίζουν με τους φίλους τους. Εάν δεν έχετε κήπο, κατευθυνθείτε προς το κοντινότερο δάσος και παίξτε κρυφτό ή φτιάξτε ένα δεντρόσπιτο εκεί.