Δραστηριότητες για να απασχολήσουμε τα παιδιά μετά το διάβασμα


Οικογένεια
4/11/2021

Συχνά, εμείς οι γονείς, αισθανόμαστε πως η φαντασία μας σε ό,τι αφορά στις ιδέες για νέα παιχνίδια με τα παιδιά στο σπίτι, έχει φτάσει σε ένα τέλμα. Αναρωτιόμαστε τι άλλο μπορούμε να σκαρφιστούμε, ούτως ώστε να μην στραφεί η προσοχή των μικρών μας στην τηλεόραση, τα κινητά ή τα smartphones, που υπάρχουν παντού γύρω τους. Δεν είναι λίγες οι φορές δε, που αν ένα παιδί έχει να επιλέξει ανάμεσα στην αγαπημένη του παιδική σειρά και την κουβέντα με τους γονείς, οι τελευταίοι έρχονται σε δεύτερη μοίρα.

Σίγουρα, δεν υπάρχει κάποιος μαγικός τρόπος να κερδίσουμε το «στοίχημα», ειδικά στην εποχή της ψηφιακής τεχνολογίας που διανύουμε, όπου τα παιδιά μας είναι περισσότερο εξοικειωμένα από εμάς, με πολλές συσκευές τεχνολογίας που υπάρχουν στο σπίτι. Ωστόσο, όσο και αν η οθόνη τα «μαγνητίζει» κατά τη διάρκεια του ελεύθερου χρόνου τους και μετά από το πέρας των καθημερινών υποχρεώσεών τους, υπάρχουν δραστηριότητες για να περάσουμε πιο ωφέλιμα και δημιουργικά τον χρόνο μας μαζί τους, χωρίς να στραφούμε στην τεχνολογία.

Μαθήματα τέλος και ώρα για κηπουρική

Είτε έχουμε μπαλκόνι ή κήπο, είτε αγαπάμε τα φυτά εσωτερικού χώρου, γνωρίζουμε πως λίγο πράσινο, αλλάζει προς το καλύτερο την αισθητική ενός σπιτιού, αλλά και την ψυχολογία μας. Ο κήπος δε αποτελεί για τα παιδιά, ένα ανεξερεύνητο τοπίο γεμάτο προκλήσεις, που τους τραβά το ενδιαφέρον, συμβάλλοντας παράλληλα στην ανάπτυξη πολλών δεξιοτήτων τους. Μπαίνοντας στη διαδικασία της περιποίησης του κήπου και της καλλιέργειας των φυτών, λοιπόν, ένα παιδί ενισχύει το αίσθημα της υπευθυνότητας αλλά και την αυτοεκτίμησή του, εξελίσσοντας παράλληλα τη δημιουργικότητά του και γνωρίζοντας καλύτερα την αξία της ομαδικότητας. Δεν θα μπορούσαμε φυσικά, να μην συμπεριλάβουμε στα οφέλη της κηπουρικής και την εξοικείωση των παιδιών με το περιβάλλον, το οποίο μαθαίνουν να σέβονται και να φροντίζουν.

Παιδάκι ποτίζει λουλούδια

Συστήνουμε στους μικρούς μας σεφ τη μαγεία της μαγειρικής

Δεν είναι λίγες οι φορές κατά τη διάρκεια μίας κουραστικής ημέρας, που αισθανόμαστε ότι το μαγείρεμα σε συνδυασμό με τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών, δεν είναι και η πιο εύκολη συνθήκη. Τι θα λέγατε όμως αν μπορούσαμε να συνδυάσουμε αυτά τα δύο και να πετύχουμε το τέλειο αποτέλεσμα; Όλο και περισσότερες έρευνες εστιάζουν στα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει ένα παιδί, συμμετέχοντας ενεργά στην προετοιμασία του οικογενειακού γεύματος. Άλλωστε, η μαγειρική παρέα με τα παιδιά δεν αποτελεί μόνο μία από τις καλύτερες και πιο δημιουργικές εμπειρίες, αλλά παράλληλα είναι και ένα πολύ καλό μάθημα για τα ευεργετικά οφέλη της υγιεινής διατροφής στη ζωή μας. Αυτή την εβδομάδα, λοιπόν, ας δοκιμάσουμε να φορέσουμε τις ποδιές μας και να απολαύσουμε την προετοιμασία του πιο νόστιμου γεύματος, παρέα με τους μικρούς μας μάγειρες.

Οργανώνουμε το πιο ευφάνταστο σόου μόδας στο σπίτι

Έπειτα από μία έντονη και απαιτητική ημέρα, συχνά αισθανόμαστε πως οι αντοχές μας δεν είναι αρκετές για ατελείωτο παιχνίδι με τα παιδιά, όμως υπάρχει λύση για να περάσουμε χρόνο μαζί τους, χωρίς να κουραστούμε περισσότερο. Πώς θα τα καταφέρουμε; Μετατρέποντας το παιδικό δωμάτιο σε ατελιέ μόδας, σαλόνι ομορφιάς ή ντεφιλέ. Μπορεί μέχρι σήμερα να πιστεύαμε ότι αυτή η δραστηριότητα θα ενθουσίαζε μόνο τις μικρές «πριγκίπισσες» του σπιτιού, αλλά είτε έχουμε αγόρι, είτε κορίτσι, η ιδέα του να μεταμορφωθεί το παιδί και να παίξει με χρώματα, ρούχα και υφάσματα, εκφράζοντας έτσι την προσωπικότητα και τη δημιουργική του πλευρά, θα το ενθουσιάσει. Εμείς, το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε, είναι να… βαθμολογήσουμε την πιο ευφάνταστη μεταμόρφωση της ημέρας.

Κοριτσάκι κρατάει μπουφάν

Μπορεί κάποιες φορές να νιώθουμε πως οι ηλεκτρονικές συσκευές και τα gadgets στο σπίτι μας, αποτελούν τις μοναδικές εύκολες επιλογές για τη διασκέδαση των παιδιών μας, ωστόσο, τα χαμόγελα που θα δούμε στα πρόσωπά τους, έπειτα από τον ποιοτικό και δημιουργικό χρόνο που θα περάσουμε μαζί τους, θα μας ανταμείψουν και θα προσφέρουν τόσο σε εμάς, όσο και σε εκείνα, οικογενειακές στιγμές που θα αποτελέσουν τις βάσεις για τις πιο όμορφες αναμνήσεις μας.