Βοηθήστε το παιδί σας να "κλέβει" τις εντυπώσεις!


Οικογένεια
6/09/2019
Το παιδί σας μεγαλώνει και έχει αρχίσει ήδη να προετοιμάζεται να βγάλει τα πρώτα του χρήματα. Καθοδηγήστε τον κατάλληλα ώστε να διαπρέπει σε κάθε του συνέντευξη και να αφήνει πάντα τις καλύτερες εντυπώσεις.

Ο έφηβος γιος ή η έφηβη κόρη σας ίσως αναζητά μια έξτρα απασχόληση. Είτε πρόκειται για πρακτική άσκηση σε κάποιο γραφείο, είτε για δουλειά σε μαγαζί ή σε καφετέρια/εστιατόριο, δείτε στη συνέχεια με ποιον τρόπο θα τον/την προετοιμάσετε ώστε να κάνει την καλύτερη εντύπωση.

Το παιδί σας θα έχει σίγουρα τρομερό άγχος κι εσείς δεν θα μπορείτε να το συνοδεύσετε στη συνέντευξη, μπορείτε όμως να το βοηθήσετε να φαίνεται καθαρό, περιποιημένο και κατάλληλα ντυμένο.

Προετοιμάστε το παιδί σας για τον επαγγελματικό στίβο

Βοηθήστε το να αποκτήσει κάποιου είδους εργασιακή εμπειρία, για παράδειγμα βοηθώντας στο γραφείο ενός οικογενειακού φίλου ή στο κοινωνικό παντοπωλείο της γειτονιάς, έτσι ώστε να εξοικειωθεί με το εργασιακό περιβάλλον και να συνηθίσει να μιλά με αγνώστους. Με αυτόν τον τρόπο θα έχει μια ενδιαφέρουσα εμπειρία να προσθέσει στο βιογραφικό του. Φροντίστε να λάβει ανατροφοδότηση σχετικά με την απόδοσή του καθώς και συστατική επιστολή ούτως ώστε να γνωρίζει τις προοπτικές εξέλιξης στη μελλοντική του εργασία και να εντοπίσει τους τομείς που θα πρέπει να βελτιώσει.

Φροντίστε να πάει «διαβασμένο»

Είναι πολύ σημαντικό για το γιο ή την κόρη σας να γνωρίζει όσο το δυνατόν περισσότερα για την εταιρία και τη θέση που τον/την ενδιαφέρει. Είτε πρόκειται για σερβιτόρος σε πιτσαρία είτε για υπάλληλος σε pet shop, αν διαθέτει τις απαραίτητες γνώσεις και ενθουσιασμό κατά τη συνέντευξη θα κάνει πολύ καλή εντύπωση.  Ένας υποψήφιος εργοδότης θα εκτιμήσει έναν νέο εργαζόμενο που δείχνει υπερήφανος για τη δουλειά του και πρόθυμος να εκπροσωπήσει την εταιρία με θετικό τρόπο, παρακινήστε λοιπόν το παιδί σας να μελετήσει την ιστοσελίδα της εταιρίας και το προφίλ της στα κοινωνικά δίκτυα ώστε να μάθει όλα τα τελευταία νέα που την αφορούν πριν τη συνέντευξη.

Κάντε πρόβα

Βοηθήστε το παιδί σας να συνηθίσει να απαντά σε ερωτήσεις με τρόπο που δημιουργεί θετική εντύπωση και εντυπωσιασμό. Προβάρετε τυπικές ερωτήσεις συνέντευξης, όπως «Τι σας ενδιαφέρει σε αυτή τη θέση;» και «Τι πιστεύετε πως θα προσφέρετε;», ώστε να δώσετε στο γιο ή την κόρη σας την ευκαιρία να προετοιμάσει κάποιες καλές απαντήσεις και να σχεδιάσει πώς θα παρουσιάσει την έλλειψη εμπειρίας ή τη χαμηλή βαθμολογία σε ένα διαγώνισμα με τρόπο που δεν θα ζημιώσει την γενικότερη εικόνα του. Φράσεις όπως «μαθαίνω γρήγορα» και «έχω ομαδικό πνεύμα» έχουν αποτέλεσμα, αλλά θα πρέπει το παιδί να μπορεί να τις τεκμηριώσει με παραδείγματα.

Αναφέρετε λεπτομέρειες

Το παιδί σας μπορεί να μην έχει μεγάλη εργασιακή εμπειρία ή μια λίστα με επιτεύγματα στο βιογραφικό του, όμως οποιαδήποτε εμπειρία θα πρέπει να αναφερθεί λεπτομερώς προκειμένου να μπορέσει ο εργοδότης να αντιληφθεί τις ικανότητές του. Αν ο γιος ή η κόρη σας έχει υπάρξει επιμελητής ή αρχηγός ομάδας, έχει συντονίσει κάποιο σπουδαίο σχολικό project, έχει οργανώσει μια εκδήλωση, έχει βοηθήσει στο στήσιμο των σκηνικών σε μια σχολική παράσταση, έχει προσφέρει εθελοντική εργασία σε κάποιο φιλανθρωπικό ίδρυμα, έχει δημιουργήσει το δικό του blog ή έχει αναλάβει οποιαδήποτε άλλη πρωτοβουλία που αποτέλεσε πραγματική πρόκληση, είναι σημαντικό να εξηγήσει με λεπτομέρειες πώς την έφερε σε πέρας και τι δεξιότητες απέκτησε στην πορεία. 

Εξίσου σημαντικό είναι να δώσει στον εργοδότη μια εικόνα του χαρακτήρα του, εξηγώντας τα στοιχεία της προσωπικότητας και τα ενδιαφέροντά του.  Για παράδειγμα, μπορεί να είναι εξωστρεφής και κοινωνικός/-ή, ή περισσότερο μεθοδικός/-ή και υπομονετικός/-ή, με «ιδιαίτερη προσοχή στη λεπτομέρεια».  Μπορεί να έχει εξοικείωση με την τεχνολογία, να αγαπά τα ζώα, να είναι δημιουργικό ή υπεύθυνο άτομο, ή να έχει έφεση στην επίλυση προβλημάτων. Πείτε του πως πρέπει να απαντήσει με ειλικρίνεια, αλλά φροντίστε να δώσει μια ρεαλιστική και συνάμα κολακευτική εικόνα του εαυτού του, Τα χαρακτηριστικά που θα αναφέρει μπορεί να τον/την καθιστούν κατάλληλο/-η για την εν λόγω θέση ή για κάποια άλλη που ίσως προκύψει στο μέλλον.

Βοηθήστε το να κάνει καλή εντύπωση

Τα κομψά, καθαρά και σιδερωμένα ρούχα μπορούν πραγματικά να κάνουν τη διαφορά.  Ανάλογα και με τη δουλειά, το κουστούμι και η γραβάτα ενδέχεται να μην είναι απαραίτητα, όμως σε κάθε περίπτωση μια προσεγμένη εμφάνιση μπορεί να κάνει θαύματα.  Η βασική περιποίηση, όπως τα καθαρά νύχια, τα χτενισμένα μαλλιά, ένα δροσερό άρωμα και ένα προσεγμένο ξύρισμα ή φυσικό μακιγιάζ υποδηλώνει ότι ο γιος ή η κόρη σας παίρνουν τη συνέντευξη στα σοβαρά.  Υπενθυμίστε του να κοιτά τον συνομιλητή του στα μάτια: αυτό δείχνει αυτοπεποίθηση και ωριμότητα, μπορεί όμως να χρειαστεί κάποια εξάσκηση στο σπίτι πρώτα!

Τονώστε την αυτοπεποίθησή του

Η πρώτη συνέντευξη για δουλειά είναι απίστευτα αγχωτική διαδικασία για ένα νέο άτομο, γι' αυτό φροντίστε το παιδί σας να έχει το ατού που θα το κάνει να ξεχωρίσει. Η φρέσκια αναπνοή - και η απουσία πλάκας! - θα ενισχύσει την αυτοπεποίθησή του και θα κάνει πολύ καλή εντύπωση σε οποιονδήποτε συνομιλητή.  Φροντίστε λοιπόν να βουρτσίζει τα δόντια του με οδοντόκρεμα Oral-B Pro-Expert, γιατί ένα φωτεινό χαμόγελο θα το βοηθήσει να εκπέμπει φιλική διάθεση και να νιώθει σιγουριά για τον εαυτό του.

Το κατάλληλο κλείσιμο

Ενθαρρύνετε το γιο ή την κόρη σας να κάνει ερωτήσεις μόλις ολοκληρωθεί η συνέντευξη. Ο συνεντευξιαζόμενος που θέλει να μάθει περισσότερα δείχνει ότι διαθέτει πρωτοβουλία και ότι είναι ευφυής, επομένως παρακινήστε το παιδί να κάνει μία ή δύο ερωτήσεις στο τέλος της συνέντευξης, όπως για παράδειγμα «Τι χαρακτηριστικά αναζητάτε σε έναν εργαζόμενο;». Ανεξαρτήτως του ποια θεωρεί πως ήταν η έκβαση της συνέντευξης, συμβουλεύστε το να κλείσει τη συζήτηση με θετικό τρόπο και να ευχαριστήσει τον υπεύθυνο για την ευκαιρία που του έδωσε. Δεν ήρθε κι η καταστροφή αν δεν δώσει όλες τις σωστές απαντήσεις. Η σωστή συμπεριφορά θα μετρήσει υπέρ του.