Πώς θα μάθετε τα παιδιά να φροντίζουν τη στοματική τους υγιεινή 


Οικογένεια
6/09/2019
Οι συμβουλές που πρέπει να δώσετε για ένα υγιές χαμόγελο!

 
Ένα από τα πρώτα «μαθήματα» που κάθε γονιός οφείλει να δώσει στο παιδί του αφορά στη φροντίδα της στοματικής του υγιεινής. Η αλήθεια είναι, ωστόσο, ότι πολλοί γονείς παραμελούν την υγεία των δικών τους δοντιών και δυστυχώς, τείνουν να μεταφέρουν την ανθυγιεινή αυτή… παράλειψη στα παιδιά τους.
Όπως όλοι γνωρίζουμε, όμως, τα χαλασμένα δόντια και τα καταπονημένα ούλα, μπορούν να αποτελέσουν κίνδυνο για την υγεία ενός ατόμου. Για αυτόν ακριβώς το λόγο, τα μικρά παιδιά πρέπει να μαθαίνουν από νωρίς τη σημασία που έχει για τη ζωή τους η απόκτηση μίας καθημερινής ρουτίνας που θα προφυλάσσει την υγεία των δοντιών τους και κατ’ επέκταση του ίδιου τους του εαυτού.
Μία καλή αρχή
Πώς μπορούμε, λοιπόν, να βοηθήσουμε το παιδί να μάθει να φροντίζει σωστά τη στοματική του υγιεινή; Το μυστικό -και σε αυτή την περίπτωση- βρίσκεται στο να γίνει μία καλή αρχή! Αναπόφευκτα, όταν το παιδί είναι ακόμη πολύ μικρό, δεν μπορεί να βουρτσίσει τα δόντια του μόνο του. Συνεπώς, οι γονείς είναι εκείνοι οι οποίοι πρέπει να ασχοληθούν και να φροντίσουν τα δοντάκια του μικρού τους. Καλό είναι να έχετε κατά νου πως ένα παιδί συνήθως είναι έτοιμο να βουρτσίσει τα δόντια του όταν έχει μάθει να δένει και τα κορδόνια των παπουτσιών του.
Σε αυτή την περίπτωση, λοιπόν, μπορούμε να προμηθευτούμε από το φαρμακείο μία κατάλληλη βρεφική οδοντόκρεμα και κυρίως, την κατάλληλη baby οδοντόβουρτσα που δεν θα ερεθίσει το ευαίσθητο στοματάκι του -και τα πρώτα νεογιλά δόντια. Το απαλό βούρτσισμα με κυκλικές κινήσεις δύο φορές την ημέρα είναι αρκετό για να βοηθήσει το παιδί να εξοικειωθεί με τη διαδικασία και να διατηρήσει τα δοντάκια του υγιή.
Μετά το φαγητό
Όταν το παιδί μεγαλώνει σε μία καθημερινότητα στην οποία το βούρτσισμα των δοντιών θεωρείται απαραίτητο, τότε είναι πιο πιθανό να διατηρήσει αυτή τη συνήθεια για το υπόλοιπο της ζωής του.
Με τον καιρό, λοιπόν, όταν δηλαδή το παιδί θα είναι σε θέση να βουρτσίσει μόνο του, τα δόντια του, μπορούμε να του χαρίσουμε μία ηλεκτρική οδοντόβουρτσα. Το ποια θα επιλέξουμε, εξαρτάται από την ηλικία στην οποία βρίσκεται (είναι κάτω από πέντε ετών, πάνω από έξι ή διανύει την περίοδο της εφηβείας;) και φυσικά, από τον αγαπημένο του ήρωα. Γιατί; Διότι μία οδοντόβουρτσα η οποία απεικονίζει τον αγαπημένο του σούπερ ήρωα ή περιλαμβάνει σκηνές από τις παιδικές σειρές που λατρεύει, θα κάνει τη διαδικασία του βουρτσίσματος περισσότερο διασκεδαστική. Για παράδειγμα, στην παιδική σειρά Oral-B Kids, θα βρείτε ηλεκτρικές επαναφορτιζόμενες οδοντόβουρτσες για αγόρια και κορίτσια με πολλούς και αγαπημένους παιδικούς χαρακτήρες: Από τα Cars της Disney μέχρι το Star Wars και το Frozen! Το πλέον σημαντικό στοιχείο, βέβαια, είναι πως οι οδοντόβουρτσες αυτές διαθέτουν πολύ μαλακές τρίχες και καθαρίζουν σε βάθος τις διάφορες επιφάνειες του στόματος των παιδιών καθώς και ότι είναι συμβατές με την εφαρμογή Disney MagicTimer της Oral-B. Αν την «κατεβάσετε», θα βοηθήσετε το παιδί σας να βουρτσίζει τα δόντια του για όσο χρόνο συνιστούν οι οδοντίατροι και να αποκτήσουν τις σωστές συνήθειες στοματικής φροντίδας.
Σε κάθε περίπτωση, είναι απίστευτα σημαντικό να βοηθήσουμε το παιδί να κατανοήσει τα οφέλη που θα έχει αν φροντίζει επιμελώς τα δόντια του. Επιπλέον, καλό είναι να του υποδείξουμε με κάθε λεπτομέρεια τον σωστό τρόπο να τα πλένει ώστε να «πιάνει» τόπο το βούρτσισμα. Όσο το παιδί δεν βουρτσίζει καλά τα δόντια του, θα μένουν στην επιφάνειά τους υπολείμματα τροφών που αργότερα θα μετατρέπονται σε πλάκα και θα φθείρουν σταδιακά τα δόντια.
 Πώς θα μάθετε τα παιδιά να φροντίζουν τη στοματική τους υγιεινή
Βήμα-βήμα  
Αναλύοντας στο παιδί σας βήμα-βήμα τη διαδικασία, θα πρέπει να του εξηγήσετε ότι ο ιδανικός χρόνος για το βούρτσισμα των δοντιών είναι κατά μέσο όρο τα δύο λεπτά. Με την εφαρμογή Disney MagicTimer της Oral-B που προαναφέραμε, το παιδί θα είναι πάντα στο σωστό χρόνο. Έπειτα, θα πρέπει να του υποδείξετε πώς να τα πλένει σωστά και μάλιστα, να το κάνει με τον πλέον εξελιγμένο τρόπο με την Oral-B του!
Σε κάθε περίπτωση, ας μην ξεχνάμε πως τα παιδιά είναι καθρέφτες των γονιών τους! Εμείς είμαστε, λοιπόν, οι άνθρωποι οι οποίοι θα τα μυήσουμε στη φροντίδα της στοματικής υγιεινής και θα τους κάνουμε ένα πολύτιμο «δώρο» για τη μετέπειτα ζωή τους. Τα καλά νέα είναι ότι σήμερα έχουμε στο πλευρό μας τους κατάλληλους συμμάχους που κάνουν το βούρτσισμα των δοντιών των παιδιών «παιχνίδι»!