Η υγιεινή διατροφή βοηθά στην προστασία των παιδικών δοντιών


Οικογένεια
11/06/2020
Ήξερες ότι ακολουθώντας ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής μπορείς να διατηρήσεις υγιή τα δοντάκια του παιδιού σου; Μάθε πώς!

Οι οδηγίες Δημόσιας Υγείας λένε πως συγκεκριμένα είδη, όπως τα ανθρακούχα, τα αναψυκτικά, οι συμπυκνωμένοι χυμοί και οι γρανίτες με προσθήκη ζάχαρης θα πρέπει να αποφεύγονται στην καθημερινή διατροφή ενός παιδιού, για καλύτερη στοματική υγιεινή και πιο δυνατά δοντάκια! Επίσης, σημαντική σημασία έχει και το πώς πίνει τα ροφήματα, από μωρό ως παιδάκι! Από 6 μηνών συνηθίστε το μωρό σε κύπελο ελεύθερης ροής (από το οποίο το υγρό ρέει όταν γυριστεί ανάποδα), ενώ από 12 μηνών, προσπαθήστε να αντικαταστήσετε σιγά σιγά τη χρήση μπιμπερό κατά τη διάρκεια της ημέρας.  

Ποιες είναι όμως οι τροφές που είναι φιλικές προς τα δόντια, και ποιες εκείνες με «κρυμμένη» ζάχαρη

Η υγιεινή διατροφή βοηθά στην προστασία των παιδικών δοντιώνΤροφές όπως το νερό, το γάλα, τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, το τυρί χαμηλών λιπαρών, τα κριτσίνια και τα αλμυρά κρακεράκια χαμηλών λιπαρών, όπως και το απλό γιαούρτι χωρίς προσθήκη ζάχαρης, είναι φιλικά προς τα παιδικά δοντάκια και βοηθούν στην καλύτερη στοματική υγιεινή.

Αντιθέτως, γλυκά και σοκολάτες, αποξηραμένα φρούτα όπως οι σταφίδες, μπισκότα, κέικ, παγωτά, smoothies και μαρμελάδες, είναι μόνο μερικές από τις τροφές που βλάπτουν τα παιδικά δοντάκια και καλό είναι να αποφεύγονται. Παρόλο που οι μέρες που θα καταναλώσετε ανθυγιεινά φαγητά αποτελούν μία πραγματικότητα, καλό είναι να προσπαθήσετε να τις περιορίσετε και να αρχίσετε ξανά την επόμενη μέρα, επιλέγοντας πιο υγιεινά φαγητά. Ακόμα και αν τα μικρά σας θέλουν ένα γλυκό σνακ, περιορίστε στο ελάχιστο την κατανάλωση γλυκών και την προσθήκη γλυκαντικών ουσιών, και κατά προτίμηση στο τέλος της ημέρας!

Η υγιεινή διατροφή βοηθά στην προστασία των παιδικών δοντιών

 

Τέλος, καλό είναι να αποφύγετε τα τρόφιμα και τα ποτά που περιέχουν ζάχαρη, το βράδυ πριν πάνε για ύπνο, και να βεβαιωθείτε ότι θα βουρτσίσουν τα δόντια τους πριν πάνε στο κρεβάτι. Επιλέξτε μία χειροκίνητη ή μία ηλεκτρική οδοντόβουρτσα ανάλογα με την ηλικία και τις ανάγκες του μικρού σας που θα βοηθήσει στην καλή στοματική υγιεινή, όπως οι παιδικές οδοντόβουρτσες και οδοντόκρεμες Oral-B. Ειδικά σχεδιασμένες για τα παιδικά δοντάκια και με τους αγαπημένους τους παιδικούς ήρωες, το βούρτσισμα μπαίνει στο καθημερινό τους πρόγραμμα και γίνεται…απόλαυση!