Δημιουργικές δραστηριότητες για τα παιδιά στο σπίτι


Οικογένεια
1/07/2021

Η αλήθεια είναι πως το καλοκαίρι είναι μία εποχή που έχει ξεχωριστή θέση στις καρδιές των παιδιών. Έχοντας περισσότερο ελεύθερο χρόνο στη διάθεσή τους και τον καιρό «σύμμαχό» τους, μπορούν να απολαύσουν ατελείωτο παιχνίδι εντός και εκτός σπιτιού, στιγμές ξεκούρασης και χαλάρωσης, ενώ τους δίνεται επίσης η δυνατότητα να χαρούν ακόμη περισσότερο τη δική μας συντροφιά.

Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει πως οι ημέρες του καλοκαιριού κυλούν πάντα ομαλά και αισιόδοξα, αφού υπάρχουν φορές που τα παιδιά έχουν χορτάσει παιχνίδι, με αποτέλεσμα να βαριούνται, να μουτρώνουν και να μας λένε ξανά και ξανά γεμάτα παράπονο: «Μαμά βαριέμαι!». Αυτό σημαίνει πως την ίδια στιγμή, εμείς καλούμαστε να βρούμε κάποια ευφάνταστη και ενδιαφέρουσα πρόταση, η οποία θα «σπάσει» την πλήξη τους και θα τα παρακινήσει να βρουν το χαμένο τους κέφι.

Αν και υπάρχουν αρκετές προτάσεις για τις στιγμές που τα παιδιά βαριούνται, καλό θα ήταν πριν προτείνουμε κάποια λύση σε εκείνα, να τα ρωτήσουμε πώς θα ήθελαν να περάσουν την ώρα τους. Με αυτόν τον τρόπο, θα τους δώσουμε τη δυνατότητα να σκεφτούν πώς θέλουν να αξιοποιήσουν τον χρόνο τους και να αναζητήσουν την ιδέα που θα τους φέρει χαρά. Όπως και να έχει, αν δεν λάβουμε κάποια απάντηση, μπορούμε να αναλάβουμε δράση και να προτείνουμε μία από τις δημιουργικές δραστηριότητες που ακολουθούν!

Ξεδιπλώνουμε τη δημιουργικότητά μας σε ένα μεγάλο κομμάτι ύφασμα

Αν έχουμε στο σπίτι μας κάποιο παλιό σεντόνι ή ένα μεγάλο κομμάτι ύφασμα, που δεν χρειαζόμαστε, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε, ώστε να απασχολήσουμε δημιουργικά τα μικρά μας. Το μόνο που θα χρειαστεί να κάνουμε, είναι να απλώσουμε το σεντόνι ή το ύφασμα σε κάποιον εξωτερικό χώρο του σπιτιού και να το γεμίσουμε με χρώματα, με δικές μας «πινελιές» και αποτυπώματα. Μπορούμε να χρωματίσουμε τον υφασμάτινο καμβά μας χρησιμοποιώντας τα δάχτυλα και τις πατούσες μας αντί για πινέλα, καθώς και όποιο άλλο αντικείμενο μας εμπνέει να δημιουργήσουμε την εικόνα που έχουμε στο μυαλό μας. Η συγκεκριμένη δραστηριότητα, όχι μόνο θα βοηθήσει τα παιδιά να ανακαλύψουν τη δημιουργικότητά τους, αλλά θα δώσει επίσης σε εκείνα και μία ευκαιρία να εξασκήσουν τις βασικές, κινητικές τους δεξιότητες.

Παδικό χέρι με μπλε μπογιά

Φτιάχνουμε τις δικές μας σπιτικές σαπουνόφουσκες

Κάθε παιδί λατρεύει τις σαπουνόφουσκες και ενθουσιάζεται όταν τις βλέπει να αιωρούνται γύρω του. Γιατί να μην κατασκευάσουμε, λοιπόν, τις δικές μας σπιτικές σαπουνόφουσκες με υλικά που υπάρχουν ήδη στην κουζίνα μας; Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι τα εξής:

  • 1 κούπα υγρό πιάτων
  • 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κούπα κορν φλάουρ
  • 2 κ.σ. γλυκερίνη
  • 5 με 6 κούπες νερό

Αφού συγκεντρώσουμε τα υλικά για τις σαπουνόφουσκες, θα τα προσθέσουμε με τη σειρά που αναγράφονται παραπάνω σε μία λεκάνη μικρού μεγέθους. Έπειτα, θα ανακατέψουμε καλά το μείγμα μας. Για να δημιουργήσουμε το εργαλείο με το οποίο θα παράγουμε τις σαπουνόφουσκες, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα σύρμα ή μία συρμάτινη κρεμάστρα, τα οποία θα κόψουμε με μία πένσα και θα τους δώσουμε κυκλικό σχήμα. Τέλος, θα βουτήξουμε το εργαλείο που κατασκευάσαμε μέσα στο μείγμα μας και θα φυσήξουμε απαλά, δημιουργώντας μοναδικές σαπουνόφουσκες.

Κοριτσάκι παίζει με σαπουνόφουσκες

Διοργανώνουμε ένα οικογενειακό κυνήγι θησαυρού στο σπίτι

Μόλις ακούσουμε το παιδί να λέει τη λέξη «βαριέμαι», θα χρειαστούμε μόνο μερικά λεπτά για να διοργανώσουμε ένα συναρπαστικό κυνήγι κρυμμένου θησαυρού στο σπίτι. Όσο το παιδί θα είναι απασχολημένο με κάτι άλλο, εμείς θα προετοιμάσουμε τα στοιχεία εκείνα, τα οποία θα το οδηγήσουν στον θησαυρό που θα έχουμε φροντίσει να κρύψουμε στο σπίτι. Αν έχουμε αρκετό χρόνο στη διάθεσή μας, μπορούμε να ετοιμάσουμε μικρά χαρτάκια με απλούς γρίφους, τα οποία θα οδηγούν το παιδί από τη μία κρυψώνα στην επόμενη, μέχρι να καταλήξει σε εκείνη που θα βρίσκεται η μεγάλη έκπληξη. Μερικά από αυτά τα χαρτάκια δε, μπορούν επίσης να θέτουν μία πρόκληση στο παιδί, που θα το «οδηγεί» στην επόμενη υπόδειξη, όπως για παράδειγμα το να ζωγραφίσει ένα καράβι για να «ταξιδέψει» στην επόμενη κρυψώνα. Όσο για τον κρυμμένο θησαυρό, είναι στο χέρι μας να επιλέξουμε μία γευστική έκπληξη που θα ξετρελάνει το μικρό μας.

Να θυμάσαι πως οι παραπάνω προτάσεις, αποτελούν μερικές μόνο από εκείνες στις οποίες μπορούμε να στραφούμε προκειμένου να απολαύσουμε ποιοτικό κοινό χρόνο με τα μικρά μας φέτος το καλοκαίρι. Σε κάθε περίπτωση, σημασία έχει να εμπνευστούμε από αυτές, για να βοηθήσουμε τα παιδιά να αντιμετωπίσουν τη βαρεμάρα τους με… δημιουργικό τρόπο!