Πώς θα φτιάξεις οριγκάμι με τα παιδιά


Οικογένεια
4/11/2021

Η τέχνη του οριγκάμι, όπως είναι ευρέως γνωστή, είναι μία άκρως ενδιαφέρουσα και προσιτή πηγή δημιουργικότητας, μιας και ο καθένας μας μπορεί να εξασκηθεί πάνω σε αυτή, έχοντας ως βάση του ένα πολύ απλό υλικό: το χαρτί. Αν αναρωτιέσαι, ωστόσο, ποιος είναι ο λόγος που στις μέρες μας, πολλοί άνθρωποι προσελκύονται από την ιδέα να μάθουν πώς να δημιουργούν οριγκάμι, πίστεψέ μας, το γεγονός πως το χαρτί είναι μια οικονομική επιλογή, δεν είναι η μόνη απάντηση.

Αυτό που ενδεχομένως δεν γνώριζες, είναι πως το οριγκάμι δεν χρησιμοποιείται μόνο ως εικαστική τέχνη ή ως τρόπος διασκέδασης, αλλά έχει εφαρμογές και σε τομείς όπως τα μαθηματικά, η αρχιτεκτονική και η ιατρική. Πρόκειται επομένως για μία τέχνη, με πολλές πτυχές, που σίγουρα αξίζει να ανακαλύψεις μαζί με τα παιδιά, με αφορμή και τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Οριγκάμι στις 11 Νοεμβρίου.

Ιδού, λοιπόν, μερικές εύκολες κατασκευές και ιδέες για οριγκάμι κατασκευές που μπορούμε να δημιουργήσουμε οικογενειακώς, καθώς και μερικές ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την τέχνη του οριγκάμι.

Μαθαίνοντας για την προέλευση του οριγκάμι

Αναφορικά με την ιστορία της συγκεκριμένης τέχνης, αξίζει να αναφέρουμε πως το οριγκάμι, προέρχεται από τις λέξεις «όρι» και «κάμι», που στα ιαπωνικά χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν το δίπλωμα χαρτιού. Με λίγα λόγια, είναι η καλλιτεχνία του διπλώματος χαρτιού και η δημιουργία κατασκευών με αυτό, που δεν περιλαμβάνουν το κόψιμό του. Ουσιαστικά, με τη συγκεκριμένη τεχνική, ό,τι και να φτιάξεις, το μόνο που χρειάζεσαι είναι μία κόλλα χαρτί ή ένα χαρτόνι σε ό,τι χρώμα προτιμάς, τα οποία διπλώνεις με έναν συγκεκριμένο τρόπο, ώστε να δίνεις στο οριγκάμι σου το σχήμα που έχεις επιλέξει.

Κατασκευή οριγκάμι

Εύκολες ιδέες για κατασκευές οριγκάμι

Ακόμη και αν μέχρι σήμερα δεν είχες ανακαλύψει την τέχνη του οριγκάμι, ήρθε η ώρα να το κάνεις, μιας και τα τελευταία χρόνια είναι ιδιαίτερα δημοφιλής. Ειδικότερα αν αισθάνεσαι ότι τα παιδιά σου δεν έχουν συχνά όρεξη να περνούν δημιουργικά τον χρόνο τους στο σπίτι ή αρέσκονται μόνο στην ενασχόλησή τους με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, αυτή είναι η ευκαιρία σου να τα βοηθήσεις να δουν πιο θετικά τις δημιουργικές δραστηριότητες στο σπίτι.

Ένας εύκολος και διασκεδαστικός τρόπος για να τα καταφέρεις, λοιπόν, είναι να ζητήσεις από τα παιδιά να φτιάξετε μαζί ζωάκια με την τέχνη του οριγκάμι. Σκυλάκια, βατραχάκια, δεινόσαυροι, ποντικάκια και πάπιες, είναι μερικές μόνο από τις ιδέες που μπορείτε να υλοποιήσετε εύκολα, αρκεί να έχετε λίγη υπομονή. Κάνε μια δοκιμή και σύντομα θα δεις τα μικρά σου να ενθουσιάζονται παίζοντας με το πολύχρωμο και χάρτινο ζωικό βασίλειο, που θα δημιουργήσουν με τα χεράκια τους. Μία αναζήτηση στο διαδίκτυο αρκεί για να βρεις δεκάδες βίντεο, που θα σε βοηθήσουν να δημιουργήσεις εύκολα με τα παιδιά τις πιο ευφάνταστες οριγκάμι κατασκευές.

Τα οφέλη του οριγκάμι για τα παιδιά

Τι άλλο αξίζει να γνωρίζεις για την τέχνη του οριγκάμι; Ότι είναι κατάλληλη για όλες τις ηλικίες, αλλά ενδείκνυται κυρίως για παιδιά από την ηλικία των πέντε ετών και άνω. Ποια είναι όμως τα πλεονεκτήματα που μπορεί να προσφέρει σε ένα παιδί και γιατί να το εντάξουμε στις οικογενειακές δραστηριότητες στο σπίτι; Ένα από τα πιο βασικά οφέλη της τέχνης του οριγκάμι είναι εκείνο της όξυνσης της δημιουργικότητας των παιδιών, μιας και τα βοηθά να «ξεδιπλώνουν» τη φαντασία τους. Την ίδια ώρα, συμβάλλει στην ανάπτυξη της συγκέντρωσής τους, ενώ τα βοηθά και να περιορίζουν το άγχος, καθώς συγκεντρώνονται για να δημιουργήσουν μία κατασκευή.

Πρόκειται δε για μία δημιουργική ασχολία, που δίνει στα παιδιά κίνητρο να είναι πιο προσεκτικά με τις κινήσεις τους, αναπτύσσοντας ακόμη περισσότερο και τις κινητικές τους δεξιότητες. Αυτό που πιθανότατα θα σε εκπλήξει περισσότερο, βέβαια, βλέποντας τα μικρά σου να ασχολούνται με την τέχνη του οριγκάμι, είναι το πόσο θα αναπτυχθεί η υπομονή και η επιμονή τους. Και σίγουρα θα χαρείς, παρακολουθώντας τα παιδιά να μαθαίνουν από τα λάθη τους και να προσπαθούν ξανά και ξανά, μέχρι να πετύχουν τον στόχο τους, δηλαδή να δημιουργήσουν το τέλειο οριγκάμι.

Χέρια διπλώνουν χαρτόνι και κατασκευές οριγκάμι

Αυτόν τον μήνα, λοιπόν, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οριγκάμι, οι στιγμές στο σπίτι με τα παιδιά μπορούν να γίνουν ιδιαίτερα διασκεδαστικές, αν ανακαλύψεις μαζί τους την τέχνη του οριγκάμι. Ειδικότερα αν αισθάνεσαι ότι έχεις στερέψει από ιδέες για παιχνίδια με τα παιδιά εντός, ένα απλό κομμάτι χαρτί μπορεί να σου δώσει τη λύση!