Οργανώνοντας το φετινό γιορτινό τραπέζι


Οικογένεια
24/11/2020
Πώς θα απολαύσουμε το φετινό, διαφορετικό γιορτινό τραπέζι

Τα φετινά Χριστούγεννα προμηνύονται διαφορετικά από όσα είχαμε βιώσει μέχρι σήμερα, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα τα απολαύσουμε στο έπακρο. Ειδικότερα φέτος, δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν στη ζωή μας και με την έννοια της κοινωνικής αποστασιοποίησης να αποτελεί μέρος της καθημερινότητάς μας, έχουμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ τη θαλπωρή και τη ζεστασιά των Χριστουγέννων. Με άλλα λόγια, δεν βλέπουμε την ώρα να βρεθούμε γύρω από το γιορτινό τραπέζι, μοιράζοντας ευχές για μία νέα χρονιά, γεμάτη υγεία, αγάπη και ευτυχία.

Ακόμη και αν δεν έχουμε τη δυνατότητα να είμαστε όλοι παρόντες σε ένα μεγάλο, γιορτινό τραπέζι, όπως στο παρελθόν, είναι σημαντικό να παραμείνουμε πιστοί στις παραδόσεις και να δώσουμε στο χριστουγεννιάτικo ή το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι, τη λαμπρότητα και τη σημασία που του αναλογεί. Διότι μπορεί φέτος να είμαστε μόνο λίγοι και καλοί στο σπίτι, αλλά ακριβώς επειδή οι εορτασμοί θα πραγματοποιηθούν πιθανότατα σε έναν πολύ στενό, οικογενειακό κύκλο, οφείλουμε να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μας μείνουν αξέχαστοι και κυρίως, στα παιδιά.

Κάνουμε το γιορτινό μενού μία οικογενειακή αποστολή

Μπορεί μέχρι πρότινος το εορταστικό γεύμα να ήταν μία ευθύνη των μεγαλύτερων μελών της οικογένειας, δηλαδή της μαμάς και του μπαμπά, παρόλα αυτά φέτος, θα το αναβαθμίσουμε σε μία... οικογενειακή υπόθεση. Με άλλα λόγια, μπορούμε να ζητήσουμε τη γνώμη των παιδιών για τα πιάτα που θα συμπεριλάβουμε στο γιορτινό τραπέζι και να δημιουργήσουμε ένα εορταστικό μενού που θα ικανοποιεί μικρούς και μεγάλους. Θα «τρυπώσουμε», λοιπόν, οικογενειακώς στην κουζίνα και θα μοιράσουμε τις δουλειές,  ξεκινώντας τους μαγειρικούς πειραματισμούς. Επιπλέον, εφόσον το γεύμα θα πραγματοποιηθεί αποκλειστικά μεταξύ μας, δεν υπάρχει πρόβλημα εάν πειραματιστούμε λίγο παραπάνω και ξεφύγουμε από την πεπατημένη, αρκεί να μην μείνει κανείς δυσαρεστημένος από το τελικό αποτέλεσμα.

Οργανώνοντας το φετινό γιορτινό τραπέζι 

Φτιάχνουμε σπιτικά χριστουγεννιάτικα γλυκά

Εάν μέχρι πέρυσι δεν διαθέταμε τον ελεύθερο χρόνο που απαιτεί η προετοιμασία των συνταγών των χριστουγεννιάτικων γλυκών, με αποτέλεσμα να τα προμηθευόμασταν από τον φούρνο ή το ζαχαροπλαστείο, φέτος που έχουμε επιτέλους τον χρόνο με το μέρος μας, μπορούμε να τολμήσουμε τις σπιτικές συνταγές της γιαγιάς για τη βασιλόπιτα, τους κουραμπιέδες, τα μελομακάρονα και τις δίπλες. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως όλες αυτές οι παραδοσιακές γεύσεις και μυρωδιές θα «πλημμυρίσουν» το σπίτι μας με ζεστασιά και τις καρδιές μας με γιορτινή διάθεση, ενώ συγχρόνως θα μας δώσουν την ευκαιρία να περάσουμε επιπλέον δημιουργικό χρόνο με τα παιδιά στο σπίτι. Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει καλύτερος χριστουγεννιάτικος στολισμός για το σαλόνι μας, από πιατέλες γεμάτες με τα δικά μας σπιτικά δημιουργήματα, τα οποία θα κάνουν ακόμη πιο απολαυστική την εορταστική περίοδο, αλλά και το οικογενειακό, γιορτινό μας τραπέζι.

Φέρνουμε κοντά τα αγαπημένα μας πρόσωπα

Η αλήθεια είναι πως ένα γιορτινό τραπέζι χωρίς τον παππού, τη γιαγιά, τους αγαπημένους μας θείους και θείες, σίγουρα δεν είναι το ίδιο διασκεδαστικό, όμως υπάρχουν τρόποι να τους φέρουμε ακόμη πιο κοντά και να μοιραστούμε έστω και λίγες χριστουγεννιάτικες στιγμές μαζί τους, κρατώντας συγχρόνως τις απαραίτητες αποστάσεις που συνιστούν οι ειδικοί. Ακριβώς για αυτό, καλό θα ήταν να επωφεληθούμε από τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας που μας παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία και μέσω αυτών, να πραγματοποιήσουμε μία ψηφιακή οικογενειακή συνάντηση. Να τους καλέσουμε σε μία βιντεοκλήση για να τους τραγουδήσουμε τα κάλαντα, να τους στείλουμε βίντεο με ευχές και φιλιά και να τους πούμε πως δεν θα παραλείψουμε να υπολογίσουμε ένα κομμάτι και για εκείνους στην κοπή της σπιτικής βασιλόπιτας.

Οργανώνοντας το φετινό γιορτινό τραπέζι 

Τέλος, ας μην ξεχνάμε πως μπορεί τα φετινά Χριστούγεννα να είναι πρωτόγνωρα για όλους, όμως είναι σίγουρο πως θα είναι τα πιο σπιτικά και οικογενειακά που θα έχουμε ζήσει μέχρι σήμερα. Αυτός είναι και ο λόγος που θα ακολουθήσουμε πιστά τις υποδείξεις τον ειδικών, απολαμβάνοντας όσο περισσότερο μπορούμε τις φετινές γιορτές, ενώ συγχρόνως θα προστατεύουμε εμάς και τους κοντινούς μας ανθρώπους.