Πώς να «τη βγάλετε καθαρή» με τους λεκέδες στα ρουχαλάκια τους μετά από τη βόλτα


Οικογένεια
4/10/2018
Έπειτα από έναν μακρύ χειμώνα, το σίγουρο είναι ότι όλοι οικογενειακώς ανυπομονείτε να βγείτε από το σπίτι και να χαρείτε τον καλό καιρό.

Συχνά, η επιστροφή στο σπίτι σάς φέρνει αντιμέτωπες με τον αιώνιο «αντίπαλο»: τους λεκέδες! Δείτε πώς να βγείτε κερδισμένες στη μάχη!

Η άνοιξη με τις ηλιόλουστες ημέρες προσφέρεται για παιχνίδι εκτός σπιτιού και αυτό είναι ιδιαίτερα ευχάριστο τόσο για τους μικρούς σας εξερευνητές όσο και για εσάς. Βέβαια, η σκέψη και μόνο αυτού που σας περιμένει μετά για να ξεφορτωθείτε τους λεκέδες, αρκεί για να σας χαλάσει τη διάθεση. Συγκεντρώσαμε, λοιπόν, μερικές χρήσιμες συμβουλές για να αντιμετωπίσετε τους βασικούς «ενόχους».

1. Λάσπες... παντού

Πόσο λατρεύουν να τσαλαβουτούν στις λάσπες οι μικροί σας μπόμπιρες! Αυτή η μικρή σκανταλιά έχει κάτι που τραβάει τα παιδιά σαν μαγνήτης. Φορέστε τους, λοιπόν, το μικρό τους αδιάβροχο και τις γαλότσες τους και αφήστε τα να τσαλαβουτήσουν με την ψυχή τους. Θα ξεδώσουν, θα εκτονωθούν και θα διασκεδάσουν με την καρδιά τους. Αυτό, άλλωστε, δεν θέλετε κι εσείς;

Πώς να καθαρίσετε εύκολα τους λεκέδες από λάσπη:

Φροντίστε να έχετε μια αλλαξιά καθαρά ρούχα κοντά στην είσοδο του σπιτιού για να αποφύγετε όσο το δυνατόν περισσότερο την εξάπλωση των λεκέδων σε όλο το σπίτι. Πάρτε τα λασπωμένα ρούχα και κρεμάστε τα έξω, κάτω από κάποιο σκέπαστρο, να στεγνώσουν μαζί με τις γαλότσες. Μην μπείτε στον πειρασμό να καθαρίσετε τη λάσπη αμέσως. Αν περιμένετε να στεγνώσει, θα φύγει κατευθείαν με ένα απλό τρίψιμο με μαλακή βούρτσα. Το μόνο που θα έχετε να κάνετε μετά είναι να τρίψετε ό,τι μείνει από τον λεκέ με ένα σφουγγαράκι. Τόσο απλά!

2. Χώμα και γρασίδι από τον κήπο

Το παιχνίδι και οι δραστηριότητες στη φύση έχουν ιδιαίτερα ευεργετικές ιδιότητες τόσο για τη σωματική υγεία όσο και για την ψυχική ευεξία των παιδιών. Τα βακτήρια που υπάρχουν στο έδαφος βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ η επαφή με τη φύση βελτιώνει την ευεξία! Να θυμάστε απλώς ότι θα πρέπει μετά να καθαρίσετε τα λερωμένα χέρια, νύχια και γόνατα, για να μην γεμίσουν με χώματα όλα τα έπιπλα του σπιτιού σας.

Πώς να καθαρίσετε εύκολα τους λεκέδες από χώμα και γρασίδι:

Βάλτε έναν κουβά με ζεστό νερό και σαπούνι κοντά στην εξώπορτα, ρίξτε μέσα μερικά από τα παιχνίδια με τα οποία έπαιζαν έξω και αφήστε τους μικρούς σας μπόμπιρες να τα πλύνουν προτού μπουν μέσα στο σπίτι. Αυτά απολαμβάνουν το παιχνίδι με τα νερά κι εσείς, με τη σειρά σας, εξασφαλίζετε (σχετικά) καθαρά χέρια και νύχια, τουλάχιστον μέχρι να έρθει η ώρα του μπάνιου. Φροντίστε να έχετε πρόχειρη κάπου κοντά μια μικρή πετσέτα για να σκουπίσετε τα λερωμένα γόνατά τους όσο αυτά είναι απασχολημένα με τα πλατσουρίσματα και το μεγαλύτερο μέρος της δύσκολης δουλειάς έχει τελειώσει χωρίς κόπο. Σε πολλά σπίτια υπάρχει ο κανόνας να βγάζουν όλοι τα παπούτσια τους προτού μπουν μέσα και, στην περίπτωσή μας, η πρακτική αυτή θα σας βγάλει ασπροπρόσωπες —αν και δεν θα έβλαπτε να ρίχνατε μια ματιά και κάτω από τις κάλτσες τους!

 3. Λεκέδες από παγωτό μετά από μια εκδρομή στην παραλία

Είναι δύσκολο να αντισταθεί κανείς σε ένα λαχταριστό παγωτό μια ηλιόλουστη ανοιξιάτικη μέρα. Αντιθέτως, είναι εξαιρετικά απίθανο να βρεθεί κάποιο παιδί που θα αφήσει τον φόβο μήπως τυχόν και λερωθεί, να χαλάσει την απολαυστική αυτή στιγμή. Όμως, η σοκολάτα, η φράουλα ή το φιστίκι (ή ένας υπέροχος συνδυασμός και των τριών) είναι ένας από τους πιο δύσκολους λεκέδες στα βαμβακερά μπλουζάκια. Εκτός κι αν…

Πώς να καθαρίσετε εύκολα τους λεκέδες από παγωτό:

Αν έχετε τη δυνατότητα, ξεπλύνετε τοπικά το ρούχο άμεσα, προτού στεγνώσει ο λεκές: προτιμήστε κρύο νερό, γιατί το παγωτό περιέχει πρωτεΐνες και το ζεστό νερό θα τις κάνει να εισχωρήσουν βαθύτερα στο ύφασμα με αποτέλεσμα να είναι ακόμα πιο δύσκολη η αφαίρεση του λεκέ. Αν υπάρχει εύκαιρο σαπούνι (ακόμα και κρεμοσάπουνο), εφαρμόστε στον λεκέ και τρίψτε απαλά. Επαναλάβετε μέχρι να δείτε τον λεκέ να εξαφανίζεται, αλλά αποφύγετε να στεγνώσετε το ρούχο, γιατί όταν ο λεκές στεγνώσει, είναι σχεδόν αδύνατο να βγει. Μόλις επιστρέψετε στο σπίτι, εφαρμόστε τοπικά λίγο απορρυπαντικό ρούχων, όπως το Ariel Υγρό Απορρυπαντικό, απευθείας πάνω στον λεκέ και βάλτε το ρούχο στο πλυντήριο. Αυτό ήταν! Άψογο αποτέλεσμα σε χρόνο dt.

Τα απομεινάρια... ενός πικ νικ

Σε όλους αρέσουν τα πικ νικ, ειδικά όταν ξέρετε πώς βγαίνουν οι δύσκολοι λεκέδες! Γρασίδι και λάσπη (ναι, καλά ακούσατε, κι άλλη λάσπη), λεκέδες από χυμό, λίπη από λουκάνικα ή μπέργκερ, ακόμα και αίμα από χτυπημένα γόνατα… σχεδόν τίποτα δεν καταφέρνει να γυρίσει στο σπίτι αλώβητο! Το πιθανότερο μάλιστα είναι τα ρούχα των μικρών σας εκδρομέων να καταλήξουν με έναν υπέροχο συνδυασμό ίσως και όλων των παραπάνω. Μην απελπίζεστε, όμως, γιατί ευτυχώς όλα αντιμετωπίζονται πιο εύκολα από όσο φαντάζεστε.

Πώς να καθαρίσετε εύκολα τους λεκέδες μετά από ένα πικ νικ:

Για τους λεκέδες από γρασίδι και λάσπη, κάντε την απαραίτητη προεργασία εφαρμόζοντας υγρό απορρυπαντικό απευθείας πάνω στον λεκέ. Δεν χρειάζεται να ξεβγάλετε τα ρούχα· απλώς βάλτε τα στο πλυντήριο και πλύντε στην υψηλότερη επιτρεπόμενη θερμοκρασία που αναγράφεται στην ετικέτα. Ακολουθήστε την ίδια διαδικασία και για τους λεκέδες από λίπη. Για τους λεκέδες από αίμα, ξεπλύνετε με κρύο νερό προτού εφαρμόσετε απορρυπαντικό και πλύνετε σύμφωνα με τις οδηγίες. Οι επίμονοι λεκέδες από χυμό φρούτων (ή από τους χυμούς που στάζουν από το ίδιο το φρούτο) αφαιρούνται γενικά δύσκολα, γι' αυτό δοκιμάστε τα παρακάτω τρικ. Φτιάξτε μια πηχτή πάστα χρησιμοποιώντας 3 κ.σ. μαγειρική σόδα και 1 κ.σ. νερό και εφαρμόστε στον λεκέ για να ξεραθεί. Αφήστε την πάστα να στεγνώσει για 15 λεπτά. Ξεπλύνετε και εφαρμόστε απορρυπαντικό ρούχων. Ξεπλύνετε με ζεστό νερό και εφαρμόστε ένα ειδικό προϊόν αφαίρεσης λεκέδων. Πλύνετε στο πλυντήριο κανονικά, αλλά αφήστε τα ρούχα να στεγνώσουν στην απλώστρα. Αν οι λεκέδες δεν έχουν φύγει τελείως, η υψηλή θερμοκρασία στο στεγνωτήριο θα τους κάνει να εμποτιστούν μόνιμα στο ύφασμα. Αν χρειαστεί, επαναλάβετε τα παραπάνω βήματα μέχρι να εξαφανιστεί κάθε ίχνος του λεκέ και στεγνώστε ως συνήθως.