Δημιουργούμε γιορτινά διακοσμητικά για το σπίτι μαζί με τα παιδιά

Οικογένεια
1/12/2020
Χειροποίητες κατασκευές που φέρνουν τη μαγεία των Χριστουγέννων σπίτι μας

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, τα Χριστούγεννα αποτελούν την ιδανική αφορμή για να απολαύσουμε ποιοτικό χρόνο στο σπίτι, παρέα με τα μικρά μας. Και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να αξιοποιήσουμε τον ελεύθερο χρόνο εντός, από το να δημιουργήσουμε όλοι μαζί χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά, τα οποία θα ομορφύνουν τους χώρους μας με πιο προσωπικές «πινελιές» και θα «ντύσουν» κάθε γωνία του σπιτιού με τη «μαγεία» και τη ζεστασιά των Χριστουγέννων.

Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε πως η δημιουργία χειροποίητων, χριστουγεννιάτικων κατασκευών, είναι μία διαδικασία που όχι μόνο θα βοηθήσει τα παιδιά να διοχετεύσουν τη φαντασία τους μέσα από τη δημιουργικότητά τους, αλλά την ίδια ώρα, αποτελεί απόδειξη πως δεν χρειάζεται να βάλουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη, για να δημιουργήσουμε ένα άκρως χριστουγεννιάτικο και γιορτινό σκηνικό στο σπίτι. Παρακάτω, λοιπόν, έχουμε συγκεντρώσει εύκολες και οικονομικές κατασκευές για τη γιορτινή διακόσμηση του σπιτιού, που αξίζει να δημιουργήσουμε με τα μικρά μας.

Γιρλάντες από πολύχρωμες, χάρτινες χιονονιφάδες

Μπορεί φέτος να μην έχουμε τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε μία οικογενειακή εξόρμηση στα χιόνια, μπορούμε όμως να φέρουμε τα... χιόνια στο σπίτι μας. Πώς θα το καταφέρουμε; Στολίζοντας το σπίτι μας από άκρη σε άκρη με γιρλάντες από πολύχρωμες, χάρτινες χιονονιφάδες. Το μόνο που θα χρειαστούμε, είναι αρκετά μέτρα πετονιάς, σπάγκου ή κορδέλας, πολύχρωμα χαρτόνια και ένα ψαλίδι. Για να πραγματοποιήσουμε μία χιονονιφάδα, θα διπλώσουμε ένα τετράγωνο κομμάτι χαρτί στη μέση, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα τρίγωνο. Έπειτα, θα το διπλώσουμε άλλη μία φορά, ώστε να δημιουργηθεί ένα πιο μικρό τρίγωνο και θα επαναλάβουμε την ίδια κίνηση μία τελευταία φορά. Στην πλευρά από την οποία ανοίγει το τρίγωνο, θα σχηματίσουμε το σχέδιο που θέλουμε να δώσουμε στη χιονονιφάδα ή απλώς, θα την ψαλιδίσουμε αυθόρμητα περιμένοντας να δούμε το αποτέλεσμα. Μπορούμε να κόψουμε και την πλευρά με τη χοντρή τσάκιση, όμως με πολλή προσοχή για να μην διαλύσουμε εντελώς τη χιονονιφάδα. Στη συνέχεια, θα κόψουμε ένα πολύ μικρό κομμάτι από τη γωνία της χοντρής τσάκισης που «συναντιέται» με τις υπόλοιπες και αποτελεί το κέντρο της χιονονιφάδας, δημιουργώντας έτσι μία τρύπα μέσα από την οποία θα περάσουμε τον σπάγκο, την κορδέλα ή την πετονιά. Τέλος, θα ξεδιπλώσουμε το τρίγωνο και θα περάσουμε τη χιονονιφάδα μέσα από το υλικό που έχουμε επιλέξει.

Δημιουργούμε γιορτινά διακοσμητικά για το σπίτι μαζί με τα παιδιά 

Χειροποίητες χριστουγεννιάτικες χιονόμπαλες

Εάν στο σπίτι μας έχουμε αρκετά άδεια γυάλινα βαζάκια από μαρμελάδες ή σάλτσες, τότε η συγκεκριμένη κατασκευή είναι ένας δημιουργικός τρόπος να τα αξιοποιήσουμε και ένα ξεχωριστό χριστουγεννιάτικο δώρο για τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Για να δημιουργήσουμε τη δική μας χριστουγεννιάτικη χιονόμπαλα, εκτός από γυάλινα βαζάκια, θα χρειαστούμε υγρή κόλλα, κορδέλα ή σπάγκο, αλάτι ή ζάχαρη άχνη, χρυσόσκονη, μικρά χριστουγεννιάτικα στολίδια (παρόμοια με αυτά που τοποθετούν πάνω στις βασιλόπιτες) και οτιδήποτε άλλο μας εμπνέει. Θα ξεβιδώσουμε το καπάκι από το βάζο και στην εσωτερική του επιφάνεια θα κολλήσουμε προσεκτικά τα στολίδια που έχουμε επιλέξει. Έπειτα, θα τα πασπαλίσουμε με ζάχαρη άχνη, αλάτι ή χρυσόσκονη, ενώ θα ρίξουμε μία μικρή ποσότητα από τα παραπάνω στο εσωτερικό του βάζου. Τέλος, θα βιδώσουμε με προσοχή το πώμα και θα το τυλίξουμε περιμετρικά με σπάγκο ή μία κορδέλα.

Δημιουργούμε γιορτινά διακοσμητικά για το σπίτι μαζί με τα παιδιά 

Διακοσμητικός τάρανδος από χάρτινο ρολό

Ένας τρόπος για να ανακυκλώσουμε δημιουργικά τα χάρτινα ρολά από το χαρτί κουζίνας και το χαρτί υγείας που χρησιμοποιούμε στο σπίτι, είναι να τα μετατρέψουμε σε χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά και πιο συγκεκριμένα, σε μικρούς ταράνδους. Για τη συγκεκριμένη κατασκευή, χρειαζόμαστε μικρά κλαράκια από κάποιο δέντρο που έχουμε στον κήπο μας, μαρκαδόρους ή νερομπογιές, υγρή κόλλα και μερικά κουμπιά. Το πρώτο πράγμα που θα κάνουμε, είναι να βάψουμε το ρολό στο χρώμα που θέλουμε να έχει ο τάρανδος. Μπορεί το καφέ να είναι η ιδανική επιλογή, όμως αν φτιάξουμε πολλούς ταράνδους, μπορούμε να «παίξουμε» και με διαφορετικά χρώματα. Έπειτα, θα στερεώσουμε στο εσωτερικό του ρολού τα κλαράκια, αφήνοντας μία μικρή απόσταση μεταξύ τους, δημιουργώντας έτσι τα κέρατα του τάρανδου. Σε περίπτωση που δεν στέκονται, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε συρραπτικό ή κολλητική ταινία. Στη συνέχεια, βάζουμε μία μικρή ποσότητα κόλλας στα δύο κουμπιά και τα τοποθετούμε το ένα δίπλα στο άλλο, φτιάχνοντας τα μάτια του ταράνδου μας. Εφόσον το επιθυμούμε, μπορούμε με τον χειροποίητο τάρανδό μας να στολίσουμε το χριστουγεννιάτικο δέντρο, περνώντας ένα μικρό κομμάτι πετονιάς στο σημείο που είναι τα κέρατα και στερεώνοντάς το με συρραπτικό.

Δημιουργούμε γιορτινά διακοσμητικά για το σπίτι μαζί με τα παιδιά 

Κλείνοντας, ας μην ξεχνάμε πως οι παραπάνω οδηγίες είναι καθαρά ενδεικτικές και σκοπό έχουν να δώσουν ώθηση στη φαντασία μας, ώστε να δημιουργήσουμε τα δικά μας πρωτότυπα διακοσμητικά για το σπίτι. Ό,τι και αν επιλέξουμε, το σίγουρο είναι πως τα παιδιά μας, θα βρουν πάλι τον πιο απίθανο τρόπο να μας εκπλήξουν με τις δημιουργίες τους.