Τρεις δημιουργικές δραστηριότητες για να μη βαριούνται τα παιδιά στο σπίτι


Οικογένεια
15/06/2020
Πρωτότυπες κατασκευές που θα διεγείρουν τη φαντασία τους

Η μεγάλη πρόκληση που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε εμείς οι γονείς τις μέρες που μένουμε σπίτι, είναι το ότι πρέπει να ανακαλύπτουμε διαρκώς νέους τρόπους να απασχολούμε τα παιδιά, ώστε να περνάει ο χρόνος τους πολύ πιο ευχάριστα. Ακριβώς για αυτό, καλό θα ήταν να τους προτείνουμε δημιουργικές δραστηριότητες, οι οποίες θα κρατήσουν τα παιδιά αφοσιωμένα και απασχολημένα για αρκετή ώρα, ενώ θα τα βοηθήσουν να δώσουν χρώμα και σχήμα στη φαντασία τους!

Τρεις DIY κατασκευές που θα συναρπάσουν τα μικρά μας

1. Δημιουργούμε το δικό μας ταμπλό στόχων!

Για να φτιάξουμε το δικό μας ταμπλό στόχων, θα χρειαστούμε απαραίτητα μία μεγάλη κούτα από χαρτόνι, ένα πιάτο μικρού, ένα μεσαίου και ένα μεγάλου μεγέθους, ένα μολύβι, ένα κοπίδι, χρώματα και χαρτόνια για να το διακοσμήσουμε. Θα ανοίξουμε τις γωνίες της κούτας ώστε να γίνει ένα ενιαίο χαρτόνι και με το κοπίδι, θα του δώσουμε καλύτερο σχήμα, κρατώντας δύο πλαϊνά «αυτιά» τα οποία θα το στηρίζουν. Με τη βοήθεια των πιάτων και με το μολύβι, θα σχεδιάσουμε τρεις κύκλους στην επιφάνεια του χαρτιού και θα τους κόψουμε περιμετρικά με το κοπίδι. Στη συνέχεια, θα αφήσουμε ελεύθερα τα παιδιά να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους στη ζωγραφική και όσο περιμένουμε τα χρώματα να στεγνώσουν, θα φτιάξουμε δέκα χάρτινες σαΐτες για τον κάθε παίχτη. Σκοπός του παιχνιδιού, είναι να περάσουμε τις σαΐτες μέσα από τις τρύπες του χάρτινου ταμπλό, μαζεύοντας τους περισσότερους πόντους. Για να ανεβάσουμε λίγο το βαθμό δυσκολίας, ανάλογα με το μέγεθος που έχει η κάθε τρύπα, μπορούν να διαφοροποιούνται και οι πόντοι που θα παίρνουν οι παίχτες!

2. Μαθαίνουμε την οικογένειά μας μέσα από ένα DIY γενεαλογικό δέντρο

Με ένα μαύρο μαρκαδοράκι, σχεδιάζουμε τον κορμό ενός δέντρου σε μία μεγάλη χαρτονένια επιφάνεια, την οποία έχουμε τοποθετήσει οριζόντια για να διαθέτουμε περισσότερο χώρο για τα κλαριά. Χρησιμοποιώντας για βοήθεια ένα άλμπουμ με οικογενειακές φωτογραφίες, αφηγούμαστε στα παιδιά την ιστορία της οικογένειάς μας, ξεκινώντας από τα πρόσωπα που τους είναι πιο οικεία και προχωρώντας στα πιο μακρινά, όπως τους γονείς των γονιών μας. Σχηματίζοντας ένα κλαρί για κάθε ζευγάρι ή πρόσωπο, σύντομα θα έχουμε το «σκελετό» ενός δέντρου, τον οποίο πρέπει να «ντύσουν» τα παιδιά με πράσινα ή πολύχρωμα αποτυπώματα!

Extra tip: Εάν έχουμε μαζεμένα αρκετά κουμπιά σε κάποιο κουτί ραπτικής, μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για να δώσουμε ακόμη περισσότερο χρώμα στο δέντρο μας.

Τρεις δημιουργικές δραστηριότητες για να μη βαριούνται τα παιδιά στο σπίτι

3. Διακοσμούμε με μεταλλικά κουτιά και βαζάκια τους χώρους του σπιτιού

Οι περισσότεροι από εμάς, έχουν παλιά κουτάκια κονσέρβας ή γυάλινα βαζάκια στα ντουλάπια της κουζίνας μας. Βάζοντας μπροστά τη φαντασία μας και έχοντας για «σύμμαχο» την πολύτιμη βοήθεια των μικρών μας, μπορούμε να μεταμορφώσουμε τα μεταλλικά κουτιά σε διακοσμητικά και τα γυάλινα βαζάκια σε φαναράκια για κεράκια ρεσώ ή ανθοδοχεία. Το μόνο που θα χρειαστεί να κάνουμε, είναι να βάψουμε τις επιφάνειές τους με ευφάνταστα χρώματα ή σχέδια και αν θέλουμε, να κρεμάσουμε άνισα κομμάτια από χρωματιστές κορδέλες, σπάγκο ή σκοινί, περιμετρικά του πάτου. Στην περίπτωση, μάλιστα, που θέλουμε να τα κρεμάσουμε από κάπου, μπορούμε να κολλήσουμε ένα επιπλέον κομμάτι σκοινί στο πάνω μέρος του κουτιού ή του βάζου, τοποθετώντας τη μία άκρη στα δεξιά και την άλλη στα αριστερά, σαν χειρολαβή από τσαντάκι.

Τρεις δημιουργικές δραστηριότητες για να μη βαριούνται τα παιδιά στο σπίτι

Ό,τι και αν επιλέξετε να κάνετε, να θυμάστε πως δεν έχει σημασία να ακολουθήσετε πιστά τις παραπάνω προτάσεις. Το σημαντικό είναι να εμπνευστείτε από αυτές και να δημιουργήσετε τις δικές σας πρωτότυπες κατασκευές στο σπίτι.