Τρία χριστουγεννιάτικα παιχνίδια που θα χαρούμε οικογενειακώς


Οικογένεια
1/12/2021

Για τους περισσότερους από εμάς, οι γιορτές των Χριστουγέννων αποτελούν μία ευκαιρία να ξεφύγουμε από τους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητας, απολαμβάνοντας την παρέα των μικρών μας. Έχοντας πάρει λίγες ημέρες άδειας από το γραφείο, ενώ τα σχολεία είναι κλειστά λόγω των γιορτών, μπορούμε να αναπληρώσουμε τον κοινό χρόνο που χάνουμε μέσα στην καθημερινότητα και να τον αξιοποιήσουμε σε δημιουργικές, οικογενειακές δραστηριότητες.

Άλλωστε, η παρουσία μας στο σπίτι είναι ένας λόγος που κάνει τα Χριστούγεννα μία ξεχωριστή περίοδο για τα μικρά μας και το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε, είναι να ανακαλύψουμε τους διασκεδαστικούς τρόπους για να την «απογειώσουμε». Τι καλύτερο, λοιπόν, από το να επενδύσουμε τον ελεύθερό μας χρόνο σε πρωτότυπα χριστουγεννιάτικα παιχνίδια, τα οποία θα μας βοηθήσουν να απασχολήσουμε δημιουργικά τα παιδιά, με τον πλέον οικονομικό τρόπο;

Το μόνο που θα χρειαστεί να κάνουμε, είναι να βάλουμε μπροστά τη φαντασία μας, να ξεδιπλώσουμε το ταλέντο μας στις χειροτεχνίες και να αξιοποιήσουμε μερικά από τα αντικείμενα που υπάρχουν ήδη στο σπίτι μας. Παρακάτω, λοιπόν, έχουμε συγκεντρώσει τρία χριστουγεννιάτικα παιχνίδια που αξίζει να συστήσουμε στα παιδιά μας, αυτές τις γιορτές.

Ψαρεύουμε χριστουγεννιάτικα γλειφιτζούρια-μπαστουνάκια και γιορτινά στολίδια

Όσοι από εμάς έχουμε παιδιά, τα οποία δεν έχουν συμπληρώσει τα πέντε έτη, καλό θα ήταν να επενδύσουμε σε ένα χριστουγεννιάτικο παιχνίδι που θα τα βοηθήσει να εξασκήσουν τις κινητικές τους δεξιότητες. Ένα από αυτά είναι το παιχνίδι ψαρέματος με χριστουγεννιάτικα γλειφιτζούρια και στολίδια. Για να το πραγματοποιήσουμε, θα χρειαστούμε ένα πλαστικό κουβαδάκι μικρού ή μεσαίου μεγέθους, ένα ψαλίδι, μερικά χριστουγεννιάτικα στολίδια, στα οποία θα έχουμε ενσωματώσει ένα σχοινάκι που θα έχουμε δέσει κόμπο, μερικά ξυλάκια μεσαίου μεγέθους, μία κορδέλα ή ένα σχοινί και δέκα χριστουγεννιάτικα γλειφιτζούρια-μπαστουνάκια.

Θα κόψουμε την κορδέλα ή το σχοινί σε λωρίδες μεσαίου μεγέθους, τόσες όσα και τα ξυλάκια που θα χρειαστούμε για το παιχνίδι μας. Τη μία άκρη της κορδέλας θα τη δέσουμε καλά στην άκρη από το ξυλάκι και την άλλη άκρη, θα τη δέσουμε πάνω σε ένα γλειφιτζούρι-μπαστουνάκι, συγκεκριμένα στην ίσια πλευρά και όχι στο σημείο που δημιουργείται η καμπύλη. Ουσιαστικά, αυτή η κατασκευή θα είναι το καλάμι με το οποίο θα… ψαρεύουμε. Έπειτα, θα ρίξουμε μέσα στο κουβαδάκι τα χριστουγεννιάτικα στολίδια και τα γλειφιτζούρια-μπαστουνάκια που δεν χρησιμοποιήσαμε για να δημιουργήσουμε τα καλάμια. Χρησιμοποιώντας το καλάμι που δημιουργήσαμε, θα προσπαθήσουμε να ψαρέψουμε τα στολίδια και τα γλειφιτζούρια, δηλαδή να τα πιάσουμε με την καμπύλη από το γλειφιτζούρι που είναι δεμένο στο καλάμι μας.

Χριστουγεννιάτικα γλειφιτζούρια-μπαστουνάκια

Κατασκευάζουμε ένα παιχνίδι μπόουλινγκ από χειροποίητους χιονάνθρωπους

Το μπόουλινγκ είναι ένα διαχρονικό διασκεδαστικό παιχνίδι που ενθουσιάζει μικρούς και μεγάλους και πλέον, μπορούμε να το απολαύσουμε σε μία σπιτική, χριστουγεννιάτικη εκδοχή, χρησιμοποιώντας χειροποίητους χιονάνθρωπους αντί για κορίνες. Για να κατασκευάσουμε αυτή την εκδοχή, θα χρειαστούμε έξι μεγάλα, λευκά ποτήρια μίας χρήσης, μία κολλά, ένα ψαλίδι, ένα μολύβι, ένα κομμάτι μαύρο χαρτόνι και ένα κομμάτι πορτοκαλί χαρτόνι.

Θα σχεδιάσουμε πολλούς κύκλους -μικρού προς μεσαίου μεγέθους- στο μαύρο χαρτόνι, τους οποίους θα κόψουμε περιμετρικά και θα κολλήσουμε πάνω στα λευκά ποτήρια, σχηματίζοντας τα μάτια και το στόμα του κάθε χιονάνθρωπου. Έπειτα, θα σχεδιάσουμε στο πορτοκαλί χαρτόνι έξι μικρά τρίγωνα. Το καθένα από αυτά θα το κολλήσουμε πάνω σε ένα ποτήρι, ώστε να δημιουργήσουμε μία μύτη για κάθε χιονάνθρωπο.

Αφού οι χιονάνθρωποι θα είναι έτοιμοι, θα τοποθετήσουμε τρεις από αυτούς στην επιφάνεια ενός τραπεζιού, πάνω από αυτούς θα βάλουμε άλλους δύο και τέλος, ένας χιονάνθρωπος θα μπει στην κορυφή της πυραμίδας. Χρησιμοποιώντας ένα ελαφρύ, μαλακό μπαλάκι που έχουμε σπίτι ή εναλλακτικά, μία μπάλα από χαρτί περιτυλίγματος, θα στοχεύσουμε στην πυραμίδα από τους χιονάνθρωπους, προσπαθώντας να την γκρεμίσουμε. Για κάθε χιονάνθρωπο που θα ρίχνουμε κάτω, θα κερδίζουμε έναν πόντο.

Παίζοντας αυτοσχέδιο επιτραπέζιο πινγκ πονγκ με χριστουγεννιάτικα κουδουνάκια

Μία ακόμη ιδέα που θα ξετρελάνει τα μικρά μας, είναι το γιορτινό επιτραπέζιο πινγκ πονγκ με χριστουγεννιάτικα κουδουνάκια. Για να το πραγματοποιήσουμε, θα χρειαστούμε 20 ποτήρια μίας χρήσης, πολλά χριστουγεννιάτικα κουδουνάκια σε διαφορετικά μεγέθη και χρώματα και τέλος, ένα τραπέζι. Θα ξεκινήσουμε τοποθετώντας τα ποτήρια σε θέση… μάχης. Πιο αναλυτικά, θα δημιουργήσουμε μία ισοσκελή πυραμίδα από δέκα ποτήρια στη μία στενή πλευρά του τραπεζιού και θα επαναλάβουμε την ίδια διαδικασία, τοποθετώντας άλλα δέκα ποτήρια στην απέναντι πλευρά.

Σκοπός του παιχνιδιού είναι να πετάμε τα κουδουνάκια από τη μία πλευρά του τραπεζιού στην απέναντι, προσπαθώντας να βάλουμε όσα περισσότερα μπορούμε μέσα στα ποτηράκια. Σε κάθε περίπτωση, τα ποτήρια που βρίσκονται πιο μακριά από το πεδίο βολής, είναι εκείνα που μας δίνουν και τους περισσότερους πόντους, ενώ αυτά που βρίσκονται πιο μπροστά, δηλαδή πιο κοντά στη μέση του τραπεζιού, μετράνε για λιγότερους πόντους. Το παιχνίδι τελειώνει όταν όλοι οι παίκτες καταφέρουμε να βάλουμε τα κουδουνάκια μέσα στα ποτήρια.

Χριστουγεννιάτικα κουδουνάκια

Οι παραπάνω προτάσεις είναι μόνο μερικές από τις χριστουγεννιάτικες ιδέες παιχνιδιών, που μπορούμε να υλοποιήσουμε με τη βοήθεια των μικρών μας. Με λίγα λόγια, δεν χρειάζεται να ξοδέψουμε πολλά χρήματα για να περάσουμε καλά στις γιορτές, αρκεί να βρούμε τους τρόπους για να αξιοποιήσουμε τα αντικείμενα που έχουμε ήδη στο σπίτι μας, ώστε να μοιραστούμε δημιουργικό και ποιοτικό κοινό χρόνο με τα παιδιά μας.