Πέντε τέχνες που αξίζει να μάθεις στον ελεύθερο χρόνο στο σπίτι


Οικογένεια
30/04/2020
Δραστηριότητες που θα σε βοηθήσουν να ανακαλύψεις τη δημιουργική σου πλευρά

Αν υπάρχει μια εξαιρετικά ωφέλιμη λύση για να αξιοποιήσεις τον ελεύθερο χρόνο σου στο σπίτι, αυτή είναι σίγουρα η δημιουργικότητά σου. Από τότε που ήμασταν ακόμη παιδιά, γνωρίσαμε μέσα από τα παιχνίδια με την οικογένεια και τις κατασκευές που φτιάχναμε στο σχολείο, την πολύτιμη αξία που έχει ένα αντικείμενο που είναι φτιαγμένο από εμάς τους ίδιους! Τι κι αν δεν είμαστε πια μαθητές; Μπορούμε ακόμη να βάλουμε μπροστά τη φαντασία μας, να παίξουμε με υλικά που υπάρχουν στα ντουλάπια του σπιτιού και να ανακαλύψουμε ταλέντα που δεν γνωρίζαμε πως διαθέταμε!

Εάν δεν έχεις κάποια καλή ιδέα από την οποία θα αντλήσεις έμπνευση για να ξεκινήσεις, παρακάτω υπάρχει μία λίστα με δραστηριότητες που σε βοηθήσουν να εκφραστείς με τους πιο δημιουργικούς τρόπους.

Ανακάλυψε πέντε δημιουργικά χόμπι που αξίζουν την προσοχή σου.

#1 Βάζουμε χρωματιστές «πινελιές» στην καθημερινότητα

Δεν χρειάζεται να είμαστε μεγάλοι ζωγράφοι για να πειραματιστούμε με τα χρώματα. Αν το καλοσκεφτείς, ήδη το κάνουμε, μέσα από την επιλογή των ρούχων που φοράμε στις καθημερινές εμφανίσεις μας. Υπάρχουν αμέτρητες τεχνικές και υλικά που μπορείς να δοκιμάσεις, μέχρι να εξακριβώσεις ποια είναι η πλέον κατάλληλη για εσένα. Χρησιμοποιώντας μεγάλες χάρτινες επιφάνειες που μπορείς να παραγγείλεις από ένα χαρτοπωλείο, σχεδίασε τον δικό σου πολύχρωμο κόσμο και διακόσμησε το σπίτι σου.

Πέντε τέχνες που αξίζει να μάθεις στον ελεύθερο χρόνο στο σπίτι

#2 Ξεκινάμε ένα οικογενειακό ή προσωπικό scrapbook

Οι περισσότεροι από εμάς, έχουμε τη… μανία να συλλέγουμε αναμνηστικά, σουβενίρ, όχι μόνο από τα ταξίδια, αλλά και από πιο ασήμαντα γεγονότα, όπως η προβολή μίας ταινίας, η παρουσίαση ενός βιβλίου, μια εκδρομή με φίλους. Συνήθως βρίσκονται καταχωνιασμένα σε κάποιο κουτί και όταν κάνουμε γενική καθαριότητα στο σπίτι, δεν ξέρουμε αν θέλουμε να τα κρατήσουμε ή να τα πετάξουμε. Όλα αυτά τα μικροαντικείμενα, τα αποκόμματα από εφημερίδες, ακόμη και κάποιο email που ήρθε από μία καλή μας φίλη, σκέψεις, στόχοι που έχουμε για το άμεσο μέλλον, μπορούν να γεμίσουν τις σελίδες ενός τετραδίου, το οποίο θα κρατήσει ανεξίτηλες τις αναμνήσεις μας. Αφιερώνοντας μισή ώρα την ημέρα στο scrapbook μας, σε βάθος χρόνου θα έχουμε μία «πλούσια» παρακαταθήκη που θα μας θυμίζει πόσο συναρπαστικό είναι το ταξίδι που αποκαλούμε «ζωή»!

#3 Χαλαρώνουμε μέσω της καλλιγραφίας

Όπως συνέβη πριν μερικά χρόνια με την τεχνική mandala, που μας έμαθε όλους να σχεδιάζουμε χρησιμοποιώντας μικρές τελείες, το ίδιο περίπου γίνεται τώρα με την καλλιγραφία. Επαγγελματίες και ερασιτέχνες σχεδιαστές ανεβάζουν καθημερινά στα Social Media, φωτογραφίες από γραμματοσειρές που έχουν σχεδιάσει μόνοι τους και με μία μικρή βοήθεια από κάποιο διαδικτυακό βίντεο μπορούμε να τα καταφέρουμε και εμείς. Είναι σίγουρα μία δραστηριότητα απαιτητική, αλλά θα βοηθήσει το μυαλό μας να «ξεκουραστεί» από την ένταση της καθημερινότητας.

Πέντε τέχνες που αξίζει να μάθεις στον ελεύθερο χρόνο στο σπίτι

#4 Ανακαλύπτουμε την... εξωτική γοητεία της τέχνης macramé

Macramé ονομάζονται τα περίτεχνα κοσμήματα και αξεσουάρ από κλωστή, νήμα ή πολύ λεπτό μαλλί. Είναι μία τεχνική που άνθισε τη δεκαετία των 70s και πιθανότατα την έχεις συναντήσει στον πάγκο κάποιου πλανόδιου πωλητή. Για να δημιουργήσεις τα δικά σου macramé, το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να εξοπλιστείς με την πρώτη ύλη που θέλεις και τα χρώματα που επιθυμείς, να έχεις ένα ψαλίδι για να κόβεις το υλικό σου και μερικές καρφίτσες που θα σε βοηθήσουν να περάσεις τους δύσκολους κόμπους. Στο διαδίκτυο θα ανακαλύψεις πολλά διαφορετικά σχέδια, τεχνικές και επίπεδα δυσκολίας. Ακόμη κι αν είσαι σε αρχάριο επίπεδο, να ξέρεις πως μόλις τα χέρια σου συνηθίσουν τις κινήσεις, θα καταλάβεις πόσο ευεργετική μπορεί να γίνει η τεχνική macramé για τη χαλάρωση και τη βελτίωση της διάθεσής σου!

#5 Σπιτικές μεταξοτυπίες με απλά υλικά

Όλοι έχουμε στην ντουλάπα μας ρούχα, τα οποία ενώ δεν φοράμε, αρνούμαστε να αποχωριστούμε. Ωστόσο, μια εξαιρετική ιδέα για να τα αξιοποιήσουμε, είναι να τα χρησιμοποιήσουμε ως καμβά και πάνω τους να δημιουργήσουμε μοναδικά μοτίβα από ύφασμα! Δεν έχει σημασία από τι υλικό θα είναι η στάμπα μας, μπορεί να είναι ένα σκαλιστό κομμάτι ξύλου, ένα πλακάκι ή σκαλιστές στάμπες πατάτας, όπως εκείνες που κάναμε στο σχολείο. Σημασία έχει να δημιουργήσουμε πρωτότυπες μεταξοτυπίες που θα αναβαθμίσουν τα κομμάτια που υπάρχουν στην ντουλάπα μας και θα μας κάνουν να νιώσουμε πιο δημιουργικές!

Κλείνοντας, μην ξεχνάς πως οι παραπάνω συμβουλές, σκοπό έχουν να σε εμπνεύσουν να αξιοποιήσεις με πιο δημιουργικό τρόπο τον ελεύθερο χρόνο σου στο σπίτι. Να είσαι σίγουρη πως βάζοντας μπρος τη φαντασία σου, μπορείς να σκαρφιστείς ακόμη περισσότερες δημιουργικές επιλογές.