Οργανώνοντας μια σινεφίλ οικογενειακή βραδιά στο σπίτι


Οικογένεια
17/11/2020
Κινηματογραφικές προτάσεις που συγκινούν μικρούς και μεγάλους

Για πολλούς λόγους, οι στιγμές που περνάμε στο σπίτι παρέα με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, γίνονται όλο και περισσότερες. Έτσι, βρίσκουμε την ευκαιρία να ερχόμαστε και πιο κοντά μεταξύ μας. Μέσα από κοινές δραστηριότητες στις οποίες μπορούν να συμμετέχουν όλα τα μέλη της οικογένειας, μαθαίνουμε παίζοντας και δημιουργούμε όμορφες αναμνήσεις για τα επόμενα χρόνια.

Με άλλα λόγια, τώρα που οι οικογενειακές έξοδοι έχουν περιοριστεί, έχουμε την ευκαιρία να οργανώσουμε μία -ή και περισσότερες- σπιτικές προβολές κλασικών ταινιών, στο σαλόνι του σπιτιού μας. Αφού δημιουργήσουμε την ανάλογη ατμόσφαιρα στον χώρο και πάρουμε θέση ο ένας πλάι στον άλλο, επιλέγουμε μία από τις τρεις κινηματογραφικές προτάσεις που ακολουθούν και τις οποίες, το πιθανότερο είναι ότι, θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι!

 «Τα μυαλά που κουβαλάς» (Inside out)

Μπορεί να μην έχει περάσει ούτε μία δεκαετία από όταν κυκλοφόρησε η ταινία κινουμένων σχεδίων «Τα μυαλά που κουβαλάς», όμως η μεγάλη ανταπόκριση που εισέπραξε από το κοινό, πιθανότατα θα τη συμπεριλάβει σε βάθος χρόνου στην κατηγορία των κλασικών παιδικών ταινιών. Το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας εκτυλίσσεται μέσα στο μυαλό της Ράιλι και έχει ως πρωταγωνιστές τα συναισθήματα της ίδιας της πρωταγωνίστριας. Η Χαρά, ο Φόβος, ο Θυμός, η Αηδία και η Θλίψη βρίσκονται στο κέντρο ελέγχου του μυαλού της και προσπαθούν να διαχειριστούν το γεγονός πως εκείνη και η οικογένειά της μετακόμισαν από τη Μινεσότα στο Σαν Φρανσίσκο. Πρόκειται για ένα συναρπαστικό ταξίδι στον ανθρώπινο ψυχισμό, που έχει πολλά να διδάξει, όχι μόνο στα παιδιά αλλά και σε εμάς τους μεγαλύτερους.

Οργανώνοντας μια σινεφίλ οικογενειακή βράδια στο σπίτι 

«Ε.Τ. ο Εξωγήινος» (E.T. the Extra-Terrestrial)

Τι κι αν έχουν συμπληρωθεί 38 χρόνια από την κυκλοφορία του στους κινηματογράφους; Η εισπρακτική επιτυχία του Στίβεν Σπίλμπεργκ, «Ε.Τ. ο Εξωγήινος», παραμένει ακόμη και σήμερα το ίδιο επίκαιρη και συγκινητική. Πρόκειται για μία τρυφερή περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας, που συστήνει στα μικρά μας έννοιες όπως η αποδοχή και η διαφορετικότητα. Πιο συγκεκριμένα, η ταινία αφηγείται τη δυνατή φιλία που δημιουργείται ανάμεσα στον δεκάχρονο Έλιοτ και τον εξωγήινο Ε.Τ., όταν ο τελευταίος βρίσκεται ολομόχανος και απροστάτευτος στον πλανήτη μας, με τις αρχές να αναζητούν τα ίχνη του. Αφού καταφέρνει να κερδίσει την εμπιστοσύνη του Έλιοτ και της οικογένειάς του, με τη βοήθειά τους αρχίζει να σκαρώνει το σχέδιο του, για να επιστρέψει πίσω στο σπίτι του.

«Toy Story»

Εάν τα μικρά μας είναι άνω των πέντε ετών, τότε έχει έρθει η ώρα να τα εισάγουμε στον φανταστικό κόσμο των παιχνιδιών, πραγματοποιώντας έναν σπιτικό μαραθώνιο με τις ταινίες «Toy Story»! Ξεκινώντας από το 1995, όταν και ο σερίφης Γούντι γνωρίστηκε με τον Μπαζ τον «αστροφύλακα» στο δωμάτιο του μικρού Άντι, μέχρι τη στιγμή που χρόνια μετά, ο ενήλικας πλέον Άντι τους χάρισε διστακτικά, μαζί με άλλα παιχνίδια, στη μικρή Μπόνι. Αυτό που κάνει ξεχωριστό και διαχρονικό το «Toy Story», είναι πως όσες φορές και αν το δούμε σε επανάληψη, πάντα έχει κάτι καινούργιο να μας πει. Μέσα από τις απρόβλεπτες περιπέτειες του Γούντι, του Μπαζ, του κύριου και της κυρίας Πατάτα, του Ρεξ και του Σούστα, τα παιδιά μαθαίνουν ότι έχοντας στο πλάι τους καλούς φίλους, θα μπορέσουν να υπερνικήσουν κάθε εμπόδιο και να φτάσουν στο... άπειρο κι ακόμη παραπέρα!

Οργανώνοντας μια σινεφίλ οικογενειακή βράδια στο σπίτι 

Κλείνοντας, ας μην ξεχνάμε πως υπάρχουν μικρές λεπτομέρειες που μπορούν να «απογειώσουν» την οικογενειακή μας βραδιά. Ακριβώς για αυτό, ψήνουμε σπιτικό ποπ κορν, ετοιμάζουμε αλμυρά και γλυκά σνακ, γευστικά ροφήματα και καθόμαστε αναπαυτικά στον καναπέ, για να απολαύσουμε οικογενειακώς μία άκρως κινηματογραφική εμπειρία!