Δημιουργούμε μαζί με τα παιδιά χειροποίητες πασχαλινές λαμπάδες


Οικογένεια
1/04/2021

Τα παιδιά ανυπομονούν κάθε χρόνο για τις διακοπές του Πάσχα και όχι άδικα. Με τα σχολεία να είναι κλειστά, έχουν την ευκαιρία να χαρούν ατελείωτο παιχνίδι, ξεκούραση και φυσικά, τη δική μας συντροφιά. Ωστόσο, επειδή τους τελευταίους μήνες έχουν περάσει αρκετό χρόνο στο σπίτι, είναι πολλές οι στιγμές που παραπονιούνται πως βαριούνται και δεν έχουν κάτι ενδιαφέρον να κάνουν. Καλό θα ήταν, λοιπόν, να έχουμε πάντα μία διασκεδαστική εναλλακτική στο μυαλό μας, για να δώσουμε στα παιδιά έμπνευση και κίνητρο, ώστε να αξιοποιήσουν δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους και συνεπώς, να «ανεβάσουν» τη διάθεσή τους.

Μία από αυτές τις εναλλακτικές προτάσεις, είναι το να δημιουργήσουμε μαζί με τα μικρά μας χειροποίητες πασχαλινές λαμπάδες για κάθε μέλος της οικογένειας, αφού έτσι, όχι μόνο θα εξασκήσουμε τη δημιουργικότητά μας, αλλά θα φτιάξουμε και ένα μοναδικό γιορτινό δώρο για τα αγαπημένα μας πρόσωπα! Πριν ξεκινήσουμε, λοιπόν, την προετοιμασία, το πρώτο πράγμα που θα χρειαστεί να κάνουμε, είναι να δημιουργήσουμε έναν χώρο στο σαλόνι μας, ο οποίος θα λειτουργήσει προσωρινά ως το εργαστήριό μας και εκεί, να συγκεντρώσουμε τα υλικά για τις πασχαλινές λαμπάδες μας. Ποια είναι αυτά; Οτιδήποτε εξάπτει τη φαντασία μας: Αντικείμενα, μικρά παιχνίδια και στολίδια που δεν χρειαζόμαστε και θέλουμε να αξιοποιήσουμε με κάποιον τρόπο. Σε κάθε περίπτωση, στην αγορά υπάρχουν πολλές επιλογές σε κεριά για πασχαλινές λαμπάδες, ώστε να επιλέξουμε ένα ξεχωριστό χρώμα ή σχέδιο, για κάθε μέλος της οικογένειας.

Ιδού, λοιπόν, τα βήματα για να φτιάξουμε τις δικές μας χειροποίητες πασχαλινές λαμπάδες.

Δημιουργούμε μαζί με τα παιδιά χειροποίητες πασχαλινές λαμπάδες

Βήμα 1ο: Συγκεντρώνουμε τα υλικά για τις πασχαλινές λαμπάδες

Το πρώτο βήμα για να ξεκινήσουμε τις δημιουργίες μας, είναι να συγκεντρώσουμε σε ένα σημείο τα υλικά για τις πασχαλινές λαμπάδες μας. Κορδέλες, σχοινιά, σπάγκος, κουμπιά, χάντρες, ακρυλικά χρώματα, φύλλα από δέντρα, πασχαλινά στολίδια και μικροσκοπικά παιχνίδια, αποτελούν τις «πινελιές» έμπνευσης, για να δημιουργήσουμε ένα ιδιαίτερο αποτέλεσμα για κάθε ξεχωριστό πρόσωπο της οικογένειας. Εκτός από τα υλικά της διακόσμησης, ίσως χρειαστούμε και κάποια επιπλέον εργαλεία, όπως πετονιά, κόλλα και ψαλίδι, ανάλογα με το σχέδιο που έχουμε στο μυαλό μας και φυσικά, κεριά για λαμπάδες πασχαλινές.

Βήμα 2ο: Βρίσκουμε μία ιδέα για κάθε λαμπάδα

Στη συνέχεια, αφού ξεχωρίσουμε ποιο πασχαλινό κερί αντιστοιχεί σε κάθε πρόσωπο, θα χωρίσουμε τα υλικά για τις πασχαλινές λαμπάδες (ξεχωριστά για την καθεμιά), για να μην μπερδευτούμε κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας και έπειτα, θα είμαστε έτοιμοι να περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη! Ειλικρινά, είναι πολύ πιο εύκολο από όσο φαντάζει κανείς να ετοιμάσουμε τις δικές μας, χειροποίητες πασχαλινές λαμπάδες.

Βήμα 3ο: «Ντύνουμε» τις λαμπάδες μας

Μία εύκολη ιδέα που θα ενθουσιάσει τον παραλήπτη της χειροποίητης πασχαλινής λαμπάδας μας, είναι το να την «ντύσουμε» κάθετα με μία κορδέλα ή ένα σχοινί. Με άλλα λόγια, θα κόψουμε ένα μεγάλο κομμάτι από την κορδέλα ή το σχοινί, ανάλογα με το τι διαθέτουμε στο σπίτι μας και στη συνέχεια, θα βάλουμε κόλλα πάνω στο πασχαλινό κερί. Έπειτα, θα κολλήσουμε περιμετρικά γύρω από το κερί την κορδέλα ή το σχοινί. Για να κάνουμε ακόμη πιο εντυπωσιακό το αποτέλεσμα της πασχαλινής λαμπάδας, μπορούμε να προσθέσουμε μερικές χάντρες, χρωματιστά κουμπιά ή ένα διακριτικό «ματάκι».

Βήμα 4ο: Βάζουμε χρώμα και δημιουργούμε ξεχωριστά σχέδια

Ένας ακόμη τρόπος για να διακοσμήσουμε τα κεριά για τις πασχαλινές λαμπάδες, είναι το να τα χρωματίσουμε με τα δικά μας πολύχρωμα δαχτυλικά αποτυπώματα. Το μόνο που θα χρειαστεί να κάνουμε, είναι να ρίξουμε σε μερικά πλαστικά πιατάκια μίας χρήσης μία μικρή ποσότητα ακρυλικού χρώματος, να βουτήξουμε τα δάχτυλά μας και να γεμίσουμε τις πασχαλινές λαμπάδες με χρώμα και παράξενα σχέδια. Όσο πιο πολλά χρώματα, τόσο πιο εντυπωσιακό θα είναι το τελικό αποτέλεσμα, ενώ όταν ολοκληρώσουμε τις χειροποίητες λαμπάδες μας και θέλουμε να τις αφήσουμε να στεγνώσουν, μπορούμε να τις τοποθετήσουμε μέσα σε ένα ψηλό ποτήρι.

Βήμα 5ο: Στρεφόμαστε στη φύση

Με την άνοιξη να είναι εδώ, τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε από το να δημιουργήσουμε πασχαλινές λαμπάδες που θα είναι εμπνευσμένες από την εποχή; Πηγαίνοντας μία βόλτα με το παιδί μας, μπορούμε να συλλέξουμε μικρά άνθη, κλαριά ή φύλλα από τα δέντρα και με αυτά, να ανθοστολίσουμε το πασχαλινό κερί της λαμπάδας μας. Μπορούμε να στερεώσουμε τα άνθη με έναν σπάγκο ή να τα κολλήσουμε πάνω στο κερί, δημιουργώντας κάποιο ιδιαίτερο σχέδιο.

Δημιουργούμε μαζί με τα παιδιά χειροποίητες πασχαλινές λαμπάδες

Κλείνοντας, όλα τα παραπάνω βήματα αποτελούν μόνο μερικές από τις ιδέες που αξίζει να τολμήσουμε παρέα με τα μικρά μας. Αντλώντας έμπνευση από αυτά και εμπλουτίζοντάς τα με δικές μας δημιουργικές τροποποιήσεις, είναι βέβαιο πως οι χειροποίητες πασχαλινές λαμπάδες που θα δημιουργήσουμε, θα «κλέψουν» την παράσταση στην Ανάσταση και φυσικά, την «καρδιά» του κάθε παραλήπτη!