Γερά δόντια για γερά παιδιά


Οικογένεια
11/06/2020
Η καλή στοματική υγιεινή ξεκινάει από την παιδική ηλικία με δυνατά δόντια, για δυνατά παιδιά!

Το Eργαστήριο Παιδοδοντιατρικής της Οδοντιατρικής Σχολής Αθηνών συνιστά να βάζουμε το βούρτσισμα στο καθημερινό πρόγραμμα των παιδιών. Γι’ αυτό, από τη στιγμή που θα εμφανιστούν τα πρώτα δοντάκια του παιδιού, καλό είναι οι γονείς σε συνεργασία με τον παιδοδοντίατρο, να αρχίσουν σιγά-σιγά το βούρτσισμα στα ευαίσθητα παιδικά δοντάκια. Έτσι, καθώς το παιδί μεγαλώνει και με τη βοήθεια της μαμάς και του μπαμπά, αποκτά ένα καθημερινό πρόγραμμα στοματικής υγιεινής με βούρτσισμα πρωί και βράδυ, για γερά δοντάκια!

Πώς όμως θα είμαστε σίγουροι ότι πλένουμε σωστά τα δοντάκια μας; Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές και τους κανόνες που θα βοηθήσουν στη σωστή στοματική υγιεινή του μικρού σας…από κούνια!

3 κανόνες βουρτσίσματος

Γερά δόντια για γερά παιδιά

  1. Αρχικά, βουρτσίζουμε 2 φορές την ημέρα (μία φορά το βράδυ) κάθε επιφάνεια του δοντιού, αλλά και τη γλώσσα!
  2. Για την καλύτερη προστασία από την τερηδόνα, χρησιμοποιήστε μία οδοντόκρεμα που να περιέχει την κατάλληλη ποσότητα από 1.000 έως 1.300 ppm φθορίου, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού. Μην ξεχνάτε να συμμετέχετε ενεργά και να επιβλέπετε το βούρτσισμα του παιδιού σας έως την ηλικία των 8 ετών, ανάλογα με τις ανάγκες του!
  3. Δεν είναι ανάγκη να ξεπλύνετε την οδοντόκρεμα, απλά προτρέπετε το παιδί να φτύσει την περιττή ποσότητα.

Το βούρτσισμα βήμα-βήμα

  1. Για τα πρόσθια δοντάκια, κάνουμε κυκλικές κινήσεις!
  2. Όσον αφορά τις επιφάνειες μασήματος, κρατήστε παράλληλα την οδοντόβουρτσα και βουρτσίστε μπρος-πίσω.
  3. Για τις εξωτερικές επιφάνειες των δοντιών, κάντε μικρές, απαλές κινήσεις από τα ούλα προς την άκρη των δοντιών!

Το βούρτσισμα γίνεται διασκέδαση!

Για να βουρτσίσετε καλύτερα τα δοντάκια του και αυτό να «ενθουσιαστεί» με τη διαδικασία, μπορείτε να βάλετε το παιδάκι σας να καθίσει στα πόδια σας ή να σταθείτε από πίσω του και να βουρτσίσετε τα δοντάκια του μπροστά από έναν καθρέφτη!

Μπορείτε επίσης να συνδυάσετε την ώρα του βουρτσίσματος με πρωινές και βραδινές δραστηριότητες που ήδη κάνετε, όπως το να φοράτε παπούτσια ή να διαβάζετε παραμύθια στο κρεβάτι!

Γερά δόντια για γερά παιδιά

Επίσης, γνωρίζατε ότι η σωστή οδοντόβουρτσα μπορεί να ενθουσιάσει το μικρό σας για το βούρτσισμα των δοντιών, ενώ παράλληλα να του προσφέρει σωστή στοματική υγιεινή; Οι παιδικές οδοντόβουρτσες Oral-B (όπως η Oral-B Kids Ηλεκτρική Οδοντόβουρτσα StarWars) είναι ειδικά σχεδιασμένες για τα παιδικά δοντάκια, ενώ με τα φανταστικά σχέδια των ηρώων της Disney, κάνουν το βούρτσισμα διασκέδαση! Επιλέξτε χειροκίνητη ή ηλεκτρική οδοντόβουρτσα και συνδυάστε την με μία παιδική οδοντόκρεμα Oral-B, όπως η Oral-B Baby Winnie The Pooh, που περιέχει την κατάλληλη ποσότητα φθορίου ανάλογα με την ηλικία και τις ανάγκες του μικρού σας, για σωστή στοματική υγιεινή!


Γερά δόντια για γερά παιδιά