Η σημασία της φιλίας για τη ζωή μας


Οικογένεια
1/07/2021

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η Παγκόσμια Ημέρα Φιλίας γιορτάζεται στις 30 Ιουλίου. Πρόκειται για μία γιορτή η οποία καθιερώθηκε έπειτα από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το 2011 και σκοπός της είναι να μας υπενθυμίσει ότι η φιλία είναι ο ισχυρός δεσμός που «γεφυρώνει» τις διαφορές μεταξύ λαών, χωρών, πολιτισμών και ατόμων, προωθώντας έτσι την εγκαθίδρυση της ειρήνης σε όλη την υφήλιο.

Από την άλλη πλευρά βέβαια, η Παγκόσμια Ημέρα Φιλίας είναι και μία εξαιρετική αφορμή για να γιορτάσουμε παρέα με τους ανθρώπους που έχουν μία ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας, δηλαδή τους φίλους μας, τους συνοδοιπόρους μας στο συναρπαστικό «ταξίδι» της ζωής. Ωστόσο, πόσο σίγουροι είμαστε πως όλοι οι φίλοι μας έχουν τον ίδιο ρόλο στη ζωή μας; Μήπως υπάρχουν κάποιοι που είναι περισσότερο φίλοι μας από κάποιους άλλους;

Σε αυτές τις ερωτήσεις έχει απαντήσει αιώνες πριν ο Έλληνας φιλόσοφος Αριστοτέλης, ο οποίος μέσα από το έργο του «Ηθικά Νικομάχεια», προσπάθησε να εξηγήσει την πολύπλοκη έννοια της φιλίας, χωρίζοντάς τη σε τρία διαφορετικά είδη.

Ποια είναι τα τρία είδη φιλίας σύμφωνα με τον Αριστοτέλη

Σύμφωνα με τον αρχαίο Έλληνα φιλόσοφο, η φιλία είναι ένα γνώρισμα άρρηκτα συνδεδεμένο με την έννοια της αρετής και απολύτως απαραίτητο για τη ζωή ενός ανθρώπου. Κατά τον Αριστοτέλη, λοιπόν, τρία είναι τα πιο κοινά είδη φιλίας. Το πρώτο είναι η φιλία της ωφελιμότητας, η οποία βασίζεται σε αληθινά συναισθήματα, αλλά στα οφέλη που λαμβάνουν δύο φίλοι μέσα από τη σχέση που έχουν αναπτύξει.

Το δεύτερο είδος φιλίας που συναντάται εξίσου συχνά και ειδικότερα ανάμεσα στους νέους, είναι η φιλία της ευχαρίστησης. Πρόκειται για μία φιλία που αναπτύσσεται ανάμεσα σε ανθρώπους που παρακολουθούν από κοινού μία δραστηριότητα -για παράδειγμα πηγαίνουν μαζί σχολείο ή πανεπιστήμιο- και η οποία τελειώνει, όταν χαθεί ο συνδετικός κρίκος, δηλαδή το κοινό ενδιαφέρον που τους κρατάει κοντά.

Το τρίτο είδος φιλίας είναι και το πιο σπουδαίο, σύμφωνα με τον Αριστοτέλη. Αφορά στη φιλία της αρετής, στην οποία οι άνθρωποι μοιράζονται τα ίδια ιδανικά, βασίζουν τη σχέση τους στην αμοιβαία καλοσύνη, την εμπιστοσύνη και την αφοσίωση. Μέσα από μία φιλία αρετής, οι άνθρωποι στηρίζουν έμπρακτα και γνωρίζουν σε βάθος ο ένας τον άλλο, δημιουργώντας μία δυνατή σχέση που πληροί τα κριτήρια για να κρατήσει μία ολόκληρη ζωή.

Πώς και γιατί να γιορτάσουμε την Παγκόσμια Ημέρα Φιλίας

Λαμβάνοντας υπόψη μας τη θέση του Αριστοτέλη, σίγουρα αισθανόμαστε μεγάλη ανακούφιση που έχουμε καταφέρει να συγκεντρώσουμε γύρω μας ανθρώπους, οι οποίοι αξίζουν πραγματικά μία θέση στη ζωή μας και μας συνδέει μαζί τους μία φιλία αρετής. Ακριβώς για αυτό, είναι σημαντικό να αξιοποιήσουμε την Παγκόσμια Ημέρα Φιλίας, για να αφιερώσουμε χρόνο σε εκείνους και να περάσουμε μαζί τους ξέγνοιαστες στιγμές.

Τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε, λοιπόν, από το να διαθέσουμε τον κήπο, τη βεράντα ή το μπαλκόνι μας, ώστε να οργανώσουμε ένα σπιτικό μπάρμπεκιου, το οποίο θα μας φέρει ξανά όλους μαζί γύρω από το ίδιο τραπέζι; Εναλλακτικά, μπορούμε να περάσουμε την ημέρα μας σε κάποιον παραθαλάσσιο προορισμό λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη, όπου θα απολαύσουμε βουτιές στη θάλασσα, στιγμές χαλάρωσης και ατελείωτες συζητήσεις κάτω από την ομπρέλα.

Ειδικότερα έπειτα από τη δύσκολη περίοδο που αφήσαμε πίσω μας, είναι σημαντικό να επωφεληθούμε από την Παγκόσμια Ημέρα Φιλίας και να αναζητήσουμε τις περιστάσεις εκείνες που θα μας φέρουν ξανά κοντά με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, απολαμβάνοντας κοινό χρόνο και όμορφες στιγμές, οι οποίες θα εξελιχθούν στις μελλοντικές μας αναμνήσεις.

Παρέα φίλων που τσουγκρίζουν

Σε κάθε περίπτωση, όπως και αν αποφασίσουμε να γιορτάσουμε τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Φιλίας, αυτό που έχει σημασία είναι το πρόγραμμά μας να περιλαμβάνει λίγους και καλούς φίλους, δηλαδή τους ανθρώπους με τους οποίους σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, μοιραζόμαστε μία αληθινή φιλία που χαρακτηρίζεται από ανιδιοτέλεια και η οποία διαθέτει τις βάσεις για να αντέξει στο πέρασμα του χρόνου.