Πρωτότυπες και δημιουργικές ιδέες για ατελείωτο παιχνίδι στο σπίτι


Οικογένεια
28/02/2020
Πώς θα αξιοποιήσετε οικογενειακώς τις βροχερές μέρες του Μάρτη!

«Μήδε ο Μάρτης Καλοκαίρι, μήδ’ ο Αύγουστος Χειμώνας», αναφέρει μια παλιά παροιμία για το Μάρτιο και δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε το γιατί. Από τη μία στιγμή στην άλλη, η ζεστή πρωινή λιακάδα μπορεί να εξελιχθεί σε καταιγίδα και τα σχέδιά μας να ανατραπούν.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να φροντίζουμε να έχουμε πάντα προνοήσει, ώστε ακόμη και όταν ο καιρός ακυρώνει απρόσμενα τα σχέδια για τη βόλτα στην παιδική χαρά, να μπορούμε να αξιοποιούμε με διασκεδαστικό τρόπο, τον κοινό χρόνο που έχουμε με τα παιδιά.

Παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει μερικές πρωτότυπες και δημιουργικές ιδέες… κατ’ οίκον, οι οποίες είναι σίγουρο πως θα ξετρελάνουν τα μικρότερα μέλη της οικογένειας, ενώ θα επιτρέψουν για λίγο στους γονείς να γίνουν και εκείνοι ξανά παιδιά!

Βόλεϊ στο σπίτι

Μπορεί ο καιρός να σας τα έχει κάνει μούσκεμα, αυτό όμως δε σημαίνει πως δεν μπορείτε να απολαύσετε ένα σπιτικό αγώνα… βόλεϊ! Το μόνο που θα χρειαστεί να κάνετε για να προετοιμάσετε το γήπεδό σας, είναι να βάλετε αντικριστά τις πλάτες από δύο καρέκλες με ένα μέτρο απόσταση, να δέσετε ανάμεσά τους ένα τεντωμένο σκοινί, το οποίο θα είναι το «δίχτυ» σας, ενώ για μπάλα να χρησιμοποιήσετε ένα μπαλόνι! Μην περιοριστείτε με τους κανόνες που επιβάλλει το άθλημα. Μπορείτε να εφεύρετε τους δικούς σας και να κάνετε τον αγώνα ακόμη πιο διασκεδαστικό!

Οργανώστε τη δική σας… παράσταση

Τι κι αν είναι Μάρτιος και η θερμοκρασία έχει κάπως γλυκάνει; Μία κούπα ζεστή σοκολάτα είναι ο κατάλληλος συνοδοιπόρος για να «ταξιδέψετε» οικογενειακώς με ένα από τα παραμύθια που υπάρχουν στοιβαγμένα στη βιβλιοθήκη σας. Αφού ολοκληρώσετε την πρώτη ανάγνωση, μπορείτε να σχεδιάσετε μία δική σας θεατρική παράσταση σύμφωνα με αυτό! Διανείμετε τους ρόλους, δημιουργήστε τα κοστούμια σας με αντικείμενα που υπάρχουν στο σπίτι και ενσωματώστε το δικό σας soundtrack που θα δίνει περισσότερο σασπένς στην πλοκή του έργου. Δεν είναι ανάγκη να παραμείνετε συνεπείς στα λόγια του βιβλίου. Αφεθείτε στη «μαγεία» του παιχνιδιού και εμπλουτίστε το με δικούς σας διαλόγους.

Πρωτότυπες και δημιουργικές ιδέες για ατελείωτο παιχνίδι στο σπίτι

Τολμήστε εντυπωσιακά πειράματα

Με άλλα λόγια, φορέστε ποδιές, προστατευτικά γυαλιά και ετοιμαστείτε να παραστήσετε τους επιστήμονες! Παρότι στο Διαδίκτυο υπάρχουν εύκολα, γρήγορα και διδακτικά πειράματα για παιδιά, το «σύννεφο στο μπουκάλι» είναι αυτό που ξετρελαίνει τα περισσότερα. Ποιος δεν θα ήθελε άλλωστε, ένα δικό του σύννεφο μέσα σε ένα μπουκάλι; Για να πραγματοποιήσετε το πείραμα, χρειάζεστε ένα μεγάλο άδειο πλαστικό μπουκάλι και λίγο καθαρό οινόπνευμα. Ξεκινάτε ρίχνοντας λιγότερο από ένα δάχτυλο οινόπνευμα στον πάτο του μπουκαλιού και έπειτα το κλείνετε με το καπάκι του. Κουνάτε καλά το περιεχόμενο στο μπουκάλι, ώστε να βρέξει το οινόπνευμα επαρκώς όλη την επιφάνεια του μπουκαλιού. Ανοίγετε το μπουκάλι, χύνετε το οινόπνευμα που περισσεύει και έπειτα, κουμπώνετε ξανά το μπουκάλι. Με το ένα χέρι κρατάτε το κάτω μέρος του μπουκαλιού και με το άλλο το πάνω. Στη συνέχεια, στρίβετε τις δύο πλευρές του αντίστροφα και αφήνετε απότομα τη μία πλευρά. Στο εσωτερικό του μπουκαλιού θα δημιουργηθεί ένα λευκό σύννεφο, το οποίο μόλις ξεβιδώσετε το καπάκι, θα απελευθερωθεί προς τα έξω.

Το μαγικό… χαρτόκουτο

Σίγουρα όλο και κάποιο ξεχασμένο χαρτόκουτο θα υπάρχει καταχωνιασμένο στην αποθήκη σας. Αν όχι, τότε μπορείτε να προμηθευτείτε ένα από κάποιο κοντινό σουπερμάρκετ ή να αγοράσετε, καθώς η τιμή τους είναι εξαιρετικά χαμηλή. Προμηθευτείτε χρώματα, κόλλα, ψαλίδι και χρωματιστά χαρτόνια με τα οποία θα μεταμορφώσετε το άδειο χαρτόκουτο σε κουκλόσπιτο, αυτοκίνητο, διαστημόπλοιο, καράβι και ό,τι άλλο ονειρεύεται το μικρό σας! Μέσα από αυτή τη δημιουργική διαδικασία, το παιδί θα έχει την ευκαιρία να διαπιστώσει από μόνο του ότι τα φανταχτερά, ακριβά παιχνίδια του εμπορίου, μπορεί να είναι εντυπωσιακά, όμως δεν έχουν την ίδια αξία με αυτά που φτιάχνουμε μόνοι μας.

«Βλέπω ένα παιδί»

Το «Βλέπω ένα παιδί» είναι η ελληνική μεταφορά του παραδοσιακού αγγλικού παιχνιδιού «I spy with my little eye», στο οποίο οι συμμετέχοντες κάθονται σε έναν κύκλο και ένας από αυτούς, πρέπει να περιγράψει ένα πρόσωπο από τον κύκλο ή ένα αντικείμενο που βρίσκεται στο δωμάτιο, χωρίς όμως να αναφέρει το όνομά του. Οι υπόλοιποι παίκτες δίνουν απαντήσεις μέχρι να αποκαλύψουν τη λέξη ή το όνομα (πρόσωπο) που περιγράφει ο άλλος. Σκοπός του συγκεκριμένου παιχνιδιού είναι να διευρύνει την παρατηρητικότητα, τη φαντασία και το λεξιλόγιο του παιδιού, ενώ είναι ιδανικό για παιδιά προσχολικής ηλικίας.