Διασκεδάζοντας με τα παιδιά μας στο σπίτι τις γιορτές


Οικογένεια
1/12/2020
Το εορταστικό πρόγραμμα που θα κρατήσει ανεβασμένη τη διάθεση των μικρών μας

Εάν υπάρχει μία περίοδος για την οποία ανυπομονούν μικροί και μεγάλοι κάθε χρόνο, αυτή είναι δίχως αμφιβολία η περίοδος των Χριστουγέννων! Μπορεί οι πρωτόγνωρες συνθήκες που επικρατούν φέτος, να προμηνύουν πως οι φετινές γιορτές θα είναι πολύ διαφορετικές από τις προηγούμενες, ωστόσο, αυτό δεν μας εμποδίζει από το να γιορτάσουμε σπιτικά και οικογενειακά, απολαμβάνοντας συγχρόνως την παρέα των παιδιών μας.

Ωστόσο, επειδή τα παιδιά έχουν περάσει ήδη αρκετό χρόνο στο σπίτι, είναι εξαιρετικά πιθανό να βαρεθούν, πολύ πριν την αλλαγή του χρόνου. Ακριβώς για αυτό, είναι σημαντικό να διαμορφώσουμε ένα εορταστικό πρόγραμμα γεμάτο από διασκεδαστικές δραστηριότητες, με τις οποίες όχι μόνο θα κρατήσουμε αμείωτο το ενδιαφέρον των παιδιών, αλλά θα διατηρήσουμε και τη διάθεσή τους «ανεβασμένη». Παρακάτω, λοιπόν, έχουμε συγκεντρώσει μερικές ιδέες που μπορούμε να πραγματοποιήσουμε με τα μικρά μας στο σπίτι και οι οποίες υπόσχονται πως και τα φετινά Χριστούγεννα, θα μας μείνουν αξέχαστα.

Ξεκινάμε την ημέρα με ένα οικογενειακό και «πλούσιο» πρωινό

Σύμφωνα με μία λαϊκή ρήση, «η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται» και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να καλωσορίσουμε μία νέα ημέρα, από το να απολαύσουμε οικογενειακώς ένα «πλούσιο» πρωινό. Ειδικότερα την παρούσα περίοδο, που έχουμε περισσότερο ελεύθερο χρόνο, μπορούμε να αφιερώνουμε λίγη παραπάνω ώρα στην προετοιμασία του πρώτου γεύματος της ημέρας, ζητώντας συγχρόνως τη βοήθεια, αλλά και τη γνώμη των μικρών μας για τα πιάτα που θα συμπεριλάβουμε στο τραπέζι. Έτσι, όχι μόνο θα κάνουμε τα παιδιά να νιώσουν πιο χρήσιμα, αλλά θα μας δοθεί η ευκαιρία να τους εξηγήσουμε και την πολύτιμη αξία των θρεπτικών διατροφικών επίλογων στη ζωή μας.

Διασκεδάζοντας με τα παιδιά μας στο σπίτι τις γιορτές  

Τα μεσημέρια ανακαλύπτουμε χριστουγεννιάτικα έθιμα άλλων πολιτισμών

Μιας και τα φετινά Χριστούγεννα είναι κάπως διαφορετικά, γιατί να μην τα γιορτάσουμε και διαφορετικά; Με μία σύντομη αναζήτηση στο διαδίκτυο, μπορούμε να ανακαλύψουμε Χριστουγεννιάτικα έθιμα μακρινών πολιτισμών, όπως την πρωτοχρονιάτικη πινιάτα των Μεξικανών, τη συνήθεια των Φινλανδών να αφήνουν στον κήπο τους σπόρους και καρπούς για τα πουλιά ή το παραδοσιακό στεφάνι που δημιουργούν οι Αυστριακοί από κλαδιά έλατου. Όλα τα παραπάνω είναι μόνο μερικές ιδέες που αξίζει να πραγματοποιήσουμε με τα μικρά μας τα μεσημέρια των γιορτών και οι οποίες θα δώσουν μία εναλλακτική «νότα» στα φετινά Χριστούγεννα.

 Διασκεδάζοντας με τα παιδιά μας στο σπίτι τις γιορτές

Περνάμε τα απογεύματα κάνοντας σπιτικές προπονήσεις

Την περίοδο που διανύουμε, ο καιρός και οι συνθήκες στη ζωή μας δεν ενδείκνυνται για βόλτες στο χειμερινό τοπίο, με αποτέλεσμα ο τρόπος ζωής μας να γίνεται αρκετά καθιστικός. Μπορούμε, λοιπόν, να επενδύσουμε τον χρόνο που περνάμε στο σπίτι, απολαμβάνοντας μία απογευματινή προπόνηση εντός, που θα κρατήσει μικρούς και μεγάλους σε φόρμα, εν μέσω γιορτών! Στο διαδίκτυο υπάρχουν αμέτρητα διαθέσιμα μαθήματα από έμπειρους δασκάλους, για όποια μορφή άσκησης μας ενδιαφέρει, ακόμη και ειδικά σχεδιασμένα προγράμματα γυμναστικής για γονείς και παιδιά. Όπως και να έχει, μπορούμε πάντα να βάλουμε μία ξεσηκωτική λίστα από χριστουγεννιάτικα τραγούδια και απλώς να χορέψουμε οικογενειακώς στον ρυθμό τους.

Τα βράδια μετατρέπουμε το σαλόνι μας σε σινεμά

Σε περίπτωση που θέλουμε να δώσουμε στις οικογενειακές βραδιές των Χριστουγέννων τη «μαγεία» που τους αναλογεί, το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε, είναι να μετατρέψουμε το σαλόνι μας σε ένα «σπιτικό» σινεμά, απολαμβάνοντας μερικές από τις πιο τρυφερές χριστουγεννιάτικες ιστορίες του παγκόσμιου κινηματογράφου. Η αλήθεια είναι πως η γκάμα είναι τεράστια και η επιλογή δύσκολη, όμως μπορούμε να συγκεντρώσουμε μία λίστα με τις δέκα γιορτινές ταινίες που μας ενδιαφέρουν περισσότερο, να σημειώσουμε την καθεμιά από αυτές σε ένα χαρτάκι, να βάλουμε τα χαρτάκια σε ένα δοχείο και πραγματοποιώντας κάθε βράδυ μία κλήρωση, να παρακολουθούμε την αντίστοιχη ταινία.

Διασκεδάζοντας με τα παιδιά μας στο σπίτι τις γιορτές

Όποια από τις παραπάνω συμβουλές και αν ακολουθήσουμε, σημασία έχει να λάβουμε πρώτα υπόψη μας τις επιθυμίες των παιδιών και να διαμορφώσουμε από κοινού με τα μικρά μας ένα πρόγραμμα για τις γιορτές των Χριστουγέννων, το οποίο θα ικανοποιεί όλη την οικογένεια.