Πρωτότυπες ιδέες για να γιορτάσουμε οικογενειακώς το φετινό Halloween


Οικογένεια
1/10/2020
Αφορμή για να έρθουμε ακόμη πιο κοντά με τα παιδιά μας

Τι κι αν η γιορτή του Halloween δεν έχει στην Ελλάδα το κοινό και την «τιμητική» που παρουσιάζει σε άλλες χώρες του κόσμου; Παραμένει η ιδανική αφορμή για να περάσουμε διασκεδαστικό και δημιουργικό χρόνο με τα μικρά μας, δημιουργώντας οικογενειακές αναμνήσεις που θα θυμόμαστε για πολλά χρόνια!

Προτού όμως περάσουμε στους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να αξιοποιήσουμε τη φετινή 31η Οκτωβρίου, είναι σημαντικό να πραγματοποιήσουμε μία σύντομη αναδρομή, για να μάθουμε από πού προέρχεται και τι ακριβώς πρεσβεύει η συγκεκριμένη ημέρα.

Το Halloween μπορεί να έχει καθιερωθεί ως μία αμερικάνικη γιορτή, όμως οι ρίζες της προέρχονται από την παράδοση των Κελτών και όχι των Ιρλανδών, όπως αρκετοί πιστεύουν. Η ίδια η λέξη Halloween, προδίδει πολλά για την ιστορία της γιορτής, αφού αποτελεί μία συντομογραφία του «All Hallows Evening», δηλαδή της βραδιάς πριν τη γιορτή των Αγίων Πάντων. Πρόκειται ουσιαστικά για μία σύγχρονη εκδοχή της γιορτής Samhain, η οποία σηματοδοτούσε για του Κέλτες την αρχή του χειμώνα, μία μεταβατική ημέρα κατά τη διάρκεια της οποίας οι άνθρωποι θεωρούσαν πως μπορούσαν να επικοινωνήσουν με τα πνεύματα.

Φτάνοντας στο σήμερα, η γιορτή θυμίζει ελάχιστα εκείνη των Κελτών. Κάθε χρόνο τη νύχτα του Halloween, τα παιδιά φοράνε κοστούμια και πηγαίνουν παρέα από πόρτα σε πόρτα, ρωτώντας τους ενοίκους «trick or treat», δηλαδή «φάρσα ή κέρασμα», μαζεύοντας λιχουδιές στο καλαθάκι τους.

Τώρα, λοιπόν, που γνωρίσαμε λίγο καλύτερα το Halloween, αξίζει να ανακαλύψουμε μερικούς διασκεδαστικούς τρόπους για να το γιορτάσουμε με τα παιδιά. Ιδού τέσσερις επιλογές που θα τα ενθουσιάσουν!

Δημιουργούμε τις δικές μας φωτεινές κολοκύθες

Ο Jack O’ Lantern, δηλαδή το πρόσωπο που υπάρχει πάνω στις κολοκύθες του Halloween, έχει καθιερωθεί ως το απόλυτο σύμβολο της συγκεκριμένης γιορτής. Τι καλύτερο μπορεί να κάνει, λοιπόν, κάθε μέλος της οικογένειας, από το να φτιάξει τη δική του φωτεινή κολοκύθα και να στολίσει με αυτή το μπαλκόνι ή την εξώπορτα του σπιτιού; Αφού στρώσουμε μερικά φύλλα εφημερίδας και ακουμπήσουμε πάνω την κολοκύθα, θα κόψουμε κυκλικά το πάνω μέρος (δηλαδή το κοτσάνι) και θα αφαιρέσουμε τους σπόρους και τη σάρκα του λαχανικού. Έπειτα, θα σχηματίσουμε στην επιφάνεια της κολοκύθας ένα πρόσωπο με έναν μαύρο μαρκαδόρο και χρησιμοποιώντας ένα κοπίδι, θα κόψουμε και θα αφαιρέσουμε τα συγκεκριμένα σημεία, δημιουργώντας τα μάτια, τη μύτη και το στόμα. Όταν το φαναράκι μας είναι έτοιμο, θα ανάψουμε ένα κεράκι ρεσό και θα το τοποθετήσουμε στο εσωτερικό της κολοκύθας, κλείνοντας το πάνω μέρος της, με το κοτσάνι που αφαιρέσαμε στην αρχή.

Πρωτότυπες ιδέες για να γιορτάσουμε οικογενειακώς το φετινό Halloween 

Διοργανώνουμε ένα οικογενειακό σπιτικό πάρτι

Φέτος, η ημέρα του Halloween «πέφτει» Σάββατο, γεγονός που μας δίνει τη δυνατότητα να διοργανώσουμε το δικό μας σπιτικό πάρτι! Μπορούμε να αφιερώσουμε το πρωινό μας στη δημιουργία μοναδικών κοστουμιών για όλη την οικογένεια και το βράδυ να τις χαρούμε παρέα, πραγματοποιώντας έναν διαγωνισμό κοστουμιού, βάζοντας δυνατά μουσική, χορεύοντας και παίζοντας παιχνίδια που ταιριάζουν με την ημέρα, όπως το «Σκοτεινό Δωμάτιο». Με μία σύντομη αναζήτηση στο διαδίκτυο, θα ανακαλύψουμε αμέτρητες, πρωτότυπες και εύκολες ιδέες ή θα αντλήσουμε έμπνευση για να σκαρφιστούμε τις δικές μας στολές. Σε κάθε περίπτωση, δεν χρειάζεται να ξοδέψουμε πολλά χρήματα, απλώς να βάλουμε μπρος τη φαντασία και τη δημιουργικότητά μας, χρησιμοποιώντας για τα κοστούμια μας, αντικείμενα που ήδη υπάρχουν στα σπίτια μας.

Διακοσμούμε το σπίτι με χειροποίητα στολίδια

Ο καλύτερος τρόπος για να μπούμε οικογενειακώς στην ατμόσφαιρα της ημέρας, είναι προσαρμόζοντας τον χώρο μας στο ανάλογο γιορτινό ύφος! Με άλλα λόγια, επιστρατεύουμε χαρτιά, κόλλες, ψαλίδια, χρώματα και άλλα υλικά, δημιουργώντας κατασκευές, στολίδια και ζωγραφιές που θα στολίσουν το σαλόνι μας. Μεταμορφώνουμε παλιά γυάλινα βάζα σε φαναράκια που θυμίζουν τον Jack O’ Lantern, φτιάχνουμε νυχτερίδες από χαρτόνι και τις κρεμάμε στα φωτιστικά, στολίζουμε τα παράθυρα με μοναδικές Halloween ζωγραφιές, δημιουργούμε μία πινιάτα που μοιάζει με κολοκύθα και τη γεμίζουμε με λιχουδιές!

Πρωτότυπες ιδέες για να γιορτάσουμε οικογενειακώς το φετινό Halloween 

Πραγματοποιούμε ένα τουρνουά εμπνευσμένο από το Halloween

Υπάρχουν πολλά παιχνίδια τα οποία αποτελούν μία σύγχρονη εκδοχή παλαιότερων εθίμων του Halloween και μπορούν να γίνουν η αφορμή να διοργανώσουμε ένα οικογενειακό Halloween τουρνουά! Ένα από αυτά τα παιχνίδια είναι «τα μήλα που επιπλέουν». Για να το παίξουμε, θα γεμίσουμε μία λεκάνη με νερό και θα ρίξουμε μέσα σε αυτή μερικά μήλα. Έχοντας τα μαλλιά πιασμένα και τα χέρια πίσω από τους αγκώνες, προσπαθούμε να... «αλιεύσουμε» τα μήλα που επιπλέουν στη λεκάνη, χρησιμοποιώντας τα δόντια μας και συγκεντρώνοντας πόντους. Ένα ακόμη παιχνίδι που θα ξετρελάνει τα παιδιά, είναι η «μούμια». Χρησιμοποιώντας ρολά από χαρτί υγείας, προσπαθούμε να καλύψουμε έναν άλλο παίκτη από την κορυφή μέχρι τα νύχια. Ο παίκτης που θα χρειαστεί τον λιγότερο χρόνο, θα είναι και ο νικητής του παιχνιδιού.

Πρωτότυπες ιδέες για να γιορτάσουμε οικογενειακώς το φετινό Halloween 

Τι και αν συνιστά, λοιπόν, μία ξενόφερτη γιορτή; Το Halloween αποτελεί μία ακόμη αφορμή για να έρθουμε πιο κοντά με τα παιδιά μας και να διασκεδάσουμε μαζί τους. Και όπως μπορέσαμε να διαπιστώσουμε, υπάρχουν αρκετές και εύκολες επιλογές για να γιορτάσουμε οικογενειακώς στις 31 Οκτωβρίου!