Πώς να μάθετε στα παιδιά σας να αγαπήσουν το βούρτσισμα των δοντιών


Οικογένεια
9/12/2019
Δίνουμε στα παιδιά «λόγους» για να ασχοληθούν με τη στοματική τους υγιεινή και να έχουν αστραφτερό χαμόγελο

Ακόμα ένα δύσκολο task για εμάς τους γονείς είναι να πείσουμε τα παιδιά μας πως το βούρτσισμα των δοντιών δεν είναι μια «τιμωρία» ή μια «αγγαρεία», αλλά μια συνήθεια απαραίτητη για την υγεία μας, που πρέπει να μπει στην καθημερινότητά μας. Πώς θα γίνει αυτό όμως, αν δεν σκεφτούμε έξυπνα και… παιχνιδιάρικα, αν δεν μπούμε στην ψυχολογία και τη θέση των παιδιών μας; Ας δούμε μερικές ιδέες για να γίνει το πλύσιμο των δοντιών διασκέδαση και όχι αφορμή για καβγά.

Ας βγάλουμε το «πρέπει» από την προτροπή μας προς τα παιδιά για το πλύσιμο των δοντιών και ας προσπαθήσουμε να το παρουσιάσουμε σαν μια ευχάριστη και διασκεδαστική δραστηριότητα – που, έτσι κι αλλιώς, θα έπρεπε να είναι. Αν σκαρφιστούμε μια ιστορία, για παράδειγμα με πρωταγωνίστρια την οδοντόβουρτσα που κάθε μέρα φέρνει εις πέρας την αποστολή της, δηλαδή το πλύσιμο των δοντιών, τότε το μικρό μας θα ανυπομονεί κάθε φορά για τη συνέχεια και το… επόμενο επεισόδιο! Η οδοντόβουρτσα – ηρωίδα μάλιστα είναι βέβαιο πως θα συναντά καθημερινά εμπόδια και δυσκολίες στην αποστολή της – όλες τις τροφές δηλαδή που καταναλώνει το μικρό μας καθημερινά.

Είναι σαφές πως, για να παίξει η οδοντόβουρτσα το ρόλο της, πρέπει να διαθέτει και τα κατάλληλα «εφόδια». Οι χειροκίνητες οδοντόβουρτσες Oral-B είναι οι ιδανικές: Με την ειδική τους σχεδίαση για τρεις ηλικιακές κατηγορίες (baby, kids, junior) κερδίζουν το ενδιαφέρον των παιδιών μας εξαρχής. Κάθε μία «αντιπροσωπεύει» και έναν άλλον ήρωα της Disney, καθώς βρίσκουμε τον Winnie και την παρέα του για μωρά έως 2 ετών, χαρακτήρες από το Cars ή τις Πριγκίπισσες της Disney για παιδιά από 3 έως 5 ετών και χαρακτήρες από το Star Wars για παιδιά από 6 έως 12 ετών. Την ίδια στιγμή όμως οι χειροκίνητες οδοντόβουρτσες Oral-B ενθουσιάζουν τόσο εμάς τους γονείς, όσο και τους οδοντιάτρους, με τις σωστά σχεδιασμένες κεφαλές για κάθε ηλικία, όπως και τις κατάλληλες τρίχες για κάθε στοματάκι. Μάλιστα, υπάρχει πρόβλεψη ακόμα και για το πώς θα τις κρατάει καλύτερα ένας ενήλικος, καθώς συνήθως οι μαμάδες και οι μπαμπάδες κάνουν το βούρτσισμα των δοντιών τον πρώτο καιρό.

Έξυπνες ιδέες που θα κάνουν τα παιδιά να λατρέψουν το βούρτσισμα των δοντιών

Ακόμα ένα «όπλο» στη φαρέτρα μας είναι και η επιβράβευση για κάθε σωστό και ολοκληρωμένο βούρτσισμα των δοντιών του παιδιού μας. Τι θα μπορούσε να είναι αυτή η επιβράβευση; Ίσως ένα παιδικό αυτοκόλλητο που θα κολλάμε σε ένα μηνιαίο πίνακα για να το βλέπουμε και να καμαρώνουμε. Μπορεί να είναι μια σφραγίδα στο «ειδικό βιβλίο βουρτσίσματος δοντιών» όπου θα κολλήσουμε μια φωτογραφία με το αστραφτερό χαμόγελο του παιδιού μας. Ίσως να είναι ακόμα και ένας μαυροπίνακας που κάθε μέρα θα «τικάρουμε» ένα κουτάκι μέχρι να συμπληρωθούν όλα και να πάρουμε το «μεγάλο» δώρο - οι δυνατότητες είναι πραγματικά αμέτρητες και πανεύκολες να προσαρμοστούν στις ανάγκες του δικού μας σπιτιού και της δικής μας οικογένειας.

Την επόμενη φορά που θα βρεθούμε με το μικρό μας μπροστά στον καθρέφτη του μπάνιου για το πλύσιμο των δοντιών θα είμαστε εφοδιασμένοι με όλα μας τα όπλα και όλα θα κυλήσουν καλύτερα από ποτέ!