Ιδανικοί προορισμοί για οικογενειακές καλοκαιρινές αποδράσεις


Οικογένεια
1/06/2022

Καλοκαίρι σημαίνει διακοπές και ξέγνοιαστες στιγμές δίπλα στη θάλασσα, με τα παιδιά να απολαμβάνουν το παιχνίδι και τους γονείς να χαλαρώνουν, δημιουργώντας νέες στιγμές και εμπειρίες, που θα αναπολούν για χρόνια. Ποιος είναι, ωστόσο, ο «οδηγός» των πιο ανέμελων καλοκαιρινών, οικογενειακών αποδράσεων;

Ομολογουμένως, προτεραιότητα στη λίστα των προορισμών που θα «πέσουν» στο τραπέζι των συζητήσεων για το φετινό καλοκαίρι, είναι η ξεκούραση, η οποία είναι αποτέλεσμα της σωστής οργάνωσης, που θα μετατρέψει το μέρος που θα επισκεφτούμε, στον ιδανικό προορισμό. Διότι μπορεί οι κατάλευκες αμμουδιές, τα σμαραγδένια νερά και τα πλακόστρωτα σοκάκια να αποτελούν σημαντικά δέλεαρ για τις καλοκαιρινές μας αποδράσεις, όμως αυτό που σίγουρα δεν διαπραγματευόμαστε είναι η ηρεμία και η ξεκούραση που ψάχνουμε σε κάθε προορισμό και θα μας βοηθήσουν να ξεχάσουμε για λίγο τους γρήγορους ρυθμούς της πόλης.

Ιδού, λοιπόν, μερικοί καλοκαιρινοί προορισμοί που ενδείκνυνται για οικογενειακές αποδράσεις, είτε αποφασίσουμε να ταξιδέψουμε με το όχημά μας είτε προτιμούμε το πλοίο. Το σίγουρο είναι πως το φετινό καλοκαίρι το περιμέναμε καιρό, διότι θα είναι το πιο ανέμελο των τελευταίων δύο ετών. 

Ατελείωτο παιχνίδι στις παραλίες της Εύβοιας

Γνωρίζουμε καλά πως η «συνταγή» της επιτυχίας για τις πιο αναπάντεχες καλοκαιρινές οικογενειακές αποδράσεις, βρίσκεται στο τρίπτυχο: Καταγάλανα νερά, νόστιμα φαγητά και εύκολη πρόσβαση. Ποιος άλλος προορισμός θα μπορούσε να έχει όλα τα παραπάνω, αν όχι η Εύβοια, το δεύτερο μεγαλύτερο νησί της χώρας μας, που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την πρωτεύουσα και διαθέτει πολυάριθμα αξιοθέατα, όπως όμορφες παραλίες, ενώ ενδείκνυται και για πολλές φυσιολατρικές δραστηριότητες; Μπορεί φέτος, για ακόμη μία χρονιά, τα νησιά να «βουλιάξουν» από τους πολυάριθμους τουρίστες, ωστόσο, αρκετοί θα επιλέξουν για τις διακοπές ή τις καλοκαιρινές τους βουτιές, μέρη που συνδυάζουν βουνό και θάλασσα και κυρίως, που δεν απαιτούν το ταξίδι με πλοίο για την προσέγγισή τους, όπως η Εύβοια. Είτε επιλέξουμε την παραλία Ελληνικά και Ροβιές στη Βόρεια Εύβοια, είτε τον Χερόμυλο και τη Βαλοπούλα στην Κεντρική Εύβοια, στην Εύβοια θα απολαύσουμε οικογενειακώς στιγμές χαλάρωσης, μακριά από την πολυκοσμία.

Παραλία στην Εύβοια

Οικογενειακές διακοπές στη Νάξο

H Νάξος είναι πόλος έλξης τουριστών, τόσο λόγω της ιστορίας και του πολιτισμού της, όσο και για τα κρυστάλλινα, γαλαζοπράσινα νερά της και τα γραφικά χωριά της, τα οποία αναμφισβήτητα αποτελούν το απόλυτο συγκριτικό πλεονέκτημα του νησιού, ειδικά για όσους από εμάς θέλουμε να απολαύσουμε ήρεμες, οικογενειακές διακοπές. Πρόκειται για ένα νησί που -χωρίς δεύτερη σκέψη- είναι για όλους, χάρη στη μαγευτική ακτογραμμή του, η οποία προσφέρει πολλές και διαφορετικές επιλογές. Στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, θα βρούμε από οργανωμένες παραλίες με ομπρέλες, μέχρι πιο απόμερες και ερημικές παραλίες. Άγιος Γεώργιος, Άγιος Προκόπιος, Αγία Άννα, Μικρή Βίγλα και Πλάκα είναι μόνο μερικές από τις ακρογιαλιές που «υπόσχονται» να μετατρέψουν το παιχνίδι σε απόλαυση για μικρούς και μεγάλους. Από την άλλη πλευρά, αν αναζητάμε και την ιστορία σε κάθε τόπο που επισκεπτόμαστε, τότε τα αξιοθέατα της Νάξου θα κερδίσουν ολόκληρη την οικογένεια, μιας και πρόκειται για ένα νησί με πλούσια ιστορία και μοναδική πολιτιστική αξία. Όσο για το φαγητό που θα απολαύσουμε στη Νάξο, δεν είναι τυχαίο πως το νησί θεωρείται ένας κορυφαίος γαστρονομικός προορισμός, χάρη στις ντόπιες πρώτες ύλες που αποτελούν τη βάση πολλών, νόστιμων πιάτων.

Νάξος

Γιατί σαν τη Χαλκιδική, δεν έχει

Τελικά η έκφραση «σαν τη Χαλκιδική, δεν έχει», δεν είναι τυχαία, μιας και είναι ένα μέρος που μας γοητεύει με την πρώτη ματιά και σίγουρα θα θέλουμε να επισκεφτούμε ξανά. Οποιαδήποτε εποχή του χρόνου και εάν βρεθούμε εκεί, οι σμαραγδένιες παραλίες, το πεντανόστιμο φαγητό και τα τοπία της, θα μας μαγνητίσουν. Μήπως, φέτος το καλοκαίρι, είναι η ευκαιρία μας να εξερευνήσουμε τη Χαλκιδική μαζί με τα παιδιά; Η Χαλκιδική είναι πάντοτε μία καλή ιδέα για ταξίδι, εάν θέλει κάποιος να αποδράσει από τους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας και να ζήσει έστω και για λίγα 24ωρα σε χαλαρούς και ανέμελους ρυθμούς. Και αξίζει να την επιλέξουμε, διότι μας δίνει τη δυνατότητα να επισκεφτούμε πολλά και διάφορα μέρη και παραλίες με το αυτοκίνητό μας, γεμίζοντας έτσι εύκολα το πρόγραμμά μας και βιώνοντας περισσότερες εμπειρίες, που θα γίνουν οι μελλοντικές, οικογενειακές μας αναμνήσεις.

Παραλία στη Χαλκιδική

Οάσεις παιχνιδιού στην όμορφη Λευκάδα

Για εμάς που ενώ θέλουμε να βρεθούμε σε κάποιο από τα όμορφα νησιά της χώρας μας, την ίδια ώρα δεν μας δελεάζει το πολύωρο ταξίδι με το πλοίο, υπάρχει η ιδανική λύση. Ποια είναι αυτή; Μα φυσικά η Λευκάδα, ένα νησί που μπορούμε να επισκεφτούμε εύκολα και άνετα με το αυτοκίνητό μας. Πρόκειται για ένα νησί, το οποίο αποτελεί ιδανικό προορισμό για ολόκληρη την οικογένεια, χάρη στους ατελείωτους περιπάτους που θα κάνουμε περιπλανώμενοι στα καλντερίμια της πόλης, τα μικρά λιθόστρωτα δρομάκια, αλλά και τις πλατείες, όπου τα παιδιά μπορούν να παίξουν. Συγχρόνως, είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως η Λευκάδα διαθέτει αρκετές δημόσιες παιδικές χαρές, για την ψυχαγωγία των μικρών επισκεπτών, με τις δημοφιλέστερες να είναι αυτές στη μαρίνα και την πλατεία Λάκη Σάντα. Στα θετικά του νησιού, βεβαίως, συγκαταλέγονται και τα ιδανικά μέρη για οικογενειακές βουτιές, όπως οι παραλίες της Λυγιάς, της Νικιάνας, του Νυδριού και της Βασιλικής.

Παραλία στη Λευκάδα

Ηρεμία και βουτιές στην Καλαμάτα

Μία βόλτα προς την Πελοπόννησο και συγκεκριμένα την Καλαμάτα, αρκεί για να κατανοήσουμε το γιατί αποτελεί έναν δημοφιλή προορισμό για οικογενειακές διακοπές κάθε εποχή, αλλά κυρίως το καλοκαίρι. Οι δραστηριότητες στην Καλαμάτα δεν σταματούν ποτέ. Για τις οικογένειες που λατρεύουν τις βουτιές από το πρωί μέχρι το βράδυ, η παραλία της Καλαμάτας σφύζει από ζωντάνια. Από την Καλαμάτα μπορούμε να οργανώσουμε, επίσης, αποδράσεις σε πολλές ιδιαίτερες περιοχές και παραλίες της Μεσσηνίας, όπως την παραλία της Βοϊδοκοιλιάς, το μαγευτικό Πολυλίμνιο, την Καρδαμύλη, την Κορώνη, τη Φοινικούντα, την Πύλο και τη Μεθώνη.

Παραλία Καλαμάτας

O Πόρος είναι μία «ανάσα» ελευθερίας δίπλα από την Αθήνα

Ο Πόρος βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα και είναι ένα από τα πιο πράσινα νησιά του Σαρωνικού. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλές οικογένειες προτιμούν το συγκεκριμένο νησί για διακοπές, μιας και απέχει από το λιμάνι του Πειραιά περίπου 1 ώρα με ταχύπλοο και 2,5 ώρες με το συμβατικό πλοίο. Μάλιστα, στον Πόρο μπορούμε να ταξιδέψουμε και οδικώς, πηγαίνοντας μέχρι τον γειτονικό Γαλατά και στη συνέχεια, να πάρουμε το φέρι μποτ που αναχωρεί ανά μισή ώρα και θα μας οδηγήσει μέσα σε πέντε λεπτά στο νησί. Ονειρεύεσαι και εσύ βόλτες ανάμεσα στα πεύκα και βουτιές σε καταγάλανα νερά, μαζί με όλα τα μέλη της οικογένειας; Δεν χρειάζεται δεύτερη σκέψη, μιας και -παρά το μικρό του μέγεθος- ο Πόρος διαθέτει αρκετές και εύκολα προσβάσιμες παραλίες, οι περισσότερες από τις οποίες βρίσκονται κατά μήκος της νότιας και δυτικής ακτής της Καλαυρίας και είναι οργανωμένες. Αναμφίβολα, η πυκνή βλάστηση που φτάνει μέχρι τη θάλασσα και προσφέρει φυσική σκιά στους παραθεριστές, αποτελεί ιδανική λύση για όσους θέλουν να μένουν με τις ώρες στη θάλασσα.

Πόρος

Για εμάς που αναζητάμε τον ιδανικό προορισμό για τις φετινές μας διακοπές μαζί με τα παιδιά, οι παραπάνω προορισμοί, αναμφίβολα, καλύπτουν όλες τις ανάγκες, καθώς χαρίζουν σε κάθε επισκέπτη αυτό που ψάχνει: Στιγμές ευτυχίας, χαλάρωσης και ανεμελιάς με την οικογένειά του. Σε κάθε περίπτωση, είτε αποφασίσουμε να ταξιδέψουμε με το όχημά μας, είτε θέλουμε να μπούμε στο πλοίο και να γνωρίσουμε οικογενειακώς κάποιο νησί, η καλοκαιρινή μας διάθεση είναι εκείνη που θα δώσει το «έναυσμα» για ανεπανάληπτες καλοκαιρινές στιγμές, συντροφιά με τους πιο δικούς μας ανθρώπους.