Πώς θα ετοιμάσουμε στο σπίτι τα δικά μας πασχαλινά φαναράκια


Οικογένεια
1/04/2021

Για τους περισσότερους από εμάς, οι διακοπές του Πάσχα μας δίνουν την ευκαιρία να περάσουμε περισσότερο ποιοτικό χρόνο παρέα με τα μικρά μας. Ακόμη και αν μοιραζόμαστε το ίδιο σπίτι τις περισσότερες ώρες της ημέρας, δεδομένων των συνθηκών, οι έντονοι ρυθμοί της καθημερινότητας, οι επαγγελματικές υποχρεώσεις και οι δικές τους δραστηριότητες, δεν μας επιτρέπουν να απολαμβάνουμε πάντα ποιοτικά, τον κοινό μας χρόνο. Ακριβώς για αυτό, τώρα που έχουμε τη δυνατότητα να απολαύσουμε ένα σύντομο διάλειμμα από όλα τα παραπάνω, τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε από το να επενδύσουμε σε δραστηριότητες που θα μας φέρουν κοντά και συγχρόνως, θα εξασκήσουν τη δημιουργικότητα των μικρών μας;

Για παράδειγμα, μία εξαιρετική ιδέα είναι τα πασχαλινά φαναράκια, μία χειροποίητη κατασκευή η οποία θα χαροποιήσει τα παιδιά και την ίδια ώρα, θα στολίσει με όμορφο τρόπο το σπίτι μας. Η διαδικασία της κατασκευής για το πασχαλινό φαναράκι είναι αρκετά εύκολη, ενώ το σίγουρο είναι πως ένα φαναράκι για το Πάσχα φτιαγμένο από τα χεράκια τους, είναι η αφορμή που θα «ξεκλειδώσει» τη φαντασία τους!

Κατασκευή για χάρτινο χειροποίητο πασχαλινό φαναράκι με διακοσμητικά

Πριν ξεκινήσουμε την κατασκευή για το πασχαλινό φαναράκι μας, είναι σημαντικό να βεβαιωθούμε πως διαθέτουμε στο σπίτι μας όλα τα υλικά που χρειαζόμαστε για να το ετοιμάσουμε. Παρακάτω, λοιπόν, υπάρχει μία ενδεικτική λίστα με τα βασικά υλικά για το φαναράκι του Πάσχα, ενώ ανάλογα με τα αντικείμενα που έχουμε στο σπίτι μας, αλλά και τις ιδέες των παιδιών, μπορούμε πάντα να την εμπλουτίσουμε. Θα χρειαστούμε:

  • Άδεια κουτιά από γάλα
  • Χρώματα (ακρυλικά ή τέμπερες)
  • Πινέλα
  • Κόλλα
  • Ταινία διπλής όψεως
  • Χάρακα
  • Στυλό ή μολύβι
  • Ψαλίδι (μαχαίρι ή κοπίδι)
  • Ρεσώ

Βήμα 1ο: Καθαρίζουμε καλά τη συσκευασία

Το πρώτο βήμα για να ξεκινήσουμε την κατασκευή για το πασχαλινό φαναράκι, είναι να ξεπλύνουμε καλά τη χάρτινη συσκευασία από το γάλα και να την αφήσουμε να στεγνώσει. Η συσκευασία του γάλακτος θα αποτελέσει και τη βάση πάνω στην οποία θα δημιουργήσουμε τα πασχαλινά φαναράκια για τα παιδιά.

Βήμα 2ο: Βάζουμε χρώμα και φαντασία

Αφού ολοκληρώσουμε το πρώτο βήμα και η συσκευασία στεγνώσει, θα κόψουμε το πάνω μέρος του κουτιού, ώστε να δημιουργήσουμε ένα άνοιγμα για να απελευθερώνεται ο καπνός. Στη συνέχεια, θα περάσουμε στο πιο διασκεδαστικό μέρος της διαδικασίας, δηλαδή το βάψιμο! Δεν έχει σημασία τι χρώματα θα χρησιμοποιήσουμε, αρκεί να εκφραστούμε πάνω στο χαρτί και να βγει ένα πολύχρωμο και ξεχωριστό αποτέλεσμα!

Πώς θα ετοιμάσουμε στο σπίτι τα δικά μας πασχαλινά φαναράκια

Βήμα 3ο: Σχηματίζουμε τα παράθυρα

Χρησιμοποιώντας τον χάρακα και το στυλό ή το μολύβι μας, θα σχηματίσουμε τα παράθυρα στο πάνω μέρος του κουτιού για τα χάρτινα πασχαλινά φαναράκια. Για να έχουμε ένα ακόμη πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα, μπορούμε να δημιουργήσουμε τοξωτά παράθυρα ή παράθυρα διαφορετικών μεγεθών. Στη συνέχεια, θα κόψουμε προσεκτικά τα παράθυρα από τα πασχαλινά φαναράκια μας, χρησιμοποιώντας ένα κοπίδι, ένα ψαλίδι ή ένα μαχαίρι, ανάλογα με το τι μας βολεύει περισσότερο.

Βήμα 4ο: Δημιουργούμε το άνοιγμα για τα κεράκια

Αφού σχηματίσουμε τα παράθυρα, θα χρειαστεί να αποφασίσουμε ποια θα είναι η μπροστινή και ποια ή πίσω πλευρά στα φαναράκια μας, ώστε να δημιουργήσουμε ένα άνοιγμα, μέσα από το οποίο θα τοποθετήσουμε τα κεριά για τα πασχαλινά φαναράκια για τα παιδιά.

Βήμα 5ο: Διακοσμούμε τα πασχαλινά φαναράκια

Ανάλογα με τα αντικείμενα που έχουμε στο σπίτι, μπορούμε να διακοσμήσουμε τα πασχαλινά φαναράκια μας και να δώσουμε σε εκείνα έναν ακόμη πιο ξεχωριστό χαρακτήρα. Χρησιμοποιώντας την κόλλα ή την ταινία διπλής όψης, μπορούμε να κολλήσουμε κουμπιά, κορδέλες, φύλλα από φυτά ή μικρά χρωματιστά χαρτιά, στα οποία θα δώσουμε πρώτα ένα ιδιαίτερο σχήμα.

Πώς θα ετοιμάσουμε στο σπίτι τα δικά μας πασχαλινά φαναράκια

Κλείνοντας, μπορεί η κατασκευή για τα χάρτινα πασχαλινά φαναράκια για τα παιδιά να είναι εύκολη και διασκεδαστική, όμως έχει μεγάλη σημασία να προσέξουμε πολύ πώς και πού θα τοποθετήσουμε το κεράκι, καθώς εάν η συσκευασία του γάλακτος είναι μικρή, είναι πολύ πιθανό να γίνει επικίνδυνη. Καλό θα ήταν να κολλήσουμε το ρεσώ με λίγη ταινία, ώστε να είμαστε σίγουρες πως δεν θα μετακινηθεί το κερί από τη θέση του και πως θα μπορούμε να το αφαιρέσουμε και να επανατοποθετήσουμε κάποιο άλλο, όταν χρειαστεί.